Prihodnost brez semaforjev

Virtualni prometnik. Znanstveniki za prihodnost napovedujejo izumrtje semaforjev v križiščih. Za nemoten pretok vozil v križiščih naj bi skrbeli virtualni prometniki. V videu je vse skupaj videti kaotično.
Oglej si celoten članek

V prihodnosti naj bi potniki po besedah znanstvenika Petra Stona sedeli na zadnjih sedežih svojih avtomobilov in brali časopis, uporabljali računalnik ali pa zgolj uživali v vožnji, pri tem pa bo vlogo voznika prevzel avtomobil, ki se bo zahvaljujoč virtualnim prometnikom v mestih brez težav pomikal po križiščih, ki ne bodo imela semaforjev.

Stone je avtor raziskave, v kateri so se osredotočili na umetno inteligenco računalniških sistemov, v sklopu tega pa razvijajo sisteme, ki so potrebni, da bi avtonomni sistem vožnje zaživel tudi v resničnosti.

"Računalniki že zanesljivo, kot izurjeni piloti, upravljajo s potniškimi letali, vožnja z avtomobili pa še naprej ostaja tvegana aktivnost. Prizadevamo si, da bi vozila znala v čim več segmentih vožnje nadomestiti voznika. Ko bodo avtonomna vozila postala popularna, jih bomo vklopili v mestni promet," sporoča Stone.

Kako naj bi bila videti križišča v prihodnosti, si lahko ogledate zgoraj v videu Petra Stona in njegovih študentov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:03 13. Maj 2012.

    pa sej niste normalni... kmal bomo sam še ležal...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.