Avto
17 ogledov

Prihodnost brez semaforjev

semafor Shutterstock
Virtualni prometnik. Znanstveniki za prihodnost napovedujejo izumrtje semaforjev v križiščih. Za nemoten pretok vozil v križiščih naj bi skrbeli virtualni prometniki. V videu je vse skupaj videti kaotično.

V prihodnosti naj bi potniki po besedah znanstvenika Petra Stona sedeli na zadnjih sedežih svojih avtomobilov in brali časopis, uporabljali računalnik ali pa zgolj uživali v vožnji, pri tem pa bo vlogo voznika prevzel avtomobil, ki se bo zahvaljujoč virtualnim prometnikom v mestih brez težav pomikal po križiščih, ki ne bodo imela semaforjev.

Stone je avtor raziskave, v kateri so se osredotočili na umetno inteligenco računalniških sistemov, v sklopu tega pa razvijajo sisteme, ki so potrebni, da bi avtonomni sistem vožnje zaživel tudi v resničnosti.

"Računalniki že zanesljivo, kot izurjeni piloti, upravljajo s potniškimi letali, vožnja z avtomobili pa še naprej ostaja tvegana aktivnost. Prizadevamo si, da bi vozila znala v čim več segmentih vožnje nadomestiti voznika. Ko bodo avtonomna vozila postala popularna, jih bomo vklopili v mestni promet," sporoča Stone.

Kako naj bi bila videti križišča v prihodnosti, si lahko ogledate zgoraj v videu Petra Stona in njegovih študentov.

Komentarjev 1
  • Kevin Kiret 17:03 13.maj 2012.

    pa sej niste normalni... kmal bomo sam še ležal...