Avto
20 ogledov

Ko voznik ni več potreben

Avtopilot BMW
Pri BMW-ju napovedujejo vožnjo brez voznika. Bavarci že nekaj časa testirajo prototip, njihova avtonomni model serije 5 pa je v javnem prometu že prevozil 5.000 kilometrov.

Vodja projekta dr. Nico Kampchen avtonomna vozila znamke BMW razvija že zadnjih nekaj let.

Sistem trenutno zajema skupek tehnologij, kot je prilagodljivi tempomat, ki uporablja napredno radarsko tehnologijo z milimetrsko valovno dolžino. Ta omogoča nadzor hitrosti tako, da sledi drugemu vozilu. Združen je s sistemom za hitro zaviranje in z naprednim programom, ki s pomočjo informacij iz radarskega tempomata in laserskega sistema nadzira stanje v prometu in je sposoben celo prehitevati počasnejša vozila ali pa se pomakniti na prehitevalni pas, ko zazna, da želi na vozni pas zapeljati vozilo, ki se želi priključiti na cesto. Zaenkrat mora biti za volanom še vedno človek. Prototip namreč še ni sposoben prepoznati raznoraznih aktivnosti, kot so delo na cesti in križanja, ki odstopajo od navadne signalizacije.

Pri podjetju BMW verjamejo, da bodo premostili tudi to težavo in sistem razvili do te mere, da bo deloval tudi pri hitrostih, višjih od 130 km/h, kolikor je trenutna omejitev.

Komentarjev 1