Razbita pločevina, ukraden avto MO in vojak pod vplivom alkohola

Foto: Policija Fotografija je simbolična.
Foto: Policija Fotografija je simbolična.
Ukradeno vozilo ministrstva za obrambo še vedno pogrešajo.
Oglej si celoten članek

Največ prometnih nesreč beležijo na ministrstvu za notranje zadeve in obrambo, kar je razumljivo, saj v policiji in vojski razpolagajo tudi z največjim voznim parkom. V času vlade Mira Cerarja oz. od 1. septembra 2014 so bila vozila ministrstva za notranje zadeve, vključno s policijo in inšpektoratom, udeležena v skupaj kar 2633 prometnih nesrečah. Večina nesreč je bila zgolj z materialno škodo, ki je bila v 32 ocenjena kot "totalka", beležijo pa tudi 98 poškodb. 

Vozni park MNZ bogatejši za 19 milijonov

Vozni park ministrstva sicer šteje skupaj 2261 vozil, poleg tega pa imajo v operativnem najemu še 348 vozili. "Od 1. septembra 2014 do danes je bilo kupljenih za okrog 19 milijonov evrov (nabavna vrednost) osebnih avtomobilov, motorjev in specialno vozilo - vodni top," pojasnjujejo pri ministrstvu za notranje zadeve. "V tem času je bilo za finančni najem avtomobilov namenjenih nekaj manj kot 52 tisoč evrov." 

Gre za patruljna vozila, civilna in intervencijska vozila, specialna vozila za opravljanje ogledov krajev prometnih nesreč in izvajanja kontrole tehnične brezhibnosti vozil v cestnem prometu, vozil za oglede krajev kaznivih dejanj, preoz službenih psov, ljudi in policijske opreme. 

Čelno v policiste Trčenje v policiste na Ižanki je bil umor

Pozitiven alkotest vojaka, udeleženega v nesreči

Drugo ministrstvo, ki je bilo s svojim voznim parkom udeleženo v največ prometnih nesrečah, je ministrstvo za obrambo, katerega vozni park šteje skupaj 2.676 vozil. Od leta 2015 do 15. aprila 2018 so bila vozila ministrstva za obrambo, vključno z vojsko in
URSZR, udeležena v 260 prometnih nesrečah. 

"Prometne nesreče so bile v veliki večini z materialno škodo, do telesnih poškodb je prišlo v dveh nesrečah v letu 2015, štirih v letu 2016, treh v letu 2017 in eni v letu 2018," razlagajo pri ministrstvu za obrambo. V tem času je bila materialna škoda v osmih primerih opredeljena kot "totalka", beležijo pa tudi en pozitiven rezultat alkotesta leta 2017 pri vozniku Slovenske vojske. 

Še vedno pogrešajo vozilo ministrstva za obrambo

Eno osebno vozilo je bilo v tem času ukradeno in ga še vedno pogrešajo, beležijo tudi nekaj primerov vandalizma, a škode, ki je bila minimalna, zaradi starosti vozil niso prijavili. 

Precej velik vozni park, pretežno na račun finančne uprave, ima ministrstvo za finance, ki razpolaga z 326 vozili. V času zadnje vlade so bila vozila MF udeležena v devetih prometnih nesrečah, pri katerih je nastala le materialna škoda.

Kraja Türkovim sunili BMW

229 vozil, od tega jih je bilo 73 (13 novih in 38 rabljenih) kupljenih v zadnjih štirih letih, ima ministrstvo za kmetijstvo, večino jih uporablja uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastilin. 44 vozil je bilo v tem času udeleženo v prometnih nesrečah z materialno škodo, od tega sta bile dve "totalki".

Foto: Andrej Leban Finančna uprava

Izmed 202 vozil, s kolikimi razpolagajo na ministrstvu za okolje in v organih v njihovi sestavi, jih je bilo v zadnjih štirih letih 30 udeleženih v prometnih nesrečah, škoda pri enem vozilu je bila označena za "totalko". 

Ministrstva z manj vozili in nesrečami

V dveh prometnih nesrečah so bila udeležena vozila ministrstva za gospodarstvo, v enem primeru je šlo za povoženje divjadi, v enem je bila škoda razglašena za "totalko". Ministrstvo sicer razpolaga z voznim parkom 25 vozil, od tega so jih šest nabavili v zadnjem mandatu.

Vozni park ministrstva za socialne zadeve šteje skupaj z inšpektoratom 64 vozil. V mandatu Cerarjeve vlade se je povečal za 19 vozil, ki so jih kupili z evropskimi sredstvi za izvajanje projekta Socialne aktivacije. Vozni park inšpektorata se je za dve vozili celo zmanjšal, a tudi prenovil z 15 novimi vozili, saj je bila  pred letom 2015 več kot polovica vozil starejših od deset let. 

Pet totalk Poškodovana vladna pločevina

V tem času so zabeležili skupaj 23 škodnih primerov, med katerimi je bilo sedem prometnih nesreč. V ostalih primerih je šlo za objestnost in poškodbe, pa tudi en poskus vloma v vozilo. 

Vozni park ministrstva za javno upravo šteje 43 vozil, od tega so v mandatu zadnje vlade nabavili 11 osebnih in eno tovorno vozilo v skupni vrednosti 148 tisoč evrov. Pet vozil je bilo v tem času udeleženih v prometnih nesrečah, v katerih ni bilo poškodovanih, ampak je nastala zgolj materialna škoda. "Imeli smo eno totalko za vozilo, ki je bilo po starosti in funkcionalnosti primerno za
odpis, zato vozilo stroškovno ni bilo smotrno popravljati,"
pojasnjujejo pri MJU. 

Foto: EPA/JULIEN WARNAND / POOL Miro Cerar

Ministrstvo za infrastrukturo razpolaga z 93 vozili, 11 so jih nabavili v zadnjih štirih letih. Vozila so bila udeležena v štirih prometnih nesrečah, v katerih ni bilo poškodovanih, ampak je nastala materialna škoda. Tri prometne nesreče so zabeležili na ministrstvu za zdravje, kjer so imeli enega poškodovanega in eno totalko, in razpolagajo z voznim parkom 59 vozil. 

Zunanje zadeve, kultura in pravosodje brez nesreče

Ministrstvo za kulturo ima v uporabi sedem službenih vozil, od tega sta bili dve vouli (Toyota Auris in Renault Megane) kupljena v mandatu vlade Mira Cerarja. V tem času niso zabeležili nobenih nesreč, kraj avtomobilov in prav tako ne vandalizma. 

Ministrstvo za zunanje zadeve razpolaga z voznim parkom 23 vozil, nobeno od njih v mandatu Mira Cerarja ni bilo udeleženo v prometni nesreči. Njihov vozni park se je v tem času povečal za tri vozila, dve osebni vozili (Audi A6 in VW Passat) ter eno tovorno vozilo Iveco Daily. Prav tako nobene prometne nesreče niso zabeležili na ministrstvu za pravosodje. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:52 19. Maj 2018.

    Seveda je "samo" vojak napihal, če pa policija sama sebi seveda ne bo delala alkotesta, če pa že, pa rezultata …

  • 11:27 19. Maj 2018.

    Popolnoma brezvezen clanek.Stroske nakupa,vzdrzevanja in popravil nosimo mi,davkoplacevalci.V cem je sploh poanta tega sranja na naslovnici?Norcevanje iz davkoplacevalcev?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.