Slovenski električni avto zapeljal na ceste

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Upokojeni inovator Janez Alič je objavil posnetek vožnje električnega štirikolesnika, ki ga je razvil sam in v njem predstavil nekaj svojih inovacij.
Oglej si celoten članek

Slovenski e-avto Slovenski e-avto pripravljen na vožnjo

Pred kratkim smo pisali o slovenskem inovatorju Janezu Aliču, ki je že leta 2012 predstavil koncept električnega avtomobila, ki ga je letos še nadgradil. Nedavno smo ga obiskali na njegovem domu v Ljubljani, ko nam je podrobno razložil, kako je avto v zadnjih šestih letih izboljšal. Zdaj pa je objavil tudi posnetek električnega štirikolesnika (razred štirikolesnikov L7e), v voznem stanju. 

Slovenski e-avto Upokojenec slovenski e-avto razvija naprej

Kot je povedal za zurnal24 je začel s testiranji, ki pa jih bo nadaljeval spomladi, ko bodo vremenski in vozni pogoji boljši. Takrat bo lahko obelodanil tudi rezultate testiranj. Vozilo je danes precej spremenjeno v primerjavi s tistim leta 2012. Ima nov koncept pogona. Pri osnovnem tipu je bil pogon narejen kot pri avtomobilu, šlo je za direkten prenos moči na kolesa, s čimer se je soočil z velikimi težavami pri speljevanju v klanec. Tudi zaradi tega se je baterija izpraznila prehitro. Zdaj je vgradil svoj lastni koncept pogona.

SLOVENCI PREMIKAJO MEJE Slovenci premikajo meje na področju električnih pogonskih sistemov za e-avtomobile

Pogonski del je sestavljen iz AC motorja (48 V, 4kW), centrifugalne sklopke, brezstopenjskega menjalnika in povezave z zadnjimi kolesi. "Motor deluje vedno na optimalnih vrtljajih z optimalnim navorom," pravi Alič kar pomeni, da se mora najprej začeti vrteti motor, ko doseže 3.000 vrtljajev v minuti, pa začne delovati sklopka, hitrost vozila pa se regulira preko brezstopenjskega CVT menjalnikom. Sistem mu omogoča največji izkoristek navora od začetka pospeševanja do dosega največje hitrosti, ki je 70 km/h.

So to upoštevali? E-avtomobili: Vladna odločitev bo močno podražila elektriko

Več pa v našem članku, ko smo ga obiskali na domu v Zeleni jami v Ljubljani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 20:09 25. November 2018.

    Japanci imajo Toyoto, Hrvati Rimca, mi pa - tole ... Saj fajn, da en ata v garaži nekaj šravfa, ampak …

  • 16:04 25. November 2018.

    Tukaj mi nekaj ni jasno... Do sedaj sem bil v prepričanju, da so električni avto že izumili. No, očitno sem …

  • 08:33 25. November 2018.

    Mater je grd

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.