Avto
10072 ogledov

Slovenski električni avto zapeljal na ceste

Youtube
Upokojeni inovator Janez Alič je objavil posnetek vožnje električnega štirikolesnika, ki ga je razvil sam in v njem predstavil nekaj svojih inovacij.
Slovenski električni e-avto Slovenski e-avto Avto Slovenski e-avto pripravljen na vožnjo

Pred kratkim smo pisali o slovenskem inovatorju Janezu Aliču, ki je že leta 2012 predstavil koncept električnega avtomobila, ki ga je letos še nadgradil. Nedavno smo ga obiskali na njegovem domu v Ljubljani, ko nam je podrobno razložil, kako je avto v zadnjih šestih letih izboljšal. Zdaj pa je objavil tudi posnetek električnega štirikolesnika (razred štirikolesnikov L7e), v voznem stanju. 

SEV Janez Alič Slovenski e-avto Avto Upokojenec slovenski e-avto razvija naprej

Kot je povedal za zurnal24 je začel s testiranji, ki pa jih bo nadaljeval spomladi, ko bodo vremenski in vozni pogoji boljši. Takrat bo lahko obelodanil tudi rezultate testiranj. Vozilo je danes precej spremenjeno v primerjavi s tistim leta 2012. Ima nov koncept pogona. Pri osnovnem tipu je bil pogon narejen kot pri avtomobilu, šlo je za direkten prenos moči na kolesa, s čimer se je soočil z velikimi težavami pri speljevanju v klanec. Tudi zaradi tega se je baterija izpraznila prehitro. Zdaj je vgradil svoj lastni koncept pogona.

Elaphe SLOVENCI PREMIKAJO MEJE Avto Slovenci premikajo meje na področju električnih pogonskih sistemov za e-avtomobile

Pogonski del je sestavljen iz AC motorja (48 V, 4kW), centrifugalne sklopke, brezstopenjskega menjalnika in povezave z zadnjimi kolesi. "Motor deluje vedno na optimalnih vrtljajih z optimalnim navorom," pravi Alič kar pomeni, da se mora najprej začeti vrteti motor, ko doseže 3.000 vrtljajev v minuti, pa začne delovati sklopka, hitrost vozila pa se regulira preko brezstopenjskega CVT menjalnikom. Sistem mu omogoča največji izkoristek navora od začetka pospeševanja do dosega največje hitrosti, ki je 70 km/h.

Renault zoe So to upoštevali? Avto E-avtomobili: Vladna odločitev bo močno podražila elektriko

Več pa v našem članku, ko smo ga obiskali na domu v Zeleni jami v Ljubljani.

Komentarjev 4
  • alojzr 20:09 25.november 2018.

    Japanci imajo Toyoto, Hrvati Rimca, mi pa - tole ... Saj fajn, da en ata v garaži nekaj šravfa, ampak "tole" ne bo prehranilo množic.

  • Snežinko 16:04 25.november 2018.

    Tukaj mi nekaj ni jasno... Do sedaj sem bil v prepričanju, da so električni avto že izumili. No, očitno sem se motil... resno: kaj je tukaj takega za v javnost? Tip je ponovno odkril ameriko... električne avtomobile s pridom prodajajo ...prikaži več že kar lep čas...??? Kaj je tu "revolucionarnega"? Elektromotor, baterije, regulator, podvozje, (ekstremno grda) plastična streha...

  • Kolr 08:33 25.november 2018.

    Mater je grd