Starost avtov: Slovenci presenetljivo v drugo smer kot EU

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kako stare avte vozimo Slovenci v primerjavi z ostalo Evropo? Znani so sveži podatki.
Oglej si celoten članek

Interesno združenje proizvajalcev ACEA je objavilo novo letno poročilo o stanju voznega parka v EU in še štirih drugih državah (Islandija, Norveška, Švica, Združeno kraljestvo). Podatki zajemajo stanje voznega parka do leta 2021. 

Povprečna starost avtov v EU je natančno 12 let, ugotavljajo pri organizaciji. To pomeni, da se je povprečen evropski avtomobil v primerjavi z letom prej postaral za petino leta, saj je bilo pred tem povprečna starost 11,8 leta.

Napoved za 2023 Napoved za 2023: Čakati ali kupiti rabljeno vozilo?

Navkljub temu trendu pa se je povprečen slovenski avto v enem letu pomladil in to kar za celo leto. Če je bil v letni primerjavi iz 2022 star še 12 let, je na najnovejši lestvici star 11 let in je tako po novem mlajši od povprečja v EU. Zanimiva je starostna struktura mlajših od deset let. Po statistiki ACEA je največ avtov letnikov 2017 in 2016, na kar precej vpliva tudi struktura "uvoza" rabljenih vozil.  

Kje vozijo najmlajše, kje nastarejše

Daleč najmlajše avte sicer vozijo v Luksemburgu (povprečna starost 7,6 leta), sledijo Avstrija (8,7), Irska (8,8) in Belgija (9,5). To so tudi edine države, v katerih je tipični avto mlajši od desetletja. V Nemčiji je starost 10,1, na Hrvaškem pa 13 let. 

Najstarejše avte vozijo Grki in Estonci, v povprečju so stari kar 17 let.

Avto Katere avtomobilske znamke imajo najdražje rezervne dele?

Imamo razmeroma mlade tovornjake in kombije

Slovenija pa je precej pod povprečjem EU glede starosti gospodarskih vozil. Tako je povprečna starost lahkih gospodarskih vozil (kombiji ...) 9,9 let, medtem ko je evropsko povprečje 12 let. Še mlajši pa je vozni par srednjih in težkih tovornih vozil, povprečni tovornjak je pri nas star 9,7 leta, povprečje v EU je 14,2 leti, v Grčiji celo 22,7 let. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:52 24. Januar 2023.

    Študije pa take,peče, pa kdo te podpira, da preživiš s takimi oslarijami, si dal to Golobu na mizo, pa saj …

  • 09:51 24. Januar 2023.

    ja no tud tuki se covidni dodatki poznajo. sicer pa.. preberte do konca pri gospodarskih vozilih smo v špici. ja …

  • 08:23 24. Januar 2023.

    A je kaj čudnega? Naša kupna moč je pač taka, da si lahko privoščimo to kar imamo. Sicer pa tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.