Avto > Iz druge roke
39056 ogledov

Katere avtomobilske znamke imajo najdražje rezervne dele?

Avto, servis, okvara Profimedia
Ko kupujete rabljeni avtomobil, ima običajno glavno vlogo nakupna cena. Vendar pa bi morali upoštevati tudi stroške vzdrževanja, saj so razlike med znamkami lahko zelo velike.

Pri ameriški družbi za svetovanje potrošnikom Consumer Reports redno objavljajo analize in statistične preglede, ki potrošnikom pomagajo pri nakupu različnih dobrin. Bistveni del njihovega delovanja je tudi trg novih in rabljenih avtomobilov. Njihov pregled stroškov vzdrževanja obsega tudi rabljene avtomobile.

Prometna nesreča, zaprta avtocesta Katastrofa Avto Slovenske ceste: Zaušnica s strani Evropske komisije

Avtorji pregleda stroškov vzdrževanja rabljenih vozil so izhajali iz podatkov portala RepairPal in izračunali povprečne cene določenih nadomestnih delov in servisnih storitev posameznih znamk. Seveda podatki veljajo za ameriški trg, vendar jih z določeno previdnostjo lahko uporabimo tudi pri nas.

Pregled je pokazal, da premijske avtomobilske znamke za storitve in rezervne dele zaračunavajo največ, kar ni presenetljivo. Vendar so se tudi med temi za najdražje izkazale nemške premijske znamke. To so dokazali tudi s posameznimi primeri.

nadomestni deli, avtomobilski deli | Avtor: Federal Mogul Federal Mogul

Če mora lastnik avtomobila denimo popraviti zaganjalnik motorja, ga to povprečno stane 630 ameriških dolarjev. Če pa morajo isto popravilo izvesti na audiju RS5, to stane kar 2.708 dolarjev. Malce cenejše je enako popravilo na mercedesu GL 63 AMG, kjer mora lastnik zanj odšteti 2.695 dolarjev. Presenetljivo je, da popravilo enakega dela na porscheju panameri stane pol manj, 1.376 dolarjev, a še vedno dvakrat več od povprečja.

Lučka na armaturni plošči Ne spreglejte Avto Tipični znak, da vam vozilo kmalu ne bo več vžgalo

Drugi primer je zamenjava blažilnika in vzmeti, kjer povprečna cena za popravilo znaša 937 dolarjev. To povprečje s 5.867 dolarji najbolj presega nissan GT-R, s 4.808 dolarji pa je popravilo zelo drago tudi na porscheju panameri. Manjše razlike v cenah so pri menjavi zobatega jermena, ki povprečno stane 140 dolarjev. Vendar pa so tudi tu odstopanja. Takšno popravilo bo namreč na BMW-ju X1 lastnika stalo 541 dolarjev, na hibridnem superavtomobilu BMW-ju i8 pa 481 dolarjev.

Rezervni deli sklopka | Avtor: Profimedia Profimedia

Med dragimi popravili je tudi zamenjava vodne črpalke. Takšno popravilo je najdražje na lexusu RX450h, kjer stane 2.749 dolarjev, kar je veliko nad povprečjem 710 dolarjev. Takšno popravilo je zelo drago tudi na nissanu GT-R, kjer stane 2.340 dolarjev, in na audiju RS7, kjer je zanj treba odšteti 2.028 dolarjev.

Gorivo Odgovor Avto Poraba goriva: Pospešiti hitro ali počasi do omejitve hitrosti?

Ko ljudje kupujejo rabljen avtomobil, bi torej morali sprejemati racionalne odločitve in jih ne bi smela zavesti želja po premijskih in športnih avtomobilih za ugodno ceno. Predvsem pa je treba pred nakupom temeljito preveriti tehnično stanje vozila. Na videz ugoden nakup rabljenega avtomobila se sicer lahko hitro sprevrže v nočno moro zaradi dragega vzdrževanja.

Poraba Toyota Našli smo jih Avto Pet rabljenih družinskih SUV s porabo manj kot pet litrov
Komentarjev 3
  • Toma 19:19 12.november 2022.

    Kaj pa avto, ki rezervnih delov, razen rednega vdrževanja ne potrebuje?

  • 4krogci 15:57 12.november 2022.

    vzmeti bost emenjaval na panameri? Katera se fura na zracnem vzmetenju...resno?? Itaq je pa spet primerjava v stilu majbah - twingo! Vsak avto ima svoje fore, pri enemu je ena stvar drazja, bi drugemu druga. Pa dejmo realn primer menjave ...prikaži veče zobatega in vse kar spada zravn na pooblascenem servisu in avto star 5 let oba dizla: Audi a6 450€, megane 550€..ko sem gledu zakaj razlika...jah renault ima drazjo urno postavko! Je pa res nabavna zelo visja audija!