Avto > Iz druge roke
4348 ogledov

Poraba goriva: Pospešiti hitro ali počasi do omejitve hitrosti?

Gorivo Žurnal24 main
Počasno pospeševanje do želene hitrosti ali hiter pospešek? Večina voznikov uporablja napačno tehniko, da bi privarčevala pri gorivu.

Številni vozniki so mnenja, da bodo največ prihranili pri gorivu, če bodo pospeševali počasi. Raziskovalci trdijo nasprotno. Poraba goriva bo večja, če pospešujete počasi. Na ta način potrebujete veliko več časa, da dosežete želeno, potovalno hitrost, s tem pa dlje časa in bolj porabljate gorivo.

citroen C3 aircross Avto 100 kilogramov dodatne mase porabo goriva poveča za …

Če pritisnete na stopalko za plin in hitro pospešite do želene hitrosti, boste porabili manj goriva. Profesor iz švedske univerze Dalarna Mark Dougherty svetuje, da je treba dozirati okoli dve tretjini plina in čim hitreje menjavati prestave. "Vozniki na žalost tega ne razumejo. Mislijo, da bodo privarčevali na gorivu, če bodo speljevali in pospeševali počasi. Če želite na primer doseči hitrost 90 km/h, je najbolje do te hitrosti pospeševati hitro in pravilno menjati prestave menjalnika," pravi Dougherty.

denar bankovci gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

denar bankovci gorivo Avto 40 najbolj varčnih avtomobilov, velik poraz SUV-jev

Do enakega zaključka so lani prišli tudi strokovnjaki s poljskih univerz v Opoleju in Wroclavu. Njihova raziskava na modelu toyota C-HR z 1,2-litrskim bencinskim motorjem je razkrila vpliv na porabo energije in učinkovitosti vožnje s hitrostmi od 30 do 130 km/h.

Nemčija bencinska črpalka Ali deluje? Avto Na trgu čudežni ključek za varčevanje z gorivom - ali deluje?

"Počasno dodajanje plina ni najboljši način, da se maksimalno poveča učinkovitost goriva. V smislu učinkovitosti je bolje pospeševati intenzivno s kratkimi presledki med prestavljanjem. S tem bo znatno zmanjšana energija, ki jo v končni fazi porabi pogonski sklop avtomobila," je zaključek poljskih raziskovalcev.

Parkirani avtomobili Avto Zavajajo s porabo, zato tudi več sto evrov dodatnih stroškov

Ko beseda nanese na električne avtomobile, je skupno mnenje raziskovalcev, da postopno in nežno pospeševanje blagodejno vpliva na večji doseg vozila.

Komentarjev 1
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 22:45 24.oktober 2022.

    Nasvet za večjo porabo že tako predragega goriva?