Avto > Iz druge roke
24877 ogledov

Na trgu čudežni ključek za varčevanje z gorivom - ali deluje?

Nemčija bencinska črpalka Epa
Na trgu se ob visokih cenah goriv oglašujejo različna sredstva, ki naj bi pripomogla pri varčevanju z gorivom. V zadnjem času smo zasledili tudi posebne - čudežne ključke - , ki se priključijo na OBD priključek na vozilu in naj bi zmanjšali porabo goriva.

Ste že kdaj na spletu naleteli na oglas za nekaj centimetrov velik čudežni ključek za zmanjševanje porabe goriva? Na internetu in v nekaterih trgovinah se v Nemčiji trenutno oglašujejo tako imenovani ključki za varčevanje z gorivom. To so majhni elektronski vtiči, ki jih enostavno priključite v vtičnico OBD (OBD = On Board Diagnosis), ki je na dostopnem mestu v kabini avtomobila - po navadi v voznikovem prostoru za noge. Prodajalci oglašujejo, da dela čudeže. Po opisu izdelka naj bi omogočali kar do 15-odstotni prihranek goriva, kar je ob cenah dva evra na liter goriva veliko. Še posebej, če upoštevamo, da ključek stane med 8,99 in 39,99 evra. Strošek bi se hitro povrnil – če bi bili obljubljeni prihranki pravilni.

Diagnostika obd priključek | Avtor: Profimedia Profimedia

Izdelki za varčevanje z gorivom so na trgu sicer že zelo dolgo. In to najrazličnejših, na primer tablete, ki jih dodamo gorivu za manjšo porabo goriva. Potem obstajajo magneti za cevi za gorivo, aditivi za olje in še marsikaj kar naj bi omogočil zmanjšanje porabe goriva in škodljive izpuste. Sredstva za zmanjšanje porabe goriva se se pojavijo predvsem ob rasti cen goriva. Pri ADAC-u do zdaj prav noben izdelek v preteklih letih ni izpolnil svoje obljube. "Najboljše, kar bi o njih lahko rekli: niso povzročili večje porabe ali celo škode na motorjih," so zapisali pri nemškem avtomobilskem klubu, kjer so pod drobnogled vzeli tudi najnovejšo zamisel: tako imenovani ključ za varčevanje z gorivom. ADAC je v sodelovanju z računalniško revijo "c't" pregledal "čudežno" napravo. Ključek, imenovan ecoOBD2, preprosto priključite v diagnostično vtičnico avtomobila. Na voljo je modra različica za dizelske modele in zelena različica za bencinske modele – obe z obljubo prihranka goriva do 15 odstotkov.

Za mnenje smo na zurnal24.si poklicali tudi neodvisne mehanike, ki so v en glas zatrdili, da se na trgu pojavlja veliko zavajajočih izdelkov, korist od njih pa imajo samo prodajalci. Čudežnih ključkov v Sloveniji še niso zasledili, pravijo pa, da ne kupujte mačka v žaklju.

Strokovnjaki za elektroniko iz "c't" niso mogli zaznati nobene komunikacije prek diagnostične vtičnice. Enostavno ni bilo signalov, ki bi lahko kakor koli vplivali na porabo goriva. Da bi deloval, morata biti vsaj dva stika vtiča na ecoOBD2 priključena na tokokrog, da lahko vzpostavi stik s CAN vodilom avtomobila. Vendar ni tako, električne povezave z vodilom CAN sploh ni.
Kot so ugotovili ključek vsebuje samo napetostni pretvornik, tri LED diode in potrebne preklopne tranzistorje, upore in kondenzatorje, osem serijskih uporov in gumb. In tudi integrirano vezje, kjer nekateri kontakti sploh niso spajkani. Dva druga stika se uporabljata za napajanje, eden je za stikalo, trije za LED. EcoOBD2 utripa in se pretvarja, da deluje, a zgodi se nič.

Dizelsko gorivo OMV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Markus Sippl, vodja tehnologije vozil ADAC, nad rezultatom ni presenečen: "Če bi bil obljubljeni učinek dejansko dosegljiv, bi proizvajalci avtomobilov takšne izdelke že zdavnaj serijsko vgrajevali v svoja vozila. S tem bi imeli odločilno konkurenčno prednost. Pravzaprav v tako majhen ključ ni mogoče vgraditi nobene tehnologije, ki zagotavlja prihranke dizelskih ali bencinskih vozilih z različnimi krmilnimi enotami motorja. To je popolnoma iluzorno.«

Prede kot tiger, porabi kot miš

V Bosni in Hercegovini so pred nekaj leti voznikom ponujajo čudežne tabletke, ki naj bi znižale porabo goriva. Strokovnjaki so opozorili, da gre za "metanje denarja skozi okno. Prodajalci tabletk so obljubljali velik prihranek pri gorivu, od sedem do 30 odstotkov, zmanjševali pa naj bi tudi izpust škodljivih trdih delcev v ozračje in podaljševali življenjsko dobo in moč pogonskega motorja. Šlo je za za kapsulo, ki se vstavi v posodo za gorivo avtomobila, kjer se razgradi v manjše delce. Pooblaščeni serviserji niso imeli pozitivnega mnenja o tovrstnih tabletah. S hitrim preverjanjem po spletu smo na priljubljeni hrvaški strani za oglase hitro odkrili prodajalca, ki je ponujal "čudežne tabletke" za znižanje porabe goriva in še marsičesa drugega. Škatlica 10 tabletk je takrat stala okoli 13,5 evra. Ena tabletka naj bi bila dovolj za polno posodo za gorivo prostornine od 45 do 85 litrov. V oglasu je pisalo: "golf V GTI letnik 2008 s to tableto prede kakor tiger in porabi toliko kot miš.

Zaključek je, naj vas ne pretentajo privlačne obljube ali domnevno znanstvene utemeljitve (npr. “elektrostatični naboj bipolarnih molekul ogljikovodikov”). Markus Sippl še pravi: "Lahko vam le svetujemo, da se držite proč od takšnih zloveščih ponudb. Z gorivom lahko učinkovito prihranite s previdnim pritiskom na stopalko za plin in z usmerjenim slogom vožnje. Čudežnih rešitev za varčevanje z gorivom ni."

Komentarjev 4
  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 08:29 21.avgust 2022.

    Največ prišpara avto, če hodiš peš.... Če bi bilo to res pol bi avt. proizvsjalcito vgrajevali oz. nastavili program tako da bi vozila čim manj trošila

  • mark079 14:04 20.avgust 2022.

    Vse kar mi je koristilo pri zmanjšanju porabi goriva je bilo čipanje motorja, ampak to brez da bi se dodajale kakšne škatlice. Pozna se na pospešku in tudi nekoliko manjši porabi goriva. Ampak to ni neka znanost ali nateg, temveč ...prikaži več bolj natančna nastavitev parametrov motorja in elektronike, ker v tovarni ne nastavijo na skrajno mejo.

  • Bizgec 09:54 20.avgust 2022.

    Edini ključ, ki lahko pozitivno vpliva na porabo goriva je ključ vozila. Če ga ne uporabiš, motor vozila ne dela in ne porablja goriva. 100% privarčevano gorivo. ...ok, avto je potem nepremičnina, ampak prišparaš pa!