Avto
2428 ogledov

Zavajajo s porabo, zato tudi več sto evrov dodatnih stroškov

Parkirani avtomobili
Razlika med označeno in dejansko porabo goriva pri osebnih avtomobilih lahko pomeni tudi več tisoč evrov dodatnih stroškov v obdobju petih let.

Razlika med označeno in dejansko porabo goriva pri osebnih avtomobilih je po ugotovitvah Mednarodnega instituta za potrošniške raziskave vse večja. Pri najbolj pogostih avtomobilih z dizelskim motorjem lahko presega tudi 25 odstotkov, pri čemer je največja pri novejših, medtem ko so starejši precej bolj "resnicoljubni".

Ocenjevalci Mednarodnega instituta za potrošniške raziskave so v izračun zajeli po 50 v Sloveniji največkrat registriranih avtomobilov z bencinskim in dizelskim motorjem. Cilj je bil ugotoviti, kakšna je razlika med homologirano (torej na prodajnem mestu in v katalogih označeno) ter dejansko porabo goriva, ki so jo potrošniki izmerili v vsakdanjem življenju.

Ugotovili so, da se je v primerjavi s podobno analizo, opravljeno pred dvema letoma in pol, razkorak v povprečju povečal. Z drugimi besedami: avtomobili so novejši, razlika v porabi goriva med označeno in dejansko pa je v povprečju vse višja, so danes sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Avtomobilski števec | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Pri več kot polovici avtomobilov razlika velika

Boštjana Okorna iz ZPS je to neprijetno presenetilo, saj je v letu 2021 začel veljati nov standard merjenja homologacijske porabe goriva WLTP. "A v resnici pokaže zgolj na dejstvo, kako dolgotrajen je proces od sprejetja določenega okoljskega standarda do njegovega opaznega učinka na trgu," je komentiral rezultat analize.

Avtomobilov z dizelskim motorjem, kjer je bila razlika med označeno in dejansko porabo goriva največja, je v Sloveniji nekaj manj kot 51 odstotkov vseh. "Presežni strošek pri teh avtomobilih doseže tudi več kot 700 evrov, če z njimi letno prevozite 20.000 kilometrov. V petih letih to pomeni dobrih 3500 evrov dodatnega stroška, ki ga ne bi bilo, če bi avtomobilske tovarne navajale bolj realne podatke o porabi goriva," je opozoril Okorn.

denar bankovci gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Večina novo registriranih dizlov rabljenih

Na institutu so ob tem dodali, da je v Sloveniji med prvič registriranimi avtomobili dizelskih komajda ena šestina. To pomeni, da je večina novo registriranih dizelsko gnanih vozil rabljenih in v Slovenijo prihajajo iz drugih (evropskih) držav, so poudarili.

Pri bencinsko gnanih avtomobilih, ki jih je vključno s hibridi in kombinacijo plinskega in bencinskega pogona v Sloveniji približno 48,5 odstotka, je analiza pokazala nekaj manjšo razliko med označeno in dejansko porabo goriva. V povprečju najbolj pogosti bencinsko gnani avtomobili porabijo 16,9 odstotka bencina več, kot bi ga morali glede na uradne tovarniške podatke, so ugotovili ocenjevalci.

Ko so z analizo ugotovljeno neskladje med uradnimi tovarniškimi ter dejanskimi podatki o porabi ob prevoženih 15.000 kilometrih letno prenesli na celoten avtomobilski trg, so zaključili, da vsako leto v zrak izpuhti za več kot 300 milijonov evrov.

Vožnjo pa lahko vozniki pocenijo tudi sami. Nasvete, kako privarčevati z gorivom, lahko preberete TUKAJ. Na ZPS med drugim svetujejo, naj poskrbijo za ustrezen tlak v pnevmatikah ter s seboj ne vozijo nepotrebne prtljage, pri nakupu pa povprašajo o realni porabi goriva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.