Stoenka, za katero nismo vedeli

Foto: Oficijalna stranica Zastava 101 foruma/Facebook
Foto: Oficijalna stranica Zastava 101 foruma/Facebook
Zastava 101 ali stoenka je gotovo med najbolj priljubljenimi avtomobili iz časa bivše Jugoslavije, vendar pa obstaja različica, za katero nismo vedeli.
Oglej si celoten članek

Tehnični oddelek Crvene Zastave v Kragujevcu, Institut Zastava, je namreč v devetdesetih letih prejšnjega stoletja razvijal triosno podaljšano različico zastave 101 s povečano enoprostorsko kabino.

Našli smo jo Zastava 128, limuzina v senci stoenke in fička

Foto: Oficijalna stranica Zastava 101 foruma/Facebook zastava 101

Na osnovi zastave 101 oziroma njene »pick up« različice poly, je torej nastal lahki dostavnik, kakršni so na zahodu bili renault express, citroën C15, seat inca, volkswagen caddy in podobni avtomobili.

Avto Toliko fičkov še imamo v Sloveniji?

Z vgradnjo tretje kolesne osi so namreč konstruktorji hoteli povečati nosilnost avtomobila, kar je bilo potrebno. Spomnimo se le, kako pogosto smo na cestah videvali prenaložene stoenke s popolnoma povešenim zadkom.

xxx

Kljub temu, da so izdelali le prototip, so avtomobil tudi registrirali, vendar pa so projekt na koncu opustili. Edini izdelani avtomobil so na koncu prodali kragujevškemu potapljaškemu klubu, kjer so ga seveda uporabljali.

TO PRAVI SLOVENSKI LASTNIK Če ne gre lada niva, potem res ne gre

Nazadnje so ga menda videli pred desetimi leti, od takrat pa so se za njim izgubile vse sledi. Najverjetneje je končal na odpadu, domnevajo člani Zastava 101 foruma, ki so novico na svojem Facebookovem profilu tudi objavili.

Pri nas Koliko je še v Sloveniji jugov in stoenk?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.