Avto > Iz druge roke
33376 ogledov

Stoenka, za katero nismo vedeli

zastava 101 Oficijalna stranica Zastava 101 foruma/Facebook
Zastava 101 ali stoenka je gotovo med najbolj priljubljenimi avtomobili iz časa bivše Jugoslavije, vendar pa obstaja različica, za katero nismo vedeli.

Tehnični oddelek Crvene Zastave v Kragujevcu, Institut Zastava, je namreč v devetdesetih letih prejšnjega stoletja razvijal triosno podaljšano različico zastave 101 s povečano enoprostorsko kabino.

Zastava 128 Našli smo jo Avto Zastava 128, limuzina v senci stoenke in fička

zastava 101 | Avtor: Oficijalna stranica Zastava 101 foruma/Facebook Oficijalna stranica Zastava 101 foruma/Facebook

Na osnovi zastave 101 oziroma njene »pick up« različice poly, je torej nastal lahki dostavnik, kakršni so na zahodu bili renault express, citroën C15, seat inca, volkswagen caddy in podobni avtomobili.

SVAMZ, starodobniki, zastava 750, fičko, slovenska veteranska avtomoto zveza Avto Toliko fičkov še imamo v Sloveniji?

Z vgradnjo tretje kolesne osi so namreč konstruktorji hoteli povečati nosilnost avtomobila, kar je bilo potrebno. Spomnimo se le, kako pogosto smo na cestah videvali prenaložene stoenke s popolnoma povešenim zadkom.

Kljub temu, da so izdelali le prototip, so avtomobil tudi registrirali, vendar pa so projekt na koncu opustili. Edini izdelani avtomobil so na koncu prodali kragujevškemu potapljaškemu klubu, kjer so ga seveda uporabljali.

TO PRAVI SLOVENSKI LASTNIK Avto Če ne gre lada niva, potem res ne gre

Nazadnje so ga menda videli pred desetimi leti, od takrat pa so se za njim izgubile vse sledi. Najverjetneje je končal na odpadu, domnevajo člani Zastava 101 foruma, ki so novico na svojem Facebookovem profilu tudi objavili.

V ZDA so konec 90. let prodali nekaj čez 140 tisoč jugov. Čeprav o njem kroži ve Pri nas Avto Koliko je še v Sloveniji jugov in stoenk?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.