Tako dolgo se čaka na električni avto

Foto: PRIMA
Foto: PRIMA
Trenutna kriza s polprevodniki je precej podaljšala dobavne roke za nove avtomobile. Na električne lahko čakate še dlje.
Oglej si celoten članek

Pri časniku Automobilwoche so v sodelovanju s portalom Carwow ugotovili, da tisti, ki bi radi kupili električni avto, potrebujejo veliko potrpljenja.

Novi rekorder 10 serijskih električnih avtov z najdaljšim dosegom

Foto: Saša Despot Peugeot e-208

Osnovna ugotovitev raziskave, ki so jo seveda opravili za nemški trg, je, da se bo zainteresiranemu kupcu zelo težko zgodilo, da bo izbrani električni avtomobil lahko tudi takoj odpeljal domov. Najkrajša čakalna doba za novi električni avtomobil je sicer tri mesece in med drugim velja za cupro born in peugeot e-208. A to je le začetek. Na audi e-tron S sportback se denimo čaka šest mesecev, na BMW iX pa eno leto.

Avto Zakaj električni avtomobili ne bodo poceni?

V težavah tudi Tesla

Analiza je pokazala, da se je prvič v svoji zgodovini pred velikimi težavami z dobavo znašel celo pionir elektromobilnosti Tesla Motors. Na modela X in S je namreč treba čakati do dvanajst mesecev. Šef portala Carwow Philipp Sayler von Amende je pojasnil, da sicer domnevajo, da so se dobavni roki za oba Teslina modela podaljšali bolj zaradi prehoda v novo modelno leto kot pa neposredno zaradi krize z dobavami polprevodnikov.  

Foto: Anže Petkovšek Tesla Y

Po mnenju raziskovalcev je malce nenavadno, da veliki avtomobilski proizvajalci trenutno ne izpustijo nobene priložnosti za promocijo električnih vozil, pozabijo pa dodati, da bo treba nanje zelo potrpežljivo čakati. In tako bi lahko ostalo še nekaj časa.

Avto Manj znana dejstva o baterijah električnih avtomobilov

Sayler von Amende dodaja, da na osnovi svojih podatkov ugotavljajo, da so se od poletja naprej dobavni roki občutno podaljšali. In videti je, da bo tako še nekaj časa, saj krizi s polprevodniki in pandemijo covid-19 še ni videti konca. In če k temu dodamo še povečano zanimanje za električne avtomobile, je precej razumljivo, da se bo takšno stanje zavleklo vsaj še v prihodnje leto.

Foto: Žiga Intihar/BMW BMW iX

Prodaja v oktobru V oktobru rekordna pošiljka električnih vozil v Slovenijo

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:47 6. December 2021.

    Dol mi visi. predvsem zato, ker vem, da še vsaj nekaj desetletji z minimalcem ne dobim niti rabljenega. Dizel bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.