Avto > Na Štrom
3263 ogledov

Tako dolgo se čaka na električni avto

Prima električni avti PRIMA
Trenutna kriza s polprevodniki je precej podaljšala dobavne roke za nove avtomobile. Na električne lahko čakate še dlje.

Pri časniku Automobilwoche so v sodelovanju s portalom Carwow ugotovili, da tisti, ki bi radi kupili električni avto, potrebujejo veliko potrpljenja.

Lucid air Novi rekorder Avto 10 serijskih električnih avtov z najdaljšim dosegom

Peugeot e-208 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Osnovna ugotovitev raziskave, ki so jo seveda opravili za nemški trg, je, da se bo zainteresiranemu kupcu zelo težko zgodilo, da bo izbrani električni avtomobil lahko tudi takoj odpeljal domov. Najkrajša čakalna doba za novi električni avtomobil je sicer tri mesece in med drugim velja za cupro born in peugeot e-208. A to je le začetek. Na audi e-tron S sportback se denimo čaka šest mesecev, na BMW iX pa eno leto.

Električni baterijski avto shema Avto Zakaj električni avtomobili ne bodo poceni?

V težavah tudi Tesla

Analiza je pokazala, da se je prvič v svoji zgodovini pred velikimi težavami z dobavo znašel celo pionir elektromobilnosti Tesla Motors. Na modela X in S je namreč treba čakati do dvanajst mesecev. Šef portala Carwow Philipp Sayler von Amende je pojasnil, da sicer domnevajo, da so se dobavni roki za oba Teslina modela podaljšali bolj zaradi prehoda v novo modelno leto kot pa neposredno zaradi krize z dobavami polprevodnikov.  

Tesla Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla Y Anže Petkovšek

Po mnenju raziskovalcev je malce nenavadno, da veliki avtomobilski proizvajalci trenutno ne izpustijo nobene priložnosti za promocijo električnih vozil, pozabijo pa dodati, da bo treba nanje zelo potrpežljivo čakati. In tako bi lahko ostalo še nekaj časa.

Renault Twingo Electric Avto Manj znana dejstva o baterijah električnih avtomobilov

Sayler von Amende dodaja, da na osnovi svojih podatkov ugotavljajo, da so se od poletja naprej dobavni roki občutno podaljšali. In videti je, da bo tako še nekaj časa, saj krizi s polprevodniki in pandemijo covid-19 še ni videti konca. In če k temu dodamo še povečano zanimanje za električne avtomobile, je precej razumljivo, da se bo takšno stanje zavleklo vsaj še v prihodnje leto.

BMW iX | Avtor: Žiga Intihar/BMW Žiga Intihar/BMW

Avtosalon prodaja avtov Prodaja v oktobru Avto V oktobru rekordna pošiljka električnih vozil v Slovenijo

 

Komentarjev 1
  • alen009 09:47 06.december 2021.

    Dol mi visi. predvsem zato, ker vem, da še vsaj nekaj desetletji z minimalcem ne dobim niti rabljenega. Dizel bo tudi dalje.