Tako zvišujejo cene novih avtomobilov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Cene novih avtomobilov so na rekordni ravni. Po raziskavi k temu prispevajo tudi proizvajalci – tudi s prikritimi in odkritimi ukrepi.
Oglej si celoten članek

Če se sprašujete, ali je pravi čas za nakup novega avtomobila, ali počakati, da bodo cene padle, študije kažejo, da bodo kljub težkim gospodarskim razmeram cene vozil še naprej rastle. Po podatkih priznanega nemškega Centra za avtomobilske raziskave (CAR) pa proizvajalci dvigujejo cene s prikritimi in odkritimi ukrepi.

Noro dogajanje Noro dogajanje: Rabljeni dvakrat dražji od novega

Po pisanju Automobilwoche, ki se sklicuje na direktorja inštitut CAR Ferdinanda Dudenhöfferja, sta Fiat in BMW na primer opustila poceni osnovne različice priljubljenih modelov, kar pomeni višje izhodiščne cene za nakup najcenejših modelov, ki jih ponujajo le z več opreme. Poleg tega so ukinili popuste za nove avtomobile, ki jih je mogoče prosto konfigurirati na internetu. Hkrati pa so zvišali cene tako imenovanih avtomobilskih naročnin z zavarovanjem.

Je kriza ali ni? Prodaja avtomobilov pada, dobički rastejo. Je kriza ali ni?

Za zdaj lahko proizvajalci vozil še obdelajo številna prednaročila, ki so se nabrala, pravi Dudenhöffer. A slika se bo kmalu spremenila, še posebej, če bodo rasti cen sledile tudi obrestne mere za posojila in se bo hkrati povečalo tudi tveganje neplačila potrošniških posojil. Za avtomobilsko industrijo prihajajo težki časi, zaključuje Dudenhöffer.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 22:32 6. September 2022.

    Ponudba in povpraševanje! Ko bodo prodali tistih par avtov miljonarjem, jim bo ostalo veliko rjavečega pleha, ki si ga noben …

  • 09:30 6. September 2022.

    Že včasih so rekli, če ima osel denar je kramar vesel. Pregovor še kako drži.

  • 08:43 6. September 2022.

    naj dražijo, bo pač upadla prodaja (se že dogaja). potem nas bojo pa prosili, da kupimo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.