Avto > Iz druge roke
24883 ogledov

Noro dogajanje: Rabljeni dvakrat dražji od novega

Toyota land cruiser Toyota
Zaradi ekstremno dolgih dobavnih rokov se je zgodilo, da je rekorder med rabljenimi dvakrat dražji od novega avtomobila.

Cene številnih Toyotinih modelov na japonskem trgu rabljenih avtomobilov strmo naraščajo, saj se proizvajalec avtomobilov spopada z globalnim pomanjkanjem čipov.

Podatki o cenah razkrivajo, da je povprečna cena zelo iskane toyote land cruiser ZX 2022 dosegla 17,05 milijona jenov, kar je več kot dvakrat več od priporočene maloprodajne cene novega avtomobila na Japonskem, poroča Nikkei Asia.

Rabljeni avti prodaja nakup rabljenega Slovenija Avto Analiza: Ali bodo cene rabljenim avtomobilom padle?

To ne velja le za veliki Toyotin SUV land cruiser, za katerega je seznam naročil tako dolg, da je treba nanj čakati tudi štiri leta! Povprečna cena rabljenega enoprostorca toyota alphard v izvedbi executive lounge S je poskočila na 8,25 milijona jenov, povsem nov primerek pa stane 7,75 milijona jenov. Cene novih vozil na Japonskem so presegli tudi rabljeni modeli corolla cross in harrier.

toyota land cruiser | Avtor: Toyota Toyota

Audi Q2 Rabljeni Avto Prodajali so rabljene audije tudi z 200.000 prevrtenimi kilometri

Še nikoli taka situacija

"Bili so nekateri primeri povišanj cen za redke in priljubljene avtomobile, vendar se je to zgodilo lokalno. Še nikoli nisem videl, da bi se to zgodilo za tako veliko število modelov," je dejal direktor skupine za prodajo rabljenih avtomobilov Goodspeed Yasuyuki Matsui. Toyotina knjiga naročil na Japonskem poka po šivih. Na Toyotina vozila samo na Japonskem čaka okoli milijon kupcev, kar predstavlja tretjino letne domače proizvodnje.

Mazda CX-5 Avto Pet dostopnih SUV-jev, ki porabijo manj kot pet litrov

Zato se na land cruiser čaka štiri leta in več kot eno leto za številne druge modele športnih terencev. Prav zato so pri Toyoti na Japonskem ustavili prihodnja naročila za land cruiser, alphard in harrier.

Land Cruiser | Avtor: Toyota Toyota

električni avtomobil polnjenje Rabljeni električni v Sloveniji Avto Rabljeni električni v Sloveniji: Neverjetno, koliko so jih prodali v enem mesecu

Domače povpraševanje ni edini vzrok za rast cen. Številni modeli, kot je harrier, postajajo vse bolj priljubljeni na čezmorskih trgih, pri čemer kupci iz tujine dodatno prispevajo k rasti cen.

Poleg tega trgovci z rabljenimi avtomobili pogosto prodajo avtomobile drugim trgovcem. »Kupci, ki izvažajo bogatim kupcem v gospodarstvih v razvoju, plačujejo visoke cene,« je pojasnil prodajalec vozil, ki ni želel biti imenovan.

Komentarjev 3
  • Skias 20:02 05.september 2022.

    Za pomanjkanje čipov je kriva avtomobilska industrija sama. Zakaj? Ker ne posodabljajo! Čipov je je šlo dol na 7 nanometrov oni so pa še vedno na hmm ne vem kaki velikosti in ker podjetja odpuščajo zastarele programe prihaja do tega, ...prikaži več da primanjkuje. Tudi če bi naročali 5 let staro čipovje teh problemov ne bi imeli.

  • peter4 14:48 03.september 2022.

    Hmmmmm. Narocis 2. Pred prevzemom enga prodas in placas oba? :)

  • Toma 08:55 02.september 2022.

    Globalno pomanjkanje čipov!? Če bi bilo to res, bi že sami avtomobilski proizvajalci naredili svojo tovarno. V IT branži to ne obstoja, kvečjemu višek!