Avto > Iz druge roke
27343 ogledov

Pet dostopnih SUV-jev, ki porabijo manj kot pet litrov

Mazda CX-5 Saša Despot
Je športni terenec lahko cenovno ugoden in porabi malo goriva? To je mogoče, in to celo v premijskih razredih.

Pri evropskem spletnem podjetju za prodajo rabljenih avtomobilov Carvago so poiskali pet cenovno dostopnih športnih terencev, ki porabijo malo goriva in so na voljo na evropskem avtomobilskem trgu.

AMZS pomoč na cesti Avto Presenečeni boste, kateri avtomobili so se izkazali za najbolj zanesljive

Čeprav jim nekateri napovedujejo zaton, trenutno priljubljenost športnih terencev le še raste in vsak drugi prodan avtomobil v Evropi je SUV. To velja tudi za rabljene avtomobile, saj delež rabljenih športnih terencev v starosti do pet let dosega od 25,2 do 34,9 odstotkov.

BMW X1 | Avtor: BMW BMW

Razlogi za nakup športnega terenca so logični. Ker so višji, ponujajo boljši razgled, večji občutek varnosti in lažje vstopanje, prav tako pa tudi večjo gotovost pri vožnji po netlakovanih tleh, saj je tudi na tistih, ki ponujajo le sprednji pogon, dno precej dvignjeno od tal. Po drugi strani pa zaradi večje mase in večje čelne površine lahko porabijo več goriva, kar je v času rekordno visokih cen lahko pomemben faktor.

električni avtomobil polnjenje Rabljeni električni v Sloveniji Avto Rabljeni električni v Sloveniji: Neverjetno, koliko so jih prodali v enem mesecu

Pet zmagovalcev

Pri Carvagu so zato poiskali pet športnih terencev, ki niso preveč zahtevni za denarnico, po drugi strani pa ponujajo dovolj prostora za potrebe povprečne družine. Iskanje ustreznega športnega terenca ne bi bilo težko, če bi se pri Carvagu zadovoljili z modeli, kakršna sta peugeot 2008 ali škoda kamiq, vendar so iskali takšne, s katerimi se štiričlanska družina lahko odpelje tudi na počitnice.

Peugeot 3008 hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za kriterije so si postavili ceno okrog 28.000 evrov, največ 99.000 kilometrov na števcu in starost do pet let. Opremljeni so morali biti tudi s tempomatom in parkirnimi tipali, poleg tega pa so lahko uradno porabili do pet litrov goriva na sto kilometrov. Kriterije so vnesli v svojo mednarodno bazo, ki obsega več 100 tisoč avtomobilov, in dobili pet »zmagovalcev«.

Citroen C5 Aircross Dilema Avto Kaj je bolje: strešni kovček najeti ali kupiti?

Zaradi razmeroma nizke starosti in malo prevoženih kilometrov so takšni avtomobili lahko v zelo dobrem stanju, hkrati pa lahko kot športni terenci odigrajo vlogo družinskega prevoznika. Poleg tega pa so zelo gospodarni, torej obisk črpalke tudi ob trenutnih cenah goriva ne bo preveč prizadel družinskega proračuna. Nič nenavadnega ni, da štiri poganja dizelski motor, peti pa je hibrid.

BMW X1 | Avtor: Anže Petkovšek BMW X1 x-drive 25 e Anže Petkovšek

BMW X1 20d xDrive steptronic

Kdo bi si mislil, da se bo na seznamu znašel premijski avtomobil s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Opremljen je z zelo učinkovitim turbodizelskim motorjem, ki se z nizko porabo goriva lahko pohvali tudi v realni uporabi, če ga le voznik preveč ne priganja. Poraba ob moči 140 kilovatov uradno sicer znaša 4,9 litra na 100 kilometrov. Če je voznik zadovoljen s šibkejšim 110-kilovatnim motorjem v BMW-ju X1 18d, je lahko poraba še nižjih 4,3 litra. Vendar se mora kupec zavedati, da kupuje premijski avtomobil, zato so rezervni deli in servisi lahko dražji.

Mazda CX-5 AWD | Avtor: Anže Petkovšek Mazda CX-5 AWD skyactiv D. Anže Petkovšek

Mazda CX-5 2.2 skyactiv-D

Pri Mazdi radi stvari delajo po svoje, zato niso nikoli zapadli trendu zmanjševanja delovnih prostornin motorjev. Turbodizelski štirivaljnik zato razpolaga z delovno prostornino 2,2 litra in želeno porabo 5 litrov doseže le v najšibkejši 110-kilovatni verziji z ročnim menjalnikom in prednjim pogonom.  Po zaslugi odličnega položaja za volanom in harmoničnega podvozja ponuja zelo dobro vozniško izkušnjo, motor pa je prav zaradi velike delovne prostornine tudi zelo odziven.

Nissan qashqai | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nissan qashqai 1.5 dCi

Pri Nissanu so bili med prvimi, ki so ugotovili, da športni terenec ne rabi nujno štirikolesnega pogona in terenskih zmogljivosti, saj jih ljudje kupujejo iz čisto drugačnih razlogov. Qashqai, ki so ga predstavljali kot »urbanega križanca« je zato v Evropi doživel izjemen uspeh. Danes se sooča s številno konkurenco, ki ga je izrinila celo s seznamov najbolje prodajanih vozil, vendar to ne pomeni, da ni uspešen. Želeno porabo bi sicer lahko dosegel tudi z 1.3-litrskim bencinskim motorjem, vendar so se pri Carvagu odločili za dizelsko različico s 85-kilovatnim motorjem 1,5 dCi, ki na sto kilometrov porabi 3,8 litra dizla. S samodejnim menjalnikom se poraba dvigne na še vedno znosnih 4,4 litra.

Peugeot 3008 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Peugeot 3008 1.5 blueHDi

Peugeot 3008 ne ponuja štirikolesnega pogona, vendar kupcev to očitno ne moti, saj je velika prodajna uspešnica, ki je lani po številu prodanih avtomobilov presegla celo volkswagen tiguan. Zato je pestra tudi ponudba rabljenih avtomobilov. 1,5-litrski turbodizelski štirivaljnik v njegovi ponudbi je z močjo 96 kilovatov lahko zelo živahen, poraba 4,2 litra goriva na sto kilometrov pa preveč ne narase niti v kombinaciji motorja s samodejnim menjalnikom.

Toyota RAV4 | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Toyota RAV4 2,5 hybrid

Kljub dejstvu, da toyota RAV4 iskano porabo goriva doseže že z dizelskim motorjem, je njen največji adut sofisticirani hibridni pogonski sklop. Cenovno omejitev dosegajo primerki prejšnje generacije, ki je bila na voljo do leta 2018. Hibrid je bil sicer na voljo tudi v štirikolesni različici z dodatnim elektromotorjem na zadnji premi, vendar je bolj zanimiva standardna različica s kombinacijo 114-kilovatnega bencinskega motorja, ki deluje v bolj ugodnem Atkinsonovem ciklusu, in 105-kilovatnega elektromotorja. Prednji pogon morda ni najbolj športen, vendar pa se v mestu izkaže za zelo sposobnega. Predvsem pa porabi 4,9 litra bencina na sto kilometrov.

Servisna lučka DPF filter Kaj storiti Avto O ne, v avtu se mi je prižgala DPF lučka!
Komentarjev 5
  • GAMEBOY 21:47 30.avgust 2022.

    Kje je Hyundai? Npr. Kona Hibrid 4,8 l v praksi...

  • Avatar karjola
    karjola 16:53 30.avgust 2022.

    Vozim Mazdo cx5 awd. Poraba? okrog 7,5 na sto. Realno!

  • Marko Turk 15:13 30.avgust 2022.

    Bedarija glede porabe!!! Prepisali ste tovarniške podatke! Vsi vemo, da v praksi so nedosegljivi! Zato ne zavajajte! nekje +2 litra je treba pri vseh prištet, ker to so SUV, visoki in težji avtomobili!