Avto > Iz druge roke
60890 ogledov

Presenečeni boste, kateri avtomobili so se izkazali za najbolj zanesljive

AMZS pomoč na cesti Saša Despot
Nemški avtomobilski klub ADAC je tudi letos objavil statistiko svoje službe za pomoč na cesti oziroma seznam intervencij, ki so jih lani opravili na avtomobilih v starosti od 3 do 10 let.

Tako kot vedno doslej, je tudi lani bil najpogostejši vzrok za klic pomoči na cesti pokvarjeni akumulator, saj so leta 2021 vozniki pomoč na cesti poklicali kar v 46,2 odstotka primerov okvar njihovih avtomobilov.

vročina temperatura vročinski val termometer Smola Avto Smola: tale avtomobilski del lahko odpove tudi poleti

Toyota Aygo | Avtor: Anže Petkovšek Toyota Aygo Anže Petkovšek

Leto pred tem je ta delež znašal le desetino odstotne točke več, torej 46,3 odstotka, kar je bilo precejšnje povečanje v primerjavi z letom 2019, ko so akumulatorji bili 41,8-odstotno med vzroki za ustavitev avtomobila. Pri klubu to pripisujejo pandemiji korona virusa, zaradi katere so avtomobili veliko stali, to pa je na akumulatorje vplivalo slabše od stalnih voženj.

Tipične okvare

Med ostalini tipičnimi težavami so bile okvare na črpalkah za gorivo, ki so se večinoma začenjale pojavljati na avtomobilih bolj proti koncu desetletnega obdobja, težave z alternatorji pa so povečano zaznali pri avtomobilih, ki so bili stari štiri ali več let. Pogostejši vzrok za klic so bila tudi tipala kota ročične gredi, ki pa se začnejo resneje kvariti šele potem, ko avtomobil že dopolni starost dvanajst let, zato jih v statistiko niso vključili.

Avto, okvara, težave, mehanik Avto Pozor: To se v vročini še vedno dogaja

Po drugi strani pa se razmeroma zgodaj pojavijo resne težave z vžignimi svečkami, ki so jih zaznali že pri avtomobilih letnikov 2013 in 2014. Težave z recirkulacijo izpušnih plinov pa se prvič pojavljajo pri avtomobilih letnikov od 2007 do 2013.

Audi A1 | Avtor: Anže Petkovšek Audi A1 30 TFSI Anže Petkovšek

Poleg akumulatorja sicer avtomobili ob cesti najpogosteje obstanejo zaradi okvare motorja ali motornega krmiljenja (15,5 %), težav s karoserijo, volanom, zavorami, obesami ali menjalnikom (14,8 %), elektroniko (10,3 %), gumami (7 %) in črpalko goriva (3,1 %).

Najbolj zanesljivi

Med avtomobili v starosti med 3 in 10 let so se za najbolj zanesljive izkazali toyota aygo, audi A1, renault captur, mini one, suzuki vitara, audi Q3, BMW serije 1, BMW X1, audi A4, audi A5, audi Q5, BMW serije 3, BMW serije 3 coupe, BMW X3, audi A6 in BMW serije 5.

Adblue Avto Kaj naj naredim, če natočim AdBlue v dizel?

Dacia sandero si je v vseh letnikih prislužila zelo dobre ocene, kar je tudi dober uspeh, zelo dober pa je bil tudi volkswagen polo, z izjemo letnika 2012, ko je bil le dober. Dacia duster je v glavnem dobila ocene dober, z izjemo odličnega letnika 2013. Mercedes-benz razred B je zelo dober v vseh letnikih, ocene odličen in zelo dober pa se izmenjujejo pri mitsubishiju ASX.

Renault captur | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Seat leon je v vseh letnikih zelo dober, kar velja tudi za volkswagen golf, razen leta 2012, ko je bil le dober. Kia ceed se giblje od ocene slab za leto 2012 do zelo dober za leto 2019. Mazda CX-5 je zelo dobra v vseh letih, razen 2012, ko je bila dobra. Razen v letih 2012 in 2013, ko je bila dobra, je zelo dobra tudi škoda octavia.

Največ napak

Med modeli, ki so se odrezali slabše, so smart forfour, hyundai i20, renault clio, toyota C-HR, toyota corolla, ford S-max, opel insignia in volkswagen sharan. Toyot sicer ne vidimo p0ogosto na dnu lestvice, zato sta C-HR in corolla bolj izjemi kot pravilo. Za padec ocene je bilo krivo predvsem veliko težav z akumulatorji.

Brisalci stikalo Avto Velika napaka, zaradi katere uničujete brisalce

Vzrok za okvaro je sicer pogosto odvisen od starosti vozila. Pri mlajših avtomobilih je namreč malo okvar in zato tudi malo težav z akumulatorjem. Ko pa avtomobil enkrat dopolni sedem let, pa se poveča tudi občutljivost akumulatorja. Običajno se to zgodi okoli obdobja, ko akumulator doseže konec svoje življenjske dobe.

Smart forfour | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Lanmodo nočna kamera Velika priljubljenost kamer Avto Kamera v avtu je posnela nesrečo, je to dokaz?
Komentarjev 7
  • rokobert 21:05 23.julij 2022.

    Za ADAC že vemo...enkrat so zapravili zaupanje,pa jim nihče več ne verjame...

  • LolekinBolek 14:00 23.julij 2022.

    Najbolj zanesljivi sploh niso zajeti v statistiki.

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 10:39 23.julij 2022.

    Sedem ali več let star akumolator se ne more šteti pod okvaro vozila!