Avto > Avto nasveti
22351 ogledov

Velika napaka, zaradi katere uničujete brisalce

Brisalci Licht-test.de
Zato zjutraj uničujete brisalce.

Kakšna je razlika med kakovostnim in slabim brisalcem? Na prvi pogled je razlika minimalna. Največja razlika je v vzdržljivosti samega brisalca, predvsem kadar so le ti izpostavljeni težjim pogojem (več umazanije, nižje temperature), pravi inštruktor AMZS Danijel Granda, ki pojasnjuje, da pri brisanju vetrobranskega stekla brisalci puščajo različne sledi (lise, mokra sled, ne obrisani deli, vibriranje brisalca, cviljenje brisalca). Nekatere od naštetih se dajo odpraviti, pri drugih pa je treba brisalce zamenjati.

Voznica sneg in led Avto Voznice se bojijo poledenih cest

Brisalci pa so ključnega pomena za dobro vidljivost skozi vetrobransko steklo. To je osnova varne vožnje. "Če je pogled skozi šipo zamazan, nejasen potem bomo težko prepoznavali situacijo na in ob cesti ter tako zavedno povečali možnost za nastanek nesreče," pravi inštruktor in dodaja: "Če skozi slabo obrisano vetrobransko steklo posije še nizko jutranje ali večerno sonce potem bomo neko oviro prepozno prepoznali ter se težko izognili nastanku nesreče …"

Kupite ploske brisalce

Ko kupujete brisalce, je pomembna dimenzija in oblika. V osnovi ločimo dve vrsti brisalcev. Starejši tip je več členkasti klasični brisalec, novejši pa ploski brisalec. Na testih, ki jih izvajajo v AMZS, so se ploski brisalci izkazali bistveno boljše od klasičnih. Granda zato svetuje, da se pri menjavi odločimo za ploske brisalce, ki jih lahko z ustreznim adapterjem (zraven brisalca) namestimo tudi na avtomobile s klasičnimi brisalci. Pri nakupu se tudi izogibajmo starim brisalcem. Te prepoznamo po obledeli embalaži, ki stoji dlje časa v izložbi. V AMZS svetujejo, da se pri izbiri kakovostnih brisalcev pomagamo z neodvisnimi testi.

Brisalci Brisalci Avto Dve napaki, ki ju pri brisalcih naredi večina voznikov

Življenjska doba brisalca je odvisna od njegove uporabe. Brisalec nam bo dlje služil, če bomo skrbeli za redno čiščenje vetrobranskega stekla. Manj umazanije kot je na steklu, dlje bodo brisalci dobro opravljali svoje delo. "Vestni vozniki brisalce zamenjajo enkrat letno seveda pa je to odvisno tudi od prevoženega števila kilometrov," dodaja Granda, ki se je v pogovoru za zurnal24.si dotaknil tudi vpliva tekočine proti zmrzovanju na brisalce: "V kolikor uporabljamo namensko tekočino za pranje vetrobranskega stekla potem ni nevarnosti, da bi le ta povzročila poškodbo ali uničenje brisalcev. Več škode brisalcem naredimo takrat, ko nam zmanjka tekočine in brisalci brišejo na suho. Pozimi koncentrata za pranje ne redčimo preveč saj nam preveč razredčen koncentrat zmrzuje v brizgalnih šobah."

Naj ponoči dvignem brisalce?

Ob mrzlih večerih je priporočljivo vetrobransko steklo prekriti s ponjavami. Za to ne uporabljajmo debelih pokrival ali kartona, ker ob vlažnosti le ti primrznejo na vetrobransko steklo. Če pokrival nimamo potem dvignimo metlice brisalcev. Granda dodaja, da bodite pri čiščenju pozorni, da vetrobransko steklo natančno in v celoti očistite. Enako velja tudi za zadnje in stranski stekli ter vzvratna ogledala. "Če bomo na stekla le brizgnili tekočino in zmrzal očistili z brisalci bomo močno skrajšali življenjsko dobo brisalcev."

varnosni pas Avto Napaka, ki jo vozniki delajo v zimskem času

Velika napaka voznikov in te ni malo, je neučakanost, ko želijo v mrzlih jutrih, ko se jim mudi v službo, z brisalci odstraniti sneg z vetrobranskega stekla. "Takšnih voznikov je kar nekaj," pravi sogovornik, ki pravi, če so temperature nad lediščem in brisalci niso primrznjeni na steklo, potem večje škode za brisalce same ne bo. S takim početjem pa močno obremenimo motor brisalcev in posledično bo verjetno pregorela varovalka. V kolikor so brisalci primrznjeni na vetrobransko steklo prav tako tvegamo pregorelo varovalko poleg tega pa lahko pride do poškodbe brisalca (razpoke, natrganine).

Brisalce poleg mehanskih poškodb uničuje tudi UV svetloba torej sonce. Pri vozilih v garažah bodo tudi brisalci zdržali dlje. Umazanija v obliki ostankov mrčesa, listja in podobno se zasuši na gumijasti metlici brisalca. Metlice brisalca večkrat obrišimo z vlažno krpo, da odstranimo te nečistoče. Ne uporabljajmo agresivnih topil ali bencina saj lahko le ti poškodujejo gumijaste dele brisalca. Na trgu je možno kupiti tudi poseben nastavek, s katerim lahko gumijasto metlico odrežemo, da ponovno dobimo oster rob metlice. Tudi na takšen način lahko podaljšamo življenjsko dobo brisalca. 

Strošek pregorele varovalke je minimalen če znamo varovalko zamenjati sami. Če le tega ne znamo ali varovalke nimamo pa moramo do prvega servisa. "Obenem je najbolje, da vam v takem primeru na servisu zamenjajo še brisalce in pokažejo, kako se zamenja varovalka," še pravi Granda.

Led na steklu NE POČNITE TEH STVARI Avto Napake, ki jih vozniki delajo pri ledenih steklih

Na drugi strani pa gretje vetrobranskega stekla blagodejno vpliva na delovanje in življenjsko dobo brisalcev in podaljšuje življenjsko dobo brisalcev, saj brisalcem ni treba strgati po zmrznjeni površini. Granda za konec vsem voznikom svetuje, da redno čistijo vetrobransko steklo. Pregledujejo gumijasto metlico brisalca zaradi zasušenih nečistoč in jo po potrebi očistijo. Redno je treba kontrolirati nivo tekočine za pranje stekel in paziti na primerno koncentracijo.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.