Avto
460 ogledov

Napake, ki jih vozniki delajo pri ledenih steklih

Led na steklu Profimedias
Vroča voda lahko povzroči poškodbe na steklu zaradi temperaturnega šoka. Tudi ostri predmeti kot so kreditne kartice na vozilu pustijo sledi, ki poslabšajo pogled skozi steklo. Najboljša rešitev so ogrevalne nitke v steklu in razna pokrivala.

 "Sam sem preizkusil, kako učinkovito je strganje ledu z vetrobranskega stekla s kreditno kartico. Absolutno odsvetujem, saj na steklu pušča rise,“ uvodoma pojasni Dejan Horvat, specialist za avtostekla pri podjetju Carglass.

Na specialista smo se obrnili, ker smo želeli preveriti koliko je resnice na tem, da razni plastični pripomočki in vroča voda na steklu povzročajo škodo.

Šok za steklo

Horvat pravi, da je tudi od kakovosti strgal odvisno, ali boste imeli na steklu rise, ki se jih ne boste več znebili. Strokovnjak za avtostekla priporoča, da tudi strgala po določenem obdobju zamenjate, saj se obrabljajo in s tem škodujejo steklu.

Še bolj nevarno početje je zlivanje vroče vode na steklo. "Če je steklo poškodovano, je velika verjetnost, da bo počilo. Zlivanje vroče vodo na poledenelo steklo je šok za samo steklo,“ pravi Horvat in dodaja, da je steklo material, ki se ne razteza tako kot jeklo in drugi materiali. Če bi se raztezalo, bi počilo. Temperaturni šoki za steklo niso dobri, bodisi poleti, bodisi pozimi. Prav poleti se jim je zgodilo, da je steklo avtomobila, ki je bil parkiran na soncu ob nenadni nevihti in ohladitvi počilo.

Pihanje usmerite v tla

Tudi ko vozilo ogrevamo Horvat priporoča, da se pihanje iz ventilacijskih odprtin takoj ne usmeri direktno v steklo, saj lahko ponovno povzročimo napetost v steklu in posledično pok stekla.
Po končani vožnji z avtomobilom je dobro usmeriti ventilacijo v tla, saj bomo s tem pripomogli, da se steklo ne bo toliko zarosilo in kasneje zamrznilo tudi od znotraj.

Horvat še opozarja, da na ledeno steklo ni najbolje zlivati mešanic alkohola ali pa jih sprejati s čistili z močnimi kemikalijami, ki so agresivna in razžirajo brisalce ter gumo ali okrasne letve ob steklu.

Nitk s strganjem ne boste uničili

Še najboljša rešitev za ledena jutra so raznorazna pokrivala, oziroma „vebasto“ grelci, ki pa jih nima prav vsako vozilo. Tudi grelne nitke v vetrobranskem steklu so priporočljive. Horvat pravi, da so vgrajene med dve plasti stekla, zato jih s strganjem s strgalom po steklu ne moremo uničiti.

Komentarjev 7
  • Snežinko 10:52 16.december 2016.

    Tale članek bi, če ne bi bil ODKRITA reklama za carglass označil kot totalno neumnost! Po vrsti:- vsak idiot ve, da vroče in hladno ne gresta skupaj, pa naj bo to steklo ali karkoli drugega. - samo ...prikaži več idiot bi šel led strgat s kreditno kartico (pa kje ste našli ravno kreditno kartico???)- Že nekaj desetletij imam avto, VEDNO sem pihanje usmeril direkt v steklo, ampak.... hip,hip, hip, strašni trik: NIKOLI mi še ni počila!!!- "Ni priporočljivo zlivati mešanic alkohola"...pa kaj se dec norca dela? Iz česa pa je vitrex? Iz MEŠANICE ALKOHOLA!!!- Glede nitk pa...ja, nimamo vsi denarja na odmet, da bi si jih lahko privoščili.

  • KOJAK 11:53 11.december 2016.

    Že prov morite s tem obskurnimi nasveti za vsakdanja opravila. Dajte še napisat kako se pravilno briše rit.

  • dimnikar 11:29 11.december 2016.

    ... kar je strogo prepovednao in celo predvidena kazen.