Avto
100 ogledov

Pri Darsu so pripravljeni na sneg in neposlušne voznike tovornjakov

Prometna nesreča na štajerski avtocesti. PGE Celje
Vozniki, ki na zasneženih cestah stojijo v dolgih kolonah, pogosto „bentijo“ nad vzdrževalci cest. A gre vzrok velikokrat iskati prav pri voznikih, ki nimajo ustrezne zimske opreme. Pri Darsu so nam dejali, da so pripravljeni na prvi sneg. Skupaj s policijo so pripravljeni tudi na izločanje tovornjakov iz prometa.

Vozniki, ki na zasneženih cestah stojijo v dolgih kolonah, pogosto "bentijo“ nad vzdrževalci cest. A gre vzrok velikokrat iskati prav pri voznikih, ki nimajo ustrezne zimske opreme. Pri Darsu so nam dejali, da so pripravljeni na prvi sneg. Skupaj s policijo so pripravljeni tudi na izločanje tovornjakov iz prometa.

Ob močnem sneženju so zdrsi vozil stalnica na slovenskih cestah in predvsem avtocestah, ki so s tovornjaki tranzitno bolj obremenjene. Zaradi snega vsako leto poslušamo o zdrsih tovornjakov na primorski avtocesti in tudi drugod po Sloveniji, zaradi česar nastajajo dolge kolone vozil. S tem prihaja do zamud in slabe volje med potniki v vozilih in tudi avtoprevozniki.

Čeprav pri Darsu tovornjake izločajo iz prometa, pa se zgodi, da ti vedno ne upoštevajo tega. So letos določili drugačno strategijo. Zima je namreč pred vrati.

sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ključno sodelovanje s sosednjimi državami

Pri Dars pravijo, da se ob napovedih snežnih padavin delovne skupine pripravijo na zimsko akcijo. Preden se sneg začne oprijemati vozišča, aktivirjo pluge in pričnejo s posipanjem. Upoštevaje večletno povprečje je vsako zimsko sezono približno deset snežnih akcij, ko aktivirajo večje število delavcev in vozil, medtem ko vsako zimsko sezono izvajajo posipanje na daljših ali krajših avtocestnih odsekih oz. po potrebi zgolj na vremensko občutljivejših območjih premostitvenih objektov (zlasti mostov) kar 100 dni.
 
Na področju mednarodnega upravljanja prometa bodo pri Dars tudi v prihajajoči zimski sezoni v primeru izredno neugodnih vremenskih razmer usklajeno sodelovali z avtocestnimi upravljavci v sosednjih državah, za kar imajo pripravljene scenarije izločanj tovornih vozil. "To v praksi med drugim pomeni, da bomo v primeru, ko bodo na Madžarskem omejili promet za tovorna vozila, omejitev vstopa v Slovenijo vzpostavili na meji z Italijo. Če bodo vremenske razmere kritične v Sloveniji, bomo za tovorni promet omejili tako vstop v našo državo z Madžarske, kakor tudi iz Italije," so nam odgovorili pri Darsu.

sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Plužne skupine v nizkem startu

Plužne skupine bodo v primeru snežnih padavin dela izvajala neprekinjeno, obhodni čas plužne skupine je do dve uri. Na kritičnih odsekih, kjer so večji in dolgi klanci (A1: Vrhnika, Logatec, Unec, Postojna; H4: Razdrto-Vipava; A2: Višnja Gora) bo obhod plužne skupine do ene ure.

Postojnsko območje in vrhniški klanec sta glede na prometne obremenitve in neugodne vremenske vplive še posebej občutljiva. Opravljanje zimske službe je Dars v času pluženja stalno prisotno eno vozilo za potrebe sprotnega izvlečenja zaustavljenih vozil. Za celoten avtocestni sistem je sicer pripravljenih 54 plužnih skupin (v vsaki sta vsaj dve vozili) in 20 plužnih enot (po eno vozilo).

Je dovolj prostora za izločitev vseh tovornjakov?

Tovornjake in druga vozila bodo v primeru neugodnih vremenskih razmer (močnejše sneženje, burja) izločali najprej na parkirna mesta na počivališčih katerih mest je za tovorna vozila nekaj več kot 1.400. Po zapolnitvi vseh kapacitet na počivališčih pa bodo po potrebi izločali tovorna vozila na odstavne pasove avtocest, kjer imajo predvidenih za okoli 5.700 mest za tovorna vozila skladno z Izvedbenim programom izvajanja zimske službe Dars 2016/2017.ž

"Izločanje vozil bomo izvajali v sodelovanju s Policijo. Upoštevaje večletno obdobje je posamezno zimsko sezono v povprečju oklicanih nekaj več kot 20 izločanj," pojasnjujejo pri upravljalcu avtocest.

policija sneg zima | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


S policijo so v primeru snežnih akcij v stalnem kontaktu, se medsebojno obveščajo in na posameznih, zlasti bolj kritičnih odsekih je Policija tudi navzoča pri izločanju – dejstvo je namreč, da vozniki tovornih vozil v primeru navzočnosti policije veliko bolj dosledno upoštevajo signalizacijo o izločanju.

Pred vsako zimsko sezono imajo pri Darsu po področjih devetih avtocestnih baz sestanke s Policijo, kjer se analizirajo zadnje zimske sezone in se dogovorijo medsebojna sodelovanja za prihajajočo zimsko sezono.

grega.prebil@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.