Avto
320 ogledov

Kaj storiti, ko obstanemo na zasneženem klancu?

Trening vožnje po snegu Saša Despot
Kaj narediti v primeru, ko na zasneženem klancu ne moremo več naprej in je edina možnost, da vozilo varno spustimo po klančini in obrnemo? To smo se naučiti na tečaju varne vožnje in vožnje po snegu.

Kakšen je pravilen postopek nam je razložil inšturktor varne vožnje Boštjan Paušer iz šole vožnje B&B, zanimivo vajo pa smo preizkusili v centru varne vožnje v avstrijskem Saalfeldnu.

Kakšen je postopek?

"Pravilen postopek, če obtičimo na klancu in ne moremo več naprej je, da pohodimo stopalko sklopke in spustimo zavoro, ter nadzorovano dovolimo avtu, da pridobi malce hitrosti. Ko ocenimo, da je hitrosti dovolj, hitro zavrtimo volan v eno smer (tja kjer imamo dovolj prostora). Vozilo se prične obračati in ko je približno pod kotom 90 stopinj, pohodimo zavoro in jo držimo toliko časa, da se vozilo približno poravna v želeno smer. Istočasno sami poravnamo tudi volan. Nato za varen spust spustimo sklopko in se v prvi prestavi spuščamo po klancu navzdol. Takšen manever je seveda moč izvesti le pod pogojem da imamo dovolj prostora za obračanje," pojasnjuje strokovnjak.

Trening vožnje po snegu | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Trening vožnje po snegu | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Paušer dodaja, da nas pri takem manevru lahko ovira sistem ESP, zato je priporočljivo, če imamo seveda to možnost (tako časovno glede na situacijo kjer smo obtičali, kot tudi tehnično, če nam avto to omogoča), da ga za sam manever obračanja izključimo.

V primeru, da smo vozilo parkirali na klančini, ki čez noč pomrzne, voznik pa ne zmore peljati z mesta, pa Paušer pravi, da se lahko varno »izvlečemo« le s pomočjo verig, ali pa s posipanjem ceste.

Video pravilnega manevriranja, če obstanemo na zasneženi klančini:

Komentarjev 6
  • Žurnalček 12:25 24.februar 2016.

    Ni enako drsenje v snegu in driftanje na suhem asfaltu.

  • Žurnalček 12:22 24.februar 2016.

    HAHAHA. Na mestu potegnemo ročno zavoro , obrnemo do konca volan v nasprotno smer , smeri v katero želimo polkrožno obrniti , damo v vzvratno , če je malo snega , lahko tudi v 1. brzino , dodamo tolko gasa ...prikaži več , da se prednja kolesa začnejo vrteti v prazno in avto bo sam obrnil . Obračanje nadzorujemo s spodrsavanjem in ko se avto NA MESTU obrne za ~ 150°, postopek lahko že ustavimo in normalno odpeljemo nazaj po klancu navzdol . Zadnja kolesa praktično ostanejo na mestu , tako lahko obrnemo navkljub temu , da je za vami drugi avto . Obrat je možno izvesti na cesti , ki je enako široka kot vaš avto . Na takšni zožani pa v vzvratni vožnji z zadkom zapeljemo do povišanega dela ob cesti , med tem že obrnemo volan , da avto malo prepreči cesto in naredimo zgoraj opisano . Če imamo ob sebi še kakšnega nesrečneža , lahko ta ročno pomaga potiskati pri zgornjem prvem kolesu drseči se avto v obračanje.

  • crniovcar 11:19 18.februar 2016.

    ti ki tolko dvomišš to smo mi delali na suhem in še vedno se imenuje giro americano