Avto
34 ogledov

Fordov avto brez voznika skozi snežni metež

Ford avtonomna vožnja Ford
Ford preizkuša sistem avtonomne vožnje, ki zna voziti tudi skozi sneg, ko je cesta prekrita z belo preprogo.

Kar nekaj različnih proizvajalcev ima avtonomno vožnjo visoko na listi svojih prioritet, Ford, ki je zadnja leta vedno slovel kot prodorna znamka glede vgradnje naprednih asistenčnih sistemov v svoje serijske avte, pa za tem trendom noče zaostajati. 

Tako je javnost obvestil, da mu je uspelo napraviti preboj pri avtonomni vožnji tudi v primeru zelo slabega vremena. Senzorji za avtonomno vožnjo namreč potrebujejo oporne točke, če želijo avto varno voditi po cesti, najpogosteje so to cestne markacije in znaki. Teh pa seveda v snegu ni videti, 3D laserski vid pa ne more učinkovito videti skozi snežinke.

Zato so pri Fordu vse skupaj zastavili malce drugače in sicer avto v snegu izkorišča svoj "spomin", torej podatke, ki jih je o isti poti pridobival v času ugodnih razmer. Na ta način avto lahko normalno vozi tudi po zasneženi cesti, seveda le po znanem okolju.

Pred dnevi pa so pri Googlu sporočili, da bodo njihovi avtonomni avti odslej lahko vozili tudi po dežju. Doslej namreč senzor na avtu temu ni bil prilagojen, zato se je moralo vozilce brez krmila vedno ustaviti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.