Avto
4535 ogledov

Dve napaki, ki ju pri brisalcih naredi večina voznikov

Brisalci Profimedias
Kako podaljšati življenjsko dobo brisalcev na avtu in kaj paziti pri menjavi brisalcev. Dve napaki sta še posebej očitni, naredi ju skorajda vsak lastnik avta.

Brisalci bodo v prihodnjih mesecih leta igrali eno ključnih vlog pri zagotavljanju varne vožnje, saj je čist pogled skozi stekla bistvenega pomena. 

Po vroči poletni sezoni je sedaj skrajni čas, da preverite stanje gume na brisalcih. Na občutljivo gumo namreč zelo vplivajo sonce, ozon in različna groba nesnaga. Guma postane porozna ali neenakomerno obrabljena, lahko prične celo odstopati, takrat pa trdni del brisalca lahko poškoduje steklo in pusti trajne sledi. 

Skrajni čas za menjavo brisalcev je že, če eden od brisalcev preneha v celoti brisati površino stekla in za seboj pušča sled. 

Kaj paziti, če boste metlice brisalcev kupili sami?

  • Primerjajte cene, saj so razlike za iste metlice pri različnih trgovcih lahko občutne. Nikakor pa ne kupite najcenejšega modela neznane znamke, saj je ta skorajda vedno tudi najslabši. Vsekakor velja privarčevati kakšen evro in se menjave lotiti v lastni režiji (ali pomoči izkušene osebe), saj bo montaža na servisih dražja tudi zaradi dejstva, da so tovarniški brisalci povečini dražji, a nič bolj učinkoviti.
  • Montaža brisalcev je enostavna, praviloma so v kompletu tudi različni adapterji, če je en tip brisalcev namenjen za veliko različnih modelov avtov. 
  • Tako kot denimo v primeru pnevmatik tudi za brisalce obstajajo testi s strani različnih organizacij, ki potrošnikom pomagajo pri odločitvi za najboljše razmerje med ceno in učinkovitostjo. Ob tem simulirajo tudi uporabo na daljši rok in v različnih temperaturnih okvirjih. Primer takšnega testa (AMZS) je TUKAJ.
  • Seveda je potrebno pri nakupu prodajalcu navesti točen model vašega avta in letnico izdelave. Veliko avtov ima namreč različno dolžino leve in desne metlice. To je posebej pomemben podatek, če brisalce kupujete v spletni trgovini, kjer je mogoče kupiti celo posamezne metlice in ne para.
  • V grobem se brisalci delijo na tiste s trdim lokom in tiste z mehkejšim. Prednost prvih je, da se morda bolje obnesejo v snegu, vseeno pa so jih v zadnjih letih že dodobra spodrinili brisalci z mehkim lokom, saj so doslednejši pri odstranjevanju meteorne vode. So pa mehkejši lahko nekoliko dražji.
  • Če je le mogoče, kupite brisalce pri trgovcu z veliko prometa, tako da brisalci ne ležijo predolgo časa v skladišču. Čas namreč nezadržno vpliva na mehkobo brisalcev, vendar pa ni nujno, da je na embalaži zapisan datum proizvodnje. 
  • Ko menjate brisalce, zavarujte steklo, saj kovinska roka na zmeti lahko udari ob steklo in ga poškoduje. Zato izpostavljen del stekla zavarujte z brisačo ali čim podobnim.
  • Uporabite trik, ki vam bo preprečil ugibanja, kam in kako sodi katera metlica. Staro metlico snemite in jo v isti poziciji položite poleg, nato pa namestite ustrezno novo. Dvakrat preverite, če ste jo dobro zataknili za nosilec brisalca. 
  • Najpogostejša napaka je, da lastnik zanemari zadnji brisalec. Tudi ta je bistven za čist pogled iz avta, zato ga menjajte hkrati s prednjimi.

Brisalci so nameščeni, tako pa vam bodo služili čim dlje:

  • Redno odstranjujte insekte in drugo umazanijo iz stekla. Še posebej škodljiva je lahko smola, saj se guma brisalca ob njej trga. 
  • Če opazite, da brisalci puščajo za seboj umazano sled, temeljito umijte vetrobransko steklo s sredstvom za čiščenje stekla.
  • Nikar pa z istim sredstvom ne čistite brisalcev, opozarjajo strokovnjaki pri nemškem avtoklubu ADAC. Metlica brisalca je namreč zelo pogosto prevlečena s tanko plastjo grafita, da lahko lažje teče po steklu. Sredstvo za čiščenje pa to plast laho poškoduje. Če menite, da so brisalci zelo umazani, potek narahlo potegnite z njimi z mehko vlažno krpo. To je druga najpogostejša napaka, ki jo delajo vozniki. 
  • Ko bo pričela ponoči temperatura padati pod ledišče, dvigujte brisalce na zunaj parkiranem avtu (pri vseh avtomobilih to ni mogoče). S tem boste preprečili, da bi guma primrznila ob steklo in se poškodovala, ko boste zjutraj želeli očistiti steklo.
  • Če imate poškodovano steklo, potem ga čim prej ustrezno popravite, saj se brisalec na poškodbi trga. Strokovnjaki lahko določene razpoke sanirajo brez menjave stekla. 

Udeležite se Dneva za varen avto

Še veliko več o varni vožnji boste lahko spoznali na Dnevih za varen avto. Prvič doslej bomo širši javnosti omogočili testiranje naprednih asistenčnih sistemov, poleg bodo strokovanjki za pnevmatike in vetrobranska stekla, obnovili boste znanje prve pomoči ... 1. oktobra začnemo na dogodku v Celju. Več o projektu TUKAJ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • nergač 08:35 27.september 2016.

    Najpogostejša napaka je, da lastnik zanemari zadnji brisalec. Tudi ta je bistven za čist pogled iz avta, zato ga menjajte hkrati s prednjimi.Ena večjih neumnosti za dobro jutro. Hvala za take nasvete.

  • nergač 08:35 27.september 2016.

    Najpogostejša napaka je, da lastnik zanemari zadnji brisalec. Tudi ta je bistven za čist pogled iz avta, zato ga menjajte hkrati s prednjimi.Ena večjih neumnosti za dobro jutro. Hvala za take nasvete.