Avto > Iz druge roke
28564 ogledov

Kaj naj naredim, če natočim AdBlue v dizel?

Adblue Elaflex
Danes novega avtomobila s turbodizelskim motorjem ne morete več kupiti brez dodatne posode, v katero morate točiti dodatek AdBlue. To pa prinaša določene nevarnosti.

Prehod na emisijski standard euro 6c, ki za nove osebne avtomobile velja od 1. septembra 2018, je namreč s seboj prinesel tudi zahtevo po bolj izdatnem odstranjevanju dušikovih oksidov iz izpušnih plinov dizelskih avtomobilov. To pa ni mogoče brez selektivnega redukcijskega katalizatorja (SCR), pri katerem ključno vlogo igra dodatek AdBlue.

Adblue Avto Med obvezno opremo v prtljažniku mora biti odslej tudi to …

AdBlue je sicer trgovsko ime za raztopino sečnine v destilirani vodi, ki se jo vbrizga v izpušni sistem, kjer pomaga pri pretvorbi dušikovih oksidov (najbolj znan je »smejalni plin« dioksin) nazaj v čisti dušik, plin torej, ki ga je v zemeljskem ozračju največ, in vodno paro. Dušikovi oksidi sicer nastanejo kot »napaka« pri delovanju dizelskega motorja.

AdBlue | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Danes se v želji po čim večji učinkovitosti v zgorevalnih komorah uporabljajo siromašne gorivne zmesi, v katerih prihaja do presežka kisika, ta pa se v agresivnem okolju zgorevalne komore z dušikom, ki ga je v vsesanem zraku obilo, veže v strupene dušikove okside. In te želimo v izpušnem sistemu s selektivno katalizo spet pretvoriti v dušik.

primerjalni test Ford Kuga 259 km po Sloveniji Avto 259 km po Sloveniji: Kako je elektrika z naskokom premagala dizel

Porast uporabe

Vbrizgavanje sečnine v izpušne sisteme ni nekaj novega, saj so jo dizelski avtomobili (predvsem pa gospodarska vozila) uporabljali že pred uvedbo okoljskih standardov euro 6c. Vendar pa je bila poraba manjša, zalogo tekočine pa so večinoma dopolnjevali mehaniki na servisih. Danes se je poraba tako povečala, da to ni več možno in tekočino morajo sproti dolivati vozniki sami, sicer ne morejo nadaljevati vožnje. Večina avtomobilov je namreč zasnovana tako, da v primeru, ko zmanjka tekočine AdBlue, ne omogočajo nadaljevanja vožnje.

Dizelsko gorivo OMV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ker je potreba po dolivanju tekočine AdBlue večja, so se odprtine za njene posode iz prtljažnikov avtomobilov in podobnih varnost ločenih in skritih mest preselile kar ob odprtine za nalivanje dizelskega goriva. Razumljivo torej je, da lahko pride do napake in voznik tekočino AdBlue namesto v posebno posodo nalije naravnost v dizelsko gorivo. To pa je zelo narobe.

Ni dodatek gorivu

Tekočina AdBlue namreč ni aditiv gorivu, ampak deluje v okviru ločenega sistema. Vrh vsega pa, ker gre za raztopino sečnine v vodi, povzroči veliko težav in celo resne okvare. Vsi vemo, da ni dobro, če v gorivo in gorivne vode zaide voda, saj to slabo vpliva na delovanje motorja. Poleg tega pa je v tem primeru v vodi raztopljena sečnina, ta pa je zelo agresivna snov, ki lahko poškoduje cevi in tesnila. In ne le to.

Dizel Prelomni trenutek Avto Prelomni trenutek: To se dizlom še ni zgodilo

Sečnina je namreč nekompatibilna tudi s številnimi kovinami, kakršne so jeklo, medenina, cink, aluminij ali lito železo, se pravi z večino kovin, ki sestavljajo motor in njegove pomožne sklope. Poleg tega sečnina tudi zelo rada kristalizira, kristali pa lahko zamašijo filtre za gorivo ali šobe injektorjev. In v tem primeru se motor ustavi, popravilo pa je v vsakem primeru zelo drago.

Dizelsko gorivo OMV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj naj torej stori voznik, ki je tekočino AdBlue pomotoma nalil v posodo za dizelsko gorivo? Mehanik leta 2019 Žan Umek, pravi, da v svoji mehanični delavnici na Krasu na srečo še ni imel primera, da bi kdo tekočino AdBlue nalil v dizelsko gorivo. Pravi, da se v primeru, če raztopino pomotoma nalijemo v posodo za gorivo, z avtomobilom nikakor ne smemo odpeljati, saj lahko v tem primeru povzročimo škodo v sistemu za dovajanje goriva. Namesto tega moramo takoj poklicati asistenco, ki bo poskrbela za praznjenje posode s posebnimi aparati.

Izkušnje v praksi

Pri družbi Petrol pravijo, da so se, čeprav se to zgodi zelo redko, s tovrstnim dogodkom že srečali. Tudi oni svetujejo, da je treba v takšnem primeru vozilo z vlečno službo odpeljati na ustrezen servis, kjer bodo poskrbeli za sanacijo vozila, ki obvezno vključuje popolno izpraznitev posode za gorivo in ustrezno čiščenje. Tega, dodajajo, ni mogoče narediti na bencinskem servisu.

Green NCAP Ekološki test Avto Kako se na ekološkem testu obnesejo električni, bencinsko hibridni in dizelski motor?

Pri podjetju OMV zabeleženega primera, ko je kupec v posodo za dizelsko gorivo natočil tekočino Ad Blue, še niso imeli. Pojasnili so, da so točilni agregati za Ad Blue samostojne enote, ki so ločene od točilnih agregatov za gorivo in jasno označene, kar zmanjšuje možnosti pomot. V primeru tovrstne napake svetujejo čim hitrejši klic asistence oziroma bližnjega strokovnjaka, ki lahko odpravi napako.

Adblue | Avtor: Jaguar Jaguar

Tudi pri družbi MOL opažajo, da je takšen dogodek sicer zelo redek, vendar se je že zgodilo, da so kupci tekočino Adblue pomotoma natočili v posodo za dizelsko gorivo. Tudi pri njih dodajajo, da je v tem primeru je potrebno očistiti posodo. Če je to potrebno, na njihovih prodajnih mestih v tovrstnih primerih kupcem ponudijo pomoč pri organizaciji vlečne službe.

Adblue Alarm za dizle Avto Alarm za dizle: Po Evropi že delajo blagovne rezerve

V AMZS, ki je tudi ponudnica mobilne asistence, pravijo, da so pomagali v že kar nekaj primerih, ko je voznik po pomoti nalil sečnino v posodo za gorivo. Če voznik zmoto ugotovi še pred zagonom motorja, je treba v taki situaciji odstraniti rezervoar za gorivo in ga popolnima očistiti ter osušiti.

V primeru zagona motorja pa se s sečnino kontaminira celoten sistem dovoda goriva, ki ga je seveda treba očistiti. To pa med drugim vključuje čiščenje cevi za gorivo, filtra, črpalke in injektorjev. Tovrstna napaka je, dodajajo, lahko tudi povod za resnejšo okvaro kakšnega sklopa dovoda oziroma vbrizga goriva.

 

Komentarjev 8
  • Avatar Linstalena
    Linstalena 19:51 21.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Toma 14:09 21.februar 2022.

    Jebat ga, pišalin gre na dno rezervoarja!

  • Margaret_Peters 12:56 21.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎