Avto
81045 ogledov

Prelomni trenutek: To se dizlom še ni zgodilo

Dizel Shutterstock
Decembra lani se je pri prodaji novih avtomobilov v Evropi zgodilo prvič, da so 100-odstotno električni avtomobili po deležu prodaje premagali vozila z dizelskimi motorji.

Ne govorimo o elektrificiranih vozilih, pod katere štejemo še hibride in priključne hibride, ampak o 100-odstotno električnih avtomobilih. Vozila z dizelskimi motorji so leta 2021 dosegla najnižjo točko v prodaji do zdaj. Tako razkrivajo podatki Schmidt Automotive Research.

Peugeot 2008 Avto "Bogovi so padli na glavo"

Matthias Schmidt je za Automotive News povedal, da je rezultat upada zanimanja za dizelska vozila in povečanje prodaje EV vozil posledica evropskih predpisov o emisijah, ki od proizvajalcev avtomobilov zahtevajo, da njihova flota prodanih vozil v povprečju v zrak izpusti 95 g/km. Da bi to dosegli, so morali bodisi prodati več EV ali kupiti kredite od podjetij, ki prodajajo električna vozila, kot je Tesla. Leta 2021 so morali tradicionalni proizvajalci vozil zaradi mednarodne zdravstvene krize in pomanjkanja polprevodnikov prodati več električnih vozil kot leta 2020.

Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Daimler, mercedes-benz, prodaja Avto Avtomobile bomo kmalu kupovali pri agenciji

Schmidt je objavil zanimiv tvit, v katerem je razkril, koliko avtomobilov je Tesla prodala decembra v regiji: okoli 34.700 enot. Glede na to, da bo pritisk na prodajo električnih avtomobilov le še stopnjeval, bi moralo biti leto 2022 v celoti gledano prvo, v katerem bo prodaja EV presegla prodajo vozil z dizelskimi motorji. Naslednji mejnik bo, ko bodo bolje prodajani tudi od avtomobilov z bencinskimi motorji.

Sandero LPG Naj znamka Avto Najbolje prodajana znamka: Dokaz, da so Francozi racionalni

Tesla model 3 Prodaja 2021 Avto Prodaja 2021: Premijci v Sloveniji dobili novega velikega konkurenta

Pomanjkanje čipov kroji dobavo novih avtomobilov

Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) je sporočilo podatke o prodaji novih avtomobilov v Evropi v letu 2021. Ki je slaba, saj je dosegla novo dno. Vzroka sta dva, pandemija covida-19 in pomanjkanje računalniških čipov. V primerjavi z letom 2020 je bilo v Evropi registriranih za 2,4 odstotka manj novih avtomobilov, skupaj 9,7 milijona vozil. To je najmanj od objavljanja statistike leta 1990. V primerjavi s predkoronskim letom je bilo v Evropi prodanih kar 3,3 milijona manj avtomobilov, so sporočili iz ACEA.
 

Komentarjev 9
 • Avatar DvaPlusDvaJe4
  DvaPlusDvaJe4 10:37 20.januar 2022.

  Vsak dan lažna prepričanja. Kam smo prišli je sramota.

 • Avatar krucefix
  krucefix 08:43 20.januar 2022.

  avto na dizel se več ne splača,treba nalivanje adblue in zračunaš da si na slabšem kot da voziš bencinarja ,bognedaj da kaj crkne ,vse nenormalno drago

 • dizelcek 08:42 20.januar 2022.

  Bolje bi bilo za vse uporabnike vozil, da bi se spet začela izdelovati zelo kvalitetna vozila kot so bila med letom 1990 in 2004. Ta vozila namreč še danes delujejo popolnoma brez težav. Pravilno bi bilo da se izdelujejo vozila, ...prikaži več katerega bo imel lastnik brez težav ponosno vsaj 30.let. Ne da se na dan, na planetu izdela 1.2milijona brezveznih vozil ki so po 4.letih zavržena, za v razgradnjo. Dokler bomo tako delali bo planet vsako leto toplejši, da ne govorimo koliko energije porabijo tovarne.