Avto > Dosje Avto
14493 ogledov

Rabljeni električni v Sloveniji: Neverjetno, koliko so jih prodali v enem mesecu

električni avtomobil polnjenje Profimedia
Letos smo na dobri poti, da v Sloveniji prvič presežemo mejo 2.000 novih prodanih 100-odstotnih električnih vozil. Z naraščanjem števila novih, pa je vse bolj bogat tudi trg rabljenih električnih vozil, čeprav imajo kupci še vedno zadržke. Pogovarjali smo se s prodajalci.

"Trg električnih vozil je v Evropi leta 2021 v primerjavi z letom 2020 zrastel za 66 %, vendar pa je število prodanih povsem električnih avtomobilov še edno manj kot 20% celotne prodaje prodaji vozil," pravi Gašper Picelj iz podjetja Autopoint, kjer se ukvarjajo s spletnimi dražbami rabljenih vozi. Picelj pravi, da se pri rabljenih vozilih čuti povečanje povpraševanja, "kar pa se bo verjetno še stopnjevalo, če bodo cene goriva ostale na tako visokem nivoju kot do sedaj. Je pa res, da imajo ljudje pri nakupu rabljenega električnega vozila nekaj zadržkov v zvezi s stanjem baterije, oziroma njeno iztrošenostjo, ter posledičnimi visokimi stroški zamenjave," dodaja.

VW ID.4 GTX | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Spletni portal za prodajo rabljenih vozil Doberavto Doberavto Avto Želje Slovencev: VW, BMW, Audi in Mercedes

Marko Ferlin, ki se ukvarja z uvoz vozil iz Nemčije preko storitve narociavto.si, trg rabljenih električnih vozil komentira: "Da, zanimanje je vse večje. Letos vsak mesec iz tujine pripeljemo tako veliko število 100 % električnih vozil, kot smo jih lani v vsem letu. S tem, da je bilo že lani znatno večje zanimanje v primerjavi z letom 2020." Najpogostejša električna uvožena modela iz tujine v SLoveniji pri narociavto.si sta bila letos porsche taycan in tesla model 3. Na spisku prodanih in najbolj iskanih pa se najde tudi Mustang Mach-E. "Vsem je skupno, da v Sloveniji praktično ni izbire, v tujini pa strankam lahko najdemo vozila, ki jih želijo," o prodaji pove Ferlin.

Tesla Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla Y Anže Petkovšek

Megane 3. generacija Avto Rabljeni avto: renault megane tretje generacije (2008-2016)

Rok Florjanc, vodja prodaje rabljenih vozil pri Porsche Inter Auto je prav tako potrdil, da se zanimanje za rabljena električna vozila v Sloveniji zelo povečuje, a bi bila še boljša, če bi lahko v ponudbo vključili še več rabljenih električnih vozil iz koncerna Volkswagen.

Rabljeni avti prodaja nakup rabljenega Slovenija Avto Analiza: Ali bodo cene rabljenim avtomobilom padle?

V AMZS, kjer upravljajo spletno stran za prodajo preverjenih rabljenih vozil Doberavto.si so naredili poglobljeno analizo trga električnih rabljenih vozil. Kot opažajo je v najbolj razvitih evropskih državah prodaja električnih avtomobilov v primerjavi z avtomobili z motorjem na notranje zgorevanje sicer višja kot pri nas, a v večini evropskih držav, po podatkih evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA, električni avtomobili za potrošnika (še vedno) niso prva izbira  (lani je bil delež prodaje baterijskih električnih vozil v EU 9,1‑odstoten, kar pomeni, da je bil vsak enajsti prodani avtomobil v EU lani popolnoma električen). Vseeno opažajo, da trend v smeri povečevanja prodaje električnih avtomobilov vendarle je, s tem pa se povečuje tudi njihova ponudba na trgu rabljenih vozil. "Glede na to, da je trend v industriji prav elektrifikacija in glede na razvoj tehnologij in infrastrukture lahko pričakujemo nadaljnjo rast prodaje električnih vozil," so nam na vprašanje odgovorili iz Doberavto.si.

AMZS tehnični pregled | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ford fiesta Kaj paziti Avto Rabljeni avto: ford fiesta šeste generacije (2008-2017)

Ob tem izpostavljajo, da je pri nakupu rabljenega električnega avtomobila bolj od števila prevoženih kilometrov pomembno število polnjen baterije. Prav tako je zelo pomemben podatek, ali je bil avto polnjen na hitrih polnilnicah, ki z visokimi tokovi dodatno obremenjujejo baterijo in se zaradi tega hitreje zmanjša njena kapaciteta. Baterija je namreč eden najdražjih delov električnega avtomobila, ki prinaša tudi največ ugank. Pri Doberavto.si zato priporočajo, da kupci (rabljenih) električnih avtomobilov zaprosilo za strokovno pomoč. To ponuja AMZS Tehnično-diagnostični center v Ljubljani, kjer jim mojstri avto pred nakupom tudi pregledajo. Električne in druge avtomobile z značko AMZS Preverjeno in OBETAVNO pa je mogoče najti tudi oglasnem portalu DoberAvto.si.
 

Komentarjev 8
 • Avatar Jurič Zvonko
  juric 21:58 22.avgust 2022.

  vauuuuuuuuuuuuuuu

 • Fulmmer 16:47 22.avgust 2022.

  Rabljen električni avto? Le zakaj ga prodajo, če je tko fajn....

 • AnzeSmolej 15:06 21.avgust 2022.

  Nikjer pa ne pišete da tisti ki ga je kupil pred parimi leti, ga danes prodaja in kupuje spet navadnega! Zato pa je toliko rabljenih in jih bo vedno več.