Avto > Iz druge roke
4212 ogledov

Rabljeni avto: renault megane tretje generacije (2008-2016)

Renault megane Gregor Prebil
Na Žurnal24 nadaljujemo s pregledom rabljenih vozil. Naslednji avto, ki smo se mu posvetili, je renault megane tretje generacije (2008-2016). Kaj je treba paziti pri nakupu in kaj lahko pričakujete?

S pomočjo strokovnjakov z AMZS, ki ne le upravlja portal rabljenih vozil DoberAvto.si za pregleden nakup rabljenih avtomobilov, ampak se neposredno ukvarja tudi s tehničnimi pregledi, servisi avtomobilov in asistenco na cesti, smo pogledali, kaj lahko pričakujejo kupci rabljenega renaulta megana tretje generacije.

škoda fabia (2007-2014) Test rabljenega Avto Rabljeni avto: škoda fabia druge generacije (2007-2014)

Renault megane | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Pri Renaultu so se, po drznih in kontroverznih oblikah njegovega predhodnika, oblikovanja megana tretje generacije, lotili veliko bolj zadržano. Javnosti so ga predstavili oktobra 2008 na pariškem avtomobilskem salonu,

Štiri plus ena različice

To je veljalo predvsem za petvratno kombilimuzinsko različico, ki je na ceste zapeljala konec novembra 2008, saj je bil trivratni coupe, ki je na ceste zapeljal konec januarja 2009, veliko bolj drzen in nastopaški, prav tako pa so mu namenili tudi bolj športno 12 milimetrov nižje podvozje. Konec junija 2009 je obema sledil še karavan renault megane grandtour.

Renault megane R. S. trophy | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Limuzine ta generacija megana ni imela, saj so jo pri Renaultu nadomestili z avgusta 2010 predstavljeno limuzino renault fluence, ki je bila v bistvu preimenovani samsung SM3, zato pa je ljubitelje prepiha od junija 2010 razvajal coupe cabriolet. Dodajmo še novembra 2009 predstavljeni športni renault megane coupe RS, pri katerem je 2-litrski turbobencinski motor z močjo 184 kilovatov poskrbel, da je slovito severno pentljo dirkališča Nürburgring premagal v vsega 8:08 minute.

Citroën C4 picasso To je treba paziti Avto Rabljeni avto: citroën C4 picasso druge generacije (2013-2020)

V primerjavi s predhodnikom je bil megane tretje generacije deležen tudi tehnoloških nadgradenj, saj se je med ponudbo opreme znašlo brezključno odklepanje, digitalni merilniki in infozabavni sistem z navigacijo, sprva carminat 3, potem pa s cenejšo carminat tomtom. Poleg tega je imel tudi več varnostne opreme in okolju bolj prijazne motorje.

Renault megane grandtour dCi 130 dynamique GT line | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dve osvežitvi

Aprila 2012 je bil megane tretje generacije deležen prve osvežitve, s katero so mu namenili malce drugače sprednji del, na katerem so bile meglenke bolj integrirane v vstopnike zraka na odbijaču, na voljo pa so bile tudi led dnevne luči na spodnjem robu žarometov. Dobil je tudi tri nove motorje s funkcijo start-stop.

Januarja 2014 so bili kombilimuzina, coupe in grandtour spet prenovljeni, marca istega leta pa tudi coupe-cabriolet. Ta prenova je prinesla povsem novo obliko prednjega dela, ki so ga uskladili z novimi smernicami francoske znamke. Največjo spremembo v notranjosti je prinesel novi infozabavni sistem, nov pa je bil tudi 1,2-litrski turbobencinski štirivaljnik z močjo 97 kilovatov, ki se je pridružil 85-kilovatni različici.

Renault megane coupe | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Na avtomobilskem salonu v Frankfurtu septembra 2015 je Renault predstavil megane četrte generacije, ki je v začetku leta 2016 nadomestila tretjo generacijo.

Mnenje strokovnjaka

Ta generacija megana je v primerjavi s predhodnikom naredila velik napredek v smislu kakovosti z bogato ponudbo različnih motorjev in veliko serijske opreme.

Ford fiesta Kaj paziti Avto Rabljeni avto: ford fiesta šeste generacije (2008-2017)

Rabljen renault megane ni drag za vzdrževanje in ponudbe je veliko, sami avtomobili pa so glede na konkurenco cenovno konkurenčni. Odlikuje ga tudi ugodna poraba goriva. Stroški so za majhen družinski avto sprejemljivi. Seveda so dizelski motorji varčnejši, a sta njihov nakup in serivisiranje tudi dražja, zato si ga omislite le, če prevozite veliko kilometrov. Ponudba je zaradi priljubljenosti avtomobila velika. Z gotovostjo lahko trdimo, da je megane eden od najbolj zanimivih rabljenih avtomobilov.

Megane CC | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dizelski motorji

Ni presenetljivo, da so dizelski motorji bolj zelo priljubljeni. Na voljo so preizkušen 1.9 dCi v starejših letnikih in 1,5-litrskim motor v novejših. Odlikuje ju nizka poraba goriva. Glede na to, da se pri sodobnih turbodizlih lahko pojavijo težave na sistemu za dovod goriva in visokotlačni vbrizg, je nujno, da pred nakupom preverite zgodovino servisiranja.

Uveden je bil tudi 1,6-litrski motor dCi, ki je nadomestil 1,9-litrski agregat s 128 'konji'. Ta motor je izjemno izpopolnjen in ob pravilnem vzdrževanju ne bo delal težav. Skozi generacije je bil nadgrajen tudi 1,5-litrski motor dCi.

BMW M3 Rabljeni biser Avto Neverjetno, kateri avto smo našli med slovenskimi oglasi

Pri nakupu rabljenega megana priporočamo da najprej pregledate ponudbo od letnika 2012 naprej. Če je megane z dizelskim motorjem na leto prevozil malo kilometrov in so ga vozili na kratkih razdaljah je potrebno biti pozoren tudi na stanje filtra trdnih delcev.

Megane CC | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bencinski motorji

Ponudba bencinskih motorjev vključuje 1,6-litrski motor, ki je preizkušen in ob rednem ustreznem servisiranju z njim ne bi smeli imeti težav. V kolikor ni moč z gotovostjo določiti, kdaj je bil opravljen zadnji servis, in predvsem, kaj je bilo zamenjano, priporočamo menjavo zobatega jermena z vsem ustreznim materialom.

To je nezahteven motor, prav tako kot tudi zelo pogost in priljubljen manjši 1,2-litrski bencinski motor ali izvedba z 1,4-litrskim štirivaljnikom, ki pa je pri nas zelo redek, prav tako kot močan 2.0-litrski bencinski motor, ki ga najdemo v nosu športne izvedbe RS.

Pnevmatike Nakup rabljenega Avto Velik strošek pri nakupu rabljenega, ki ga marsikateri kupec spregleda

Pri bencinskim motorjih bodite pozorni predvsem pri zagonu avtomobila. V oklevanje, ko obrnete ključ, lahko pomeni tudi težave z vžigalno tuljavo, če je seveda baterija še vedno v dobrem stanju. Ob rednem servisiranju in pravočasni menjavi vžigalnih svečk se seveda izognete tem težavam.

Renault megane grandtour dCi 130 dynamique GT line | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pregled napak in okvar na karoseriji in podvozju

Na karoseriji in podvozju pri megana ni kakšnih posebnosti v smislu, da so znane težave, je pa potrebno biti pred nakupom pozoren na stanje podvozja, kar je odvisno od letnika, prevoženih kilometrov in seveda same uporabe.

Zato je pregled podvozja priporočljiv, to pa lahko na enotah AMZS opravite ob preventivnem tehničnem pregledu ali pa ob podrobnejšem pregledu AMZS pregled pred nakupom, kjer izkušen strokovnjak pregleda več kot 100 kontrolnih točk. Vključno s podvozjem, optiko, debelino laka, delovanjem motorja in vseh sistemov v avtomobilu.

Prenovljeni renault megane. | Avtor: Renault Renault

Pregled napak in okvar na elektroniki

Znanih napak ali okvar ni bilo zabeleženih, je pa zelo pomembno, da se je avto redno in ustrezno servisiralo, saj je lahko ob malomarnem vzdrževanju prišlo do oksidacije na napeljavi, kjer je prišla zraven voda. Z rednim čiščenjem listja in podobnih smeti pod motornim pokrovom pa se takšnim težavam lahko izognemo.

Pregled napak in okvar v kabini

Plastika je nekoliko občutljiva na praske, zato vseeno preglejte v kakšnem stanju je. To vam nenazadnje veliko pove tudi o sami uporabi avtomobila, oziroma o tem, če je lastnik lepo ali malomarno skrbel za avto.

Renault megane coupe | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

AMZS portal DoberAvto.si za večjo zanesljivost nakupa in pomoč pri transparentni prodaji rabljenega avtomobila

Kupci rabljenih avtomobilov si lahko pri nakupu pomagajo tudi s spletnim avtomobilskim oglasnikom DoberAvto.si, ki pod okriljem AMZS deluje eno leto. Njegov glavni namen je voznikom omogočiti transparenten nakup dobrega rabljenega avtomobila.

AMZS tehnični pregled Kontrolor razkril Avto Intervju: Kontrolor razkril, kaj morate nujno narediti pred tehničnim pregledom vozila

Ker ima vsak avto na oglasu prikazano VIN številko (ta podatek je pri oddaji oglasa obvezen), se na DoberAvto.si avtomatsko prikažejo tudi podatki o dejansko prevoženih kilometrih. Iskanje novega avtomobila si obiskovalci DoberAvto.si bistveno olajšajo s pomočjo treh filtrov na vstopni strani portala: obetavna vozila, preverjena vozila in najbolj gledana vozila. Pri znački AMZS Obetavno gre za avtomobile, starejše od štirih let in ki so registrirani v Sloveniji, kjer sistem ni zaznal anomalij pri prevoženih kilometrih. Še bolj varen nakup pomenijo avtomobili z značko AMZS Preverjeno. To so avtomobili, ki so jih v AMZS centrih na 100+ kontrolnih točkah pregledali neodvisni AMZS strokovnjaki.

Megane | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prodajalec, ki ničesar ne skriva, s takšnim oglasom izkaže dejansko stanje avtomobila, kupec pa je lahko miren saj ve kakšen avto kupuje in se izogne dodatnim stroškom izrednih popravil. S temi orodji lahko kupec med oglasi hitro najde rabljene avtomobile, za katere se je z lastnikom smiselno dogovoriti za ogled.

Avto Najšibkejši člen v avtodomu pri trčenju

Renault megane coupe | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Komentarjev 2
  • Dusan12 11:59 06.avgust 2022.

    Poleg Megana dobiš še sliko Mesca, ne, hvala

  • sandi76 09:16 06.avgust 2022.

    Renault megane ? Ni šans ! Imel enega , pa lahko rečem samo , roke stran. Od stalnih težav z elektriko, na koncu zakuhal in zablokiral motor.