Avto
10289 ogledov

Želje Slovencev: VW, BMW, Audi in Mercedes

Rabljeni avtomobili na Doberavto Doberavto
Trendi med Slovenci pri nakupu rabljenih vozil so se nekoliko spremenili.

Skupaj s partnerji in strokovnjaki za prodajo rabljenih vozil Doberavto,  ki deluje pod okriljem AMZS, smo pregledali, kaj so v prvi polovici leta najbolj pogosto iskali in kupovali obiskovalci spletne strani za prodajo rabljenih vozil. Kateri avtomobili so pri nas najbolj zanimivi?

Portal DoberAvto.si omogoča uporabnikom dostop do oglaševanih vozil in z njimi povezanih vsebin na inovativen prijazen način, kjer na prvo mesto postavlja transparentnost oglaševanih vozil in njihove zgodovine.

»Ob aktualnih turbulentnih razmerah, povezanih z gorivom, ugotavljamo, da se je povečalo zanimanje za avtomobile z bencinskimi motorji predvsem na račun dizlov. Zanimivo, povpraševanje po električno gnanih avtomobilih ostaja primerljivo drugi polovici lanskega leta, medtem, ko je precej več zanimanja za hibride in avtomobil ena plinski pogon,« ugotavljajo pri Doberavto.si, kjer so razkrili, da je daleč največ obiskovalcev spletne strani iskalo rabljen bencinski avto (48 odstotkov), sledijo pa avto z dizelskim motorjem (34 odstotkov), električni avtomobili (7 odstotkov), hibridi (8 odstotkov), avtomobili na plin (2 odstotka), odstotek pa so zasedli avtomobili s pogoni na druge energente.

Rabljeni avti Pozor pri menjavi Avto Šok iz Fursa - 6.700 evrov za varščino avta

Zelo zanimivo je povpraševanje oziroma iskanje med rabljenimi glede na obliko oziroma karoserijo vozila. Če pri novih avtomobilih okoli polovice celotne prodaje predstavljajo športni terenci oziroma križanci, pa so med rabljenimi na spletni strani Doberavto najbolj iskani karavani (27 odstotkov), ki jim sledijo SUV-ji (26 odstotkov). Slovenci in Slovenke med rabljenimi še vedno veliko gledajo za enoprostorci (14 odstotkov), ki so iz ponudbe novih vozil že skoraj izginili. 14 odstotkov se jih je v prvi polovici leta 022 zanimalo za limuzine, 11 odstotkov za kombilimuzine, štirje odstotki za kupeje, po dva odstotka sta po ugotovitvah Doberavto pripadla kabrioletom in poltovornjakom.

Spletna stran za prodajo rabljenih vozil Doberavto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

DSG menjalnik Avto Top rabljeni avtomobili s samodejnim menjalnikom

VW, BMW, Audi in Mercedes

Med rabljenimi so daleč na prvem mestu nemški modeli. Med petimi najbolj priljubljenimi avtomobili je daleč največ zanimanja za nakup Volkswagnovega golfa, sledita izredno priljubljena rabljena avtomobila BMW serije3 in volkswagen passat. Kot opažajo na Doberavto imamo Slovenci radi nekoliko bolje opremljene avtomobile, kar dokazuje audi A4, ki je v vseh različicah na četrtem mestu. "Med prvimi petimi modeli so kar trije predstavniki nekoliko višjega razreda, bodisi gre za družinske karavane ali poslovne limuzine. Peto mesto je zasedel vsestranski in priljubljeni renault clio. Najbolj iskan predstavnik rabljenih športnih terencev je volkswagen tiguan na dvanajstem mestu," opažanja sporočajo iz spletne strani za rabljena vozila.

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon PROMO Uporabno Uvoz vozil iz tujine: To spregledajo številni

Glede na našteto, ni presenečenje, da je največ zanimanja med rabljenimi za nemške in prestižne znamke. Z občutno prednostjo največ Slovencev išče avtomobile znamke Volkswagen, sledita dva, ki sta zelo izenačena, oba pa sodita med prestižne znamke. Govorimo o avtomobilih BMW in Audi, tudi na četrtem mestu je znamka Mercedes-Benz, Renault, ki velja tudi za "slovensko znamko" je na petem mestu. Deseterico med rabljenimi avtomobili sestavljajo (po vrstnem redu glede na število ogledov na Doberavto) še Citroën, Škoda, Ford, Opel in Peugeot.

Nakup avtomobila | Avtor: Profimedia Profimedia

Za rabljene smo pripravljeni odšteti več

Največ zanimanja je še vedno za rabljene avtomobile z oznako Preverjeno s ceno do 5.000, čeprav na Doberavto zaznavajo, da se tudi ta trend spreminja. "Letos se je tudi zaradi splošnega dviga cen rabljenih avtomobilov prednost sicer nekoliko zmanjšala in so avtomobili, ki stanejo do 10.000 evrov postali dosti bolj zanimivi. Presenetljivo (ali pa tudi ne glede na pomanjkanje novih avtomobilov) se veliko več kot pred pol leta dogaja z avtomobili do 15.000 evrov. Enako kot prej pa zanimanje močno upade, ko prodajalec zahteva nad 20.0000 evrov za avto," pojasnjujejo na spletni strani.

Renault grand scenic Izbrali smo Avto Top rabljeni družinski avtomobili za manj kot 10.000 evrov

Velike spremembe v zadnje pol leta je tudi, da se je izjemno povečalo zanimanje za mlajše avtomobile. Torej od letnika 2017 do 2021, "kar pomeni, da lahko govorimo o zamiku celo za štiri leta! Položaj na trgu novih in rabljenih avtomobilov je torej močno dvignila zanimanje za manj rabljene. Še vedno so sicer najbolj iskani avtomobili stari med 4 in 5 let," svoja opažanja zaključujejo pri spletnem ponudniku rabljenih vozil.

Komentarjev 14
  • Bandaa 23:50 25.september 2022.

    Drago Kogelnik (https://www.facebook.com/drago.kogelnik.50), si menda kar ti parkiral Audija (registrska oznaka KP - IT - 348) tam, kjer se ne sme parkirat, kaj? https://file.si/VYeg/20220107-163749.jpg Tvoja partnerka je lajdra skurbana.

  • Mihael Ponebšek 14:04 11.julij 2022.

    Balkan-$lovenska mentaliteta...imaginacija, ki seže do tam, kjer jo limitirajo mediji, reklame in avtomobilski glasni analfabeti, ki pa so brez okusa, znanja ali izkušenj. Vprašanje je ali majoriteta, ki kupuje te nemške polfabrikate sploh ve, kaj kupi in kaj dobi za ...prikaži več ta denar, morda primerja cene z drugimi vozili ali preprosto hoče imeti značko/nišan, ker ga ima osovraženi sosed in to z dci motorjem? Ne pravim, nemški avtomobili so bili 30 let nazaj nekaj drugega...danes pa je nasminkan AliExpre

  • peromornar 14:55 10.julij 2022.

    Pa pavje pero v rit ! Tipično razkazovanje "vidi jaz pa imam". Koga nekega ti potrebuje taka velik in potratna gara? Odgovor, samo za ono zgoraj