Avto > Iz druge roke
51355 ogledov

Prodajali so rabljene audije tudi z 200.000 prevrtenimi kilometri

Audi Q2 Anže Petkovšek Audi Q2 35 TFSI
Poleg rabljenih vozil znamke Audi so s prevrtenimi kilometri nazaj prodali tudi veliko vozil znamke Škoda.

Prirejanje kilometrov pred prodajo rabljenih vozil se kljub temu, da je to vroča tema že dolga leta, dogaja še danes. Zato opozarjamo na prevare in svetujemo, da se pred nakupom rabljenega vozila prepričate o njegovi preteklosti.

Avto servis delavnica Škandal v Nemčiji Avto Škandal pretresa Nemčijo. So nevarni avtomobili tudi v Sloveniji?

Iz Avstrije prihaja novica, da je policija izsledila zakonski par (mož 64 let, žena 63 let), ki je imel dobičkonosen poslovni model, ki je temeljil na prevrtavanju kilometrov na rabljenih vozilih. Na začetku aprila je policist med rutinsko kontrolo prometa ustavil vozilo. Voznik, doma iz Severne Makedonije, je storil več prekrškov. Policisti so se poglobili v vozilo in kmalu ugotovili, da je voznik prodal osem rabljenih avtomobilov s prirejenimi kilometri.

Rabljeni avti prodaja nakup rabljenega | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot poroča heute.at, sta zakonca na enem od audijev števec prevoženih kilometrov prevrtela nazaj za kar 200.000 kilometrov. Najpogosteje trgovana vozila so bila znamke Audi in Škoda.

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon PROMO Uporabno Uvoz vozil iz tujine: To spregledajo številni

Najmanjša zabeležena manipulacija s kilometrino je bila po podatkih policije 60.000 kilometrov.

CarCertical: V Sloveniji pojav med redkejšimi

Pri platformi za spremljanje zgodovine avtomobilov CarVertical so pred časom ugotavljali, da se pogostost prevar s prevrtenimi kilometri od države do države precej razlikuje in ugotovimo lahko, da je v Sloveniji ta pojav celo med najredkejšimi, saj je takšnih avtomobilov le okoli 10 odstotkov.

Njihovi izsledki kažejo, da je vrtenje kilometrov nazaj najbolj razširjeno v Latviji, kjer je imelo spremenjeno število kilometrov na števcu več kot 24 odstotkov avtomobilov. Drugo mesto zaseda Romunija s skoraj 20 odstotki avtomobilov s prevrtenimi kilometri, sledita pa ostali dve pribaltski državi, Estonija in Litva s skoraj 19 odstotki avtomobilov s prevrtenimi kilometri. Vrtenje kilometrov nazaj je precej razširjeno tudi v Rusiji in Ukrajini, zanimivo pa je, da tudi v ZDA in celo v Nemčiji.

avtomobili s prevrtenimi kilometri | Avtor: carVertical carVertical

Rabljeni avti Pozor pri menjavi Avto Šok iz Fursa - 6.700 evrov za varščino avta

V srednji in južni Evropi je položaj načeloma boljši, vendar nobena država pred tem pojavom ni imuna. Pri nas ter v Češki, Slovaški, Hrvaški in Srbiji je delež avtomobilov s prevrtenimi kilometri okoli 10-odstoten, na Poljskem 12-odstoten, na Madžarskem pa 14-odstoten.

Kaj lahko storite sami?

Leto 2021 je bilo zaradi krize z dobavo polprevodnikov težko tudi za kupce rabljenih avtomobilov, saj so njihovi lastniki oklevali z zamenjavo. Na trgu primanjkuje brezhibnih rabljenih avtomobilov, zato je nevarnost, da bomo kupili takšnega s prirejenim številom kilometrov, še toliko večja.

Pri nakupu rabljenega vozila se vedno prepričajte o njegovem poreklu. Pregled na pooblaščenem servisu je veliko cenejši, kot če boste kasneje ugotovili, da podatki o avtomobilu ne ustrezajo tistemu, za kar boste porabili denar.

AMZS portal za rabljena vozila Doberavto | Avtor: AMZS AMZS

Spletni portal za prodajo rabljenih vozil Doberavto Doberavto Avto Želje Slovencev: VW, BMW, Audi in Mercedes

Pred nakupom preverite račune za popravila, poročila o pregledih, račune za gorivo (pri uporabi kartice za gorivo je tam prikazana kilometrina), datume servisov in vpisane kilometrine vozila v knjižici vozila ali nalepki za zamenjavo olja. Lahko se obrnete na prejšnjega lastnika, ki je vpisan v potrdila o registraciji. Naj pojasni, koliko je imelo vozilo prevoženih kilometrov, ko je bilo prodano. Ne zanašate na podatke, ki vam jih zaupa prodajalec. Večinoma so nezavezujoči. Vztrajajte, da se v prodajni pogodbi pisno navede "dejanska kilometrina“.

Na trgu so nove možnosti, med drugim tudi spletna stran za rabljena vozila Doberavto.si, kjer kupec rabljenega dobi tudi pregled dokumentacije pred nakupom rabljenega avtomobila? »Na portalu Doberavto se za zdaj preveri zgodovina vozila na podlagi podatkov iz nacionalnega portala odprtih podatkov Slovenije. Podatki se preverijo avtomatsko in se jih ne da spreminjati,« pojasnjujejo na spletni strani Doberavto.

Komentarjev 5
  • Kolr 17:07 18.julij 2022.

    Itak kolega prav da ce ne prevrtijo na 120000 se ga sploh ne splaca uvozit..

  • miha.z 16:23 18.julij 2022.

    Nič novega...

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 16:22 18.julij 2022.

    Npr. kombi prevrten števec za 300000 km nazaj dobim od lastnika vrnjen iz servisa skozi registriran v sloveniji in po tem normalno šel čez tehnični???.Dokler je tako se ne čudit da je tako.Bogi tisti ki ga bo kupil.