Avto
7107 ogledov

Tako zvišujejo cene novih avtomobilov

Nakup avtomobila Profimedia
Cene novih avtomobilov so na rekordni ravni. Po raziskavi k temu prispevajo tudi proizvajalci – tudi s prikritimi in odkritimi ukrepi.

Če se sprašujete, ali je pravi čas za nakup novega avtomobila, ali počakati, da bodo cene padle, študije kažejo, da bodo kljub težkim gospodarskim razmeram cene vozil še naprej rastle. Po podatkih priznanega nemškega Centra za avtomobilske raziskave (CAR) pa proizvajalci dvigujejo cene s prikritimi in odkritimi ukrepi.

Toyota land cruiser Noro dogajanje Avto Noro dogajanje: Rabljeni dvakrat dražji od novega

Po pisanju Automobilwoche, ki se sklicuje na direktorja inštitut CAR Ferdinanda Dudenhöfferja, sta Fiat in BMW na primer opustila poceni osnovne različice priljubljenih modelov, kar pomeni višje izhodiščne cene za nakup najcenejših modelov, ki jih ponujajo le z več opreme. Poleg tega so ukinili popuste za nove avtomobile, ki jih je mogoče prosto konfigurirati na internetu. Hkrati pa so zvišali cene tako imenovanih avtomobilskih naročnin z zavarovanjem.

Parkirišče, novi avtomobili Je kriza ali ni? Avto Prodaja avtomobilov pada, dobički rastejo. Je kriza ali ni?

Za zdaj lahko proizvajalci vozil še obdelajo številna prednaročila, ki so se nabrala, pravi Dudenhöffer. A slika se bo kmalu spremenila, še posebej, če bodo rasti cen sledile tudi obrestne mere za posojila in se bo hkrati povečalo tudi tveganje neplačila potrošniških posojil. Za avtomobilsko industrijo prihajajo težki časi, zaključuje Dudenhöffer.

Komentarjev 4
  • Toma 22:32 06.september 2022.

    Ponudba in povpraševanje! Ko bodo prodali tistih par avtov miljonarjem, jim bo ostalo veliko rjavečega pleha, ki si ga noben ne bo mogel prvoščiti. in potem si oni ne bodo mogli privoščiti delovne sile. Pa bo Detroit!

  • Jernej65 09:30 06.september 2022.

    Že včasih so rekli, če ima osel denar je kramar vesel. Pregovor še kako drži.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 08:43 06.september 2022.

    naj dražijo, bo pač upadla prodaja (se že dogaja). potem nas bojo pa prosili, da kupimo.