Test otroških sedežev: dva nevarna, enega že menjajo

Foto: Profimedia
AMZS test otroških sedežev za avto je našel dva grešnika sicer zelo uveljavljenih znamk.
Oglej si celoten članek

Pri AMZS so še drugič letos objavili test otroških sedežev, potem ko so rezultate prve skupine objavili že na začetku poletja

100-150 cm Nova pravila pri otroških sedežih in jahačih že veljajo

Tokrat so testirali 19 sedežev, od katerih je bilo 5 že homologiranih po novem standardu ECE R 129 (oznaka i-size). Ostali so bili homologirani še po starejšem standardu ECE R 44, ki sicer ostaja v veljavi še nekaj let, a tovrstni sedeži do uradnih dovoljenj za prodajo pridejo po precej blažjem postopku. 

Tokratni test je v splošnem pokazal dobro sliko, saj je kar 14 od 19 sedežev prejelo oceno "dobro", trije pa "zadovoljivo". Dva sedeža sta zaradi večjih varnostnih pomanjkljivosti dobila oceno slabo.

Foto: AMZS Avtosedeži test

Sedeža s slabo oceno sta jane grand in recaro optia s smart click osnovo. "Pri sedežu jane grand, se je, ko je v sedežu sedela preskusna lutka, ki je simulirala 15 kilogramov težkega otroka in je bila v sedež pripeta z v sedež vgrajenim varnostnim pasom, pri čelnem trku sedež na eni strani snel iz isofix pritrdišča in ni bil več varno pritrjen v avto," pojasnjujejo pri AMZS. Izdelovalec Jane je ponekod kupcem že kupljenih sedežev ponudil preveritev sedežev, pri slovenskem prodajalcu prek spletne strani bimbo.si  pa tega še niso omogočili.

To so dejstva Zakaj so to najboljši avti za otroke in prtljago

Tudi Recarov sedež optia, ki je bil v avto pritrjen z isofix osnovo smart click, je imel težave, ko je v sedežu sedela 15 kg težka preskusna lutka. "Pri čelnem trku se je namreč sedež odtrgal od isofix osnove in poletel naprej, kar seveda lahko povzroči resne poškodbe. Recaro je vsem kupcem sedežev optia že ponudil zamenjavo sedeža."

Na slovenskem trgu sedež recaro optia s smart click osnovo še ni bil v prodaji, če ga je kdo kupil prek spletne prodaje, pa ga lahko brezplačno zamenja.

Test sedežev Test otroških sedežev: "Že uporaba je škodljiva za zdravje"

Podrobnejše si rezultate lahko ogledate na strani AMZS.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.