To o pijanem sekretarju Brezniku pravijo na policiji

Foto: PU Maribor
Foto: PU Maribor
Policija je pojasnila, zakaj je njihov zakrinkani avto na obvoznici ustavil Breznika.
Oglej si celoten članek

Franc Breznik je bil do četrtka državni sekretar na notranjem ministrstvu, pod katerega sodi tudi policija. Breznik je odstopil potem, ko je prišla v javnost zgodba, ki se je zgodila že 2. aprila, 12. dan njegovega službovanja na mestu sekretarja, oziroma 13 dni pred razkritjem.

Minister Hojs je takoj po ponujenem odstopu izjavil, da si bo vzel še nekaj časa in od vrha policije zahteval zagotovila, da na Breznika policijska patrulja ni namerno prežala.

Policija je odgovorila na vprašanja Žurnala24, zakaj so na ljubljanski obvoznici vzeli na piko prav Breznikov avto. Podrobnosti na policiji za poimenski primer zaradi varovanja zasebnosti sekretarja niso želeli komentirati, so pa odgovorili na to, ali je policijski zakrinkani avto čakal na Breznika.

Bil je eden od desetih

"Policisti so 2. 4. 2020 opravljali svoje naloge na cestnem križu. V okviru tega  so z dvema specialnima vozilima, ki imata vgrajen sistem Provida, opravljali tudi nadzor upoštevanja določb o hitrosti na obvoznici okoli Ljubljane, kjer je v zadnjem času ugotovljeno povečano število kršitev zakonskih določil o hitrosti." Po navedbah policije je razmere na obvoznici kot problematične izpostavil tudi Dars, ki je med spremljanjem prometa zaznal visoke prekoračitve.

Na Breznika je torej glede na pojasnila policije ena od provid naletela povsem po naključju, saj so imeli v tistem popoldnevu zaradi različnih kršitev (prekoračitve hitrosti, nepravilnosti pri izrednem prevozu tovora, vožnjo pod vplivom alkohola, nespoštovanje odloka o prepovedi gibanja med občinami, neveljavno vozniško dovoljenje, neupoštevanje prometne signalizacije) v postopku še devet drugih vozil.

A očitno jo je najtežje odnesel prav državni sekretar Breznik. "Zaradi ugotovljenih kršitev je izločila iz prometa eno vozilo in prepovedala nadaljnjo vožnjo enemu vozniku." 

V petih primerih, tudi Breznikovem, so voznike kaznovali zaradi previsoke hitrosti, enemu pa so zaradi manjše prekoračitve izrekli le opozorilo.

Foto: Saša Despot Franc Breznik

"Dober človek sem!" Franc Breznik spregovoril prvič po kazni, ker je vozil pijan

"Dva viskija" sta ga stala visokega položaja in javne sramote

O zgodbi z Breznikom so v sredo prvi poročali na Pop TV, do takrat naj notranji minister in strankarski kolega iz SDS Aleš Hojs sploh ne bi vedel zanjo. Breznika je na ljubljanski obvoznici ustavila policijska patrulja zaradi prehitre vožnje. Glede na kazen 80 evrov je omejitev po varnostnem odbitku prekoračil vsaj za 20 kilometrov na uro.

Ko pa so sekretarja preizkusili še z indikatorjem alkohola, je ta pokazal močno prekoračeno vsebnost alkohola v Breznikovi sapi, po poročanju televizije je napihal 0,44 mililitra alkohola na liter zraka. To je zelo blizu meje, ko bi lahko sekretarja pridržali do iztreznitve in mu avtomatsko odvzeli izpit. Odnesel jo je s 16 kazenskimi točkami in denarno kaznijo. Ker pa je Breznik takoj podpisal policijski zapisnik o alkotestu, se je s tem "samoobtožil" in onemogočil postopek natančnejšega ugotavljanja opitosti.

Ozadje Kako "nabit" je bil v resnici sekretar Breznik

Službeni avto, za katerega pravila v javni upravi velevajo, da mora biti voznik v njem vedno povsem trezen, je moral pustiti parkiranega na izvozu. Breznik se je v zagovor branil, da v zadnjem času dela v stresnih okoliščinah, je bolan, omenjenega dne pa da praktično ni jedel nič.

Kot gost v podjetju Rastoder je tisti popoldan popil "dva viskija", zaradi katerih pa se ni čutil pijanega, zato je vseeno sedel za volan. V javnem odzivu je v petek poudaril, da je storil napako, a da je "dober človek", ki je storil že veliko dobrega.

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 14:14 19. April 2020.

    Folk,za hitrost je KIYO E-265 zakon.Ni drago,a veliko koristnega ti lahko napravi.Saj ne,da bi norel,ampak so določene ceste z omejitvami …

  • 10:02 19. April 2020.

    Veliko dobrega je storil samo za sebe..........

  • 07:11 19. April 2020.

    Pahor bi se samo opravičil

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.