Avto
30247 ogledov

Kako "nabit" je bil v resnici sekretar Breznik

Franc Breznik Saša Despot
Franc Breznik je postal še ena od "žrtev" hitrega policijskega postopka, ki je značilen le za Slovenijo. V tujini bi bil postopek bistveno verodostojnejši.

Opozorilo pred branjem: alkoholizirani vozniki na slovenskih cestah so krivi za povzročitev tretjine smrtnih žrtev in hudih poškodb!


Franc Breznik se vrača v poslanske klopi stranke SDS, potem ko se je njegova kariera državnega sekretarja končala že po slabem mesecu dni. 2. aprila ga je na ljubljanski obvoznici ustavila policijska kontrola in menda ugotovila, da ima Breznik kar 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. 

Gre za zelo visoko stopnjo alkoholiziranosti, ki bi morala pri človeku že kazati vidne znake opitosti.

Policija na lastni spletni strani glede stopnje 0,48 mg/l piše takole: 

  • Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam.
  • Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.
  • Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti.
  • Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta.
  • Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

Urad RS za meroslovje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Breznik svoje napake, da je za volan sedel alkoholiziran, ni plačal le s 16 kazenskimi točkami in 900 evri kazni, temveč tudi s položajem sekretarja. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je že sprejel ponujeni odstop. Koga bo postavil na Breznikovo izpraznjeno mesto, da bo delal družbo drugemu sekretarju ministrstva Francu Kanglerju, še ni znano.

Kot pravi Breznik, je sicer policijski indikator pokazal takšen rezultat, ker je malo pred vožnjo v podjetju Derby, ki leži streljaj od obvoznice in je znano po uvozu in distribuciji banan, zvrnil dva viskija. Poleg tega da je ves dan pojedel le eno jabolko in spil dve kavi. Pijanega se vseeno ni počutil, trdi.

Ampak Breznik od dveh viskijev ne bi smel biti tako pijan!

Naredili smo hitri izračun na podlagi podatkov, ki jih policija deli glede alkohola. Breznik se je v enem od parlamentarnih nastopov hvalil, da ima okoli 90 kilogramov. V merici žgane pijače pa je povprečno 16 gramov alkohola. V skladu z navodili, ki jih ima objavljene policija, smo 32 gramov alkohola iz "dveh viskijev" delili  z Breznikovo "tekočo maso". Rezultat bi bil 0,51 gramov na kilogram krvi. To je pretvorjeno v mersko enoto indikatorja 0,24 mililitrov alkohola na liter izdihanega zraka. Na zakonski meji! Izračun ne upošteva trenutnega Breznikovega počutja!

Policist je z indikatorjem nameril skoraj dvakrat višjo raven alkohola v Brezniku. Je Breznik spil več kot dva viskija, je indikator napak upošteval ustni alkohol ali so vmes še drugi faktorji? Nikoli ne bomo izvedeli.

Policijski zapisnik alkohol | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Breznik je namreč postal še ena "žrtev" hitrega postopka, ki ga izvaja slovenska policija. Ob pozitivnem rezultatu indikatorja alkohola ima namreč voznik na razpolago le dve možnosti. Policist mu pomoli pred nos zapisnik, da se strinja z rezultatom in s podpisom je postopek praktično zaključen, saj se voznik "samoobtoži" in nima možnosti pritožbe.

Alkotest Razkrivamo Avto Kako je policija z indikatorji nategnila pravno državo

Lahko pa voznik rezultatu indikatorja nasprotuje in zahteva dodaten test. Zakon o prekrških v takšnih primerih pozna možnost preizkusa z napravo etilometer ali pa enakovredni, le da precej zamudnejši in stroškovno dražji strokovni pregled, ki za najmanj pol ure zaposli še zdravniško ekipo v najbližjem zdravstvenem domu.

In navkljub temu, da je rezultat strokovnega pregleda glede alkoholiziranosti znan šele čez 14 dni, od enakovrednega etilometra pa lahko v slabih desetih minutah, se policisti praktično brez izjeme odločajo za strokovni pregled, saj imajo z Inštitutom za sodno medicino v Ljubljani sklenjene milijonske pogodbe za izvedbo preiskav krvi in urina, zbrane v zdravniških ordinacijah na zahtevo policije. Test z etilometrom pa je nasprotno zastonj.

Strokovni pregled, alkohol | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Indikator alkohola Kako je mogoče? Avto Policijska država? Če samo podvomiš, pokasiraš še 130 evrov!

Prek meje vsakemu pijanemu trdno dokažejo, da je pijan

Če bi Breznika ustavil policist v Avstriji, Nemčiji, na Češkem, Poljskem, Švedskem, Nizozemskem ali v večini drugih evropskih držav, pa bi bil postopek drugačen. V teh državah se namreč držijo opozorila Svetovne organizacije za meroslovje OIML, da je treba pri policijskih postopkih zaradi razlik v načinu delovanja jasno ločiti med prelimenarnimi napravami (indikator) in dokaznimi analizatorji alkohola (etilometer).

V tujini bi torej Breznik pri policijski kontroli še vedno moral pihati v alkoskop - indikator. A ker bi ta nakazal (indiciral) prisotnost alkohola, bi moral policist obvezno odrediti dodaten test - z etilometrom. Ta naprava je namreč zaradi dvostopenjskega načina meritve sposobna izmeriti stopnjo alkohola v izdihanem zraku na način, ki izključuje moteče dejavnike, v prvi vrsti ustni alkohol. Ta ostane v ustih še nekaj časa po zaužitju pijače, lahko pa ga tvori tudi telo samo, v vsakem primeru pa lahko bistveno vpliva na rezultat indikatorja, seveda v škodo voznika.

Šele test z etilometrom bi podal neizpodbiten dokaz, kolikšna je stopnja alkoholiziranosti voznika in posledično kako visoka kazen ga čaka - če sploh. 

"Indikator je učinkovit pri meritvi alkohola v sapi, vendar pa ima lahko težave zaradi vpliva drugih substanc, prav tako ne more zaznavati ustnega alkohola," je pred časom za Žurnal24 na primer pojasnil Towe Hägg s Švedskega nacionalnega policijskega urada. "Za dokazno meritev uporabljamo alkoholne merilnike ali vzorce krvi," je dodal. V veliki večini uporabijo etilometer, kri jemljejo le v primerih, če etilometer ne deluje, če oseba zavrne ali ne more uporabljati etilometra ali če policija sumi tudi na zlorabo psihoaktivnih snovi.

Etilometre imajo zato v tujih policijah na gosto posejane po svojih enotah. Etilometre ima tudi slovenska policija, saj jih je več deset nabavila že pred več kot desetletjem in jih ves ta čas tudi zakonsko umerjala v skladu z zakonom o meroslovju na za to edinole pooblaščenem Uradu za meroslovje.

Urad RS za meroslovje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Urad RS za meroslovje Test Avto Test: Kako se je policijskemu alkotestu zmešalo

A etilometrov naša policija praktično ne uporablja in jih ima bolj kot ne uskladiščene. Na podlagi razlage sodne prakse je namreč slovenska policija našla način, kako z indikatorjem in zapisnikom o alkoholiziranosti že na podlagi hitrega testa voznik prizna krivdo ter s to samoobtožbo na hitro zaključi postopek.

Če rezultata, da je pijan oziroma da "ni tako pijan", ne prizna, pa mu policisti običajno zagrozijo z dodatnimi stroški zaradi strokovnega pregleda. Zelo pogosto pa strokovni pregled in etilometer pokažeta nižjo stopnjo alkoholiziranosti od indikatorja, kar lahko pomeni tudi nižjo končno kazen.

In še - indikatorje umerja kar naša policija sama in torej sploh niso podvržni zakonu o meroslovju, ki sicer zajema sleherno merilo, "ki se uporablja za merjenje na področjih postopkov pred upravnimi in pravosodnimi organi." 

Zunanjega nadzora, ali so policijski indikatorji pravilno umerjeni, ni. Prav tako ni spominskega beleženja posegov v napravo. Z napravo lahko torej policija manipulira po lastni volji.

Indikatorje umerja kar naša policija sama in torej sploh niso podvržni zakonu o meroslovju, ki sicer zajema sleherno merilo, "ki se uporablja za merjenje na področjih postopkov pred upravnimi in pravosodnimi organi." 

Breznik je šel v zgodovino kot še en pijani funkcionar v prometu, medtem ko sporni policijski hitri postopek, na katerega neustavnost so nekateri naši pravniki že opozorili, ostaja.

Zgodba s pijanimi povratniki, ki jih sodišča zaradi nedorečene zakonodaje po hitrem postopku vračajo nazaj na cesto z izpiti v žepu, pa je že naslednja slovenska pravna tragedija, ki je še ni bila sposobna razrešiti četica ministrov za notranje zadeve, za pravosodje in za infrastrukturo. 

Kdaj lahko indikator zaradi svoje zgolj enostopenjske meritve alkohola v izdihanem zraku kaže napačen, višji rezultat:

  • Če je od pitja alkoholne pijače minilo malo časa in se alkohol delno še vedno zadržuje v ustih. Ustni alkohol je lahko še posebej izrazit pri žganih pijačah ali pa alkoholu na prazen želodec. 
  • Če ste pred pihanjem lizali bombone z vsebnostjo alkohola.
  • Če ste pred pihanjem uporabili ustno vodico.
  • Če imate diabetes.
  • Če ste ravno kadili.
  • Če imate bolezensko stanje zob ...
Komentarjev 77
  • jozef89 18:49 18.april 2020.

    Pa da si upa ta pijanec bebavi,vrniti v poslanske klopi in pogledati volivcem v obraz!

  • rogixl 13:26 17.april 2020.

    Testirati bi ga morali še na drogo.

  • SonnyBlack 11:45 17.april 2020.

    kaj kurac,pijan je bil dovolj da je alkotest pokazal prisotnost prevelike doze alkohola za volanom...plus tega se je prehitro vozo...torej?kaj se je tu za debatirat?razen tega pa je na takem polozaju da je tako pocetje nedopustno... tak da Breznik peder ...prikaži več en,jebi se,taxi bi poklical