Avto
18886 ogledov

Policijska država? Če samo podvomiš, pokasiraš še 130 evrov!

Urad RS za meroslovje etilometer merjenje alkohola Saša Despot
Slovenska policija je z institutom '130 evrov' uničila pravično obravnavo alkoholiziranih in tudi nealkoholiziranih voznikov.

Slovenska policija je pri nadzoru in kaznovanju alkoholiziranih voznikov v zadnjih 10 letih ubrala pravno in strokovno zelo sporno bližnjico, o čemer smo že pisali v članku Kako je policija z indikatorjem nategnila pravno državo. Slovenska praksa ob primerjavi s postopki policij v drugih prometno-varnostno bolj razvitih državah še dodatno odstopa, neposredno pa nasprotuje tudi smernicam Svetovne organizacije za meroslovje OIML, ki indikatorjev ne priznava za dovolj verodostojne naprave, katerih rezultat bi lahko bil podlaga za upravne in prekrškovne postopke.

Poročali smo že, da čeprav policijski indikatorji alkohola niso uradno merilo in ustreznost njihovega delovanja ni neodvisno nadzorovano, policisti na osnovi njihovega rezultata vseeno napišejo veliko večino kazni.

Če kdo zapisnika o preizkusu noče podpisati in v skladu s 107. členom Zakona o pravilih cestnega prometa zahteva uradno meritev, pa ga policisti v kar 98 odstotkih primerov pošljejo na strokovni pregled (vključuje pregled s strani zdravnika in laboratorijsko analizo telesnih tekočin) in ne na enako verodostojen in veljaven test z merilnikom alkohola - etilometrom (naprava na zgornji fotografiji).

Opomba: zurnal24.si kot družbeno-odgovorni medij odločno nasprotuje vožnji pod vplivom alkohola, saj alkoholizirani vozniki povzročijo kar tretjino smrtnih žrtev in poškodb na naših cestah. Prav tako pa zurnal24.si zagovarja ustavno pravico do enakopravne in pravične obravnave državljanov v postopkih pred uradnimi organi.

"Policist me je vprašal, če se zavedam, koliko to stane ..."

Medtem ko je postopek z etilometrom tako rekoč zastonj in traja manj kot 10 minut, pa vsak strokovni pregled stane vsaj dodatnih 130 evrov, ki jih mora v primeru pozitivnega rezultata plačati voznik, kar pomeni, da se mu pod črto preprosto ne izplača dvomiti v indikator, če le ni 100-odstotno prepričan v svojo treznost. Kar pa se je tudi že dogajalo. 

Zgodba bralca na podlagi Žurnalovega članka o primerjavi in razlikah med delovanjem indikatorja in etilometra, v katerem smo opisali, kako je ustna vodica pretentala policijski indikator: "To se je meni res zgodilo z Listerinom. Dobrih 10 minut kasneje sem pihal in je pokazalo 0,32 mg/l, potem pa na postaji še enkrat na drugo napravo. Tam je pa že pokazalo 0,0. Lahko pa rečem, da je bil en policaj prav nesramen in je hotel, da kar podpišem zapisnik, čeprav sem mu dejal, da že 17 let ne pijem alkohola. Ko pa sem mu omenil, da grem na odvzem krvi, pa je rekel, če se zavedam, koliko to stane …" 

Urad RS za meroslovje Test Avto Test: Kako se je policijskemu alkotestu zmešalo

Tako (drugače) to počno v tujini

Na policije v Münchnu (Nemčija), Dunaju (Avstrija) in Stockholmu (Švedska) smo naslovili vprašanja, kako pri njih poteka postopek preverjanja alkohola pri voznikih.

Nemci so najprej spomnili, da voznike, ki imajo v krvi nad 1,1 promila alkohola (enakovredno "našim" 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka), avtomatsko osumijo kaznivega dejanja, ne le prekrška. Tega v Sloveniji kljub zahtevam znatnega dela strokovne javnosti vlada še noče uvesti.

Kot dodatno pojasnjuje Alexander Lorenz iz bavarske policije, policisti pri nadzoru prometa uporabljajo indikatorje (Atemalkoholvortestgerät). Če indikator pokaže pozitiven rezultat, pa se mora policist obvezno odločiti, ali bo voznika poslal naprej še na test z merilnikom alkohola (Atemalkoholmessgerät) ali pa na odvzem krvi. Odvzema krvi se sicer poslužujejo le, če indikator nakaže, da ima oseba lahko količino alkohola, ki že ustreza kaznivemu dejanju, torej nad 0,52 mg/l.

Ali je lahko nekdo v Nemčiji tako kot v Sloveniji kaznovan zgolj na osnovi rezultata indikatorja? "Sam indikator se uporablja zgolj za ugotavljanje utemeljenosti suma alkoholiziranosti. Podlago za kaznovanje pa omogočata šele uporaba zanesljivega postopka, torej etilometra ali odvzema krvi," pojasni Lorenz. Zgolj na Bavarskem imajo v uporabi 377 etilometrov.

Na spodnji fotografiji brezkontaktni indikator, kot ga uporabljajo na Poljskem, Češkem in še kje. Pozitivni rezultat pomeni, da vas bo njihov policist peljal na test z etilometrom.

Indikator alkohola | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi v Avstriji, kjer najvišje kazni za alkoholizirane voznike segajo vse do 5.900 evrov, je zgodba zelo podobna. Tamkajšnja policija brez težav priznava, da indikator alkohola ni dovolj verodostojna naprava, zato jo uporabljajo zgolj kot hitri test. Tudi pri njih je nato obvezna še meritev z etilometrom, le v primeru, da ima oseba zdravstvene zadržke (astma …), pa izvedejo preiskavo krvi. Avstrijci imajo v uporabi kar okoli 1.500 etilometrov, je pojasnil predstavnik zveznega notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck.

Kaj pa Švedska, država, ki je glede prometne varnosti med najbolj naprednimi na svetu? "Indikator je učinkovit pri meritvi alkohola v sapi, vendar pa ima lahko težave zaradi vpliva drugih substanc, prav tako ne more zaznavati ustnega alkohola," nam je pojasnil Towe Hägg s Švedskega nacionalnega policijskega urada. Tudi švedski policisti so sicer ‘oboroženi’ z indikatorji, a le v vlogi hitrega testa, ki ne pokaže številčne vrednosti, temveč le pozitiven ali negativen rezultat. Šele v primeru pozitivnega rezultata indikatorja policist izvede dokazni postopek za ugotovitev stopnje alkoholiziranosti.

"Za dokazno meritev uporabljamo alkoholne merilnike ali vzorce krvi," pravi Hägg. V veliki večini uporabijo etilometer, kri jemljejo le v primerih, če etilometer ne deluje, če oseba zavrne ali ne more uporabljati etilometra ali če policija sumi tudi na zlorabo psihoaktivnih snovi.

Hägg dodaja, da je njihovih 300 etilometrov razmeščenih po policijskih postajah, kjer jim zagotavljajo stabilno okolje delovanja, ki še dviguje raven verodostojnosti.

Pa je lahko kdo na Švedskem kaznovan zgolj na osnovi meritve indikatorja, torej hitrega testa, kar je v Sloveniji prevladujoča praksa? "Praviloma ne. Čeprav se je že zgodilo, vendar le v sosledici z drugimi dokazi," je pojasnil Hägg.

slovenija 15.04.2010 alkotest, policija, pihanje, vinjeni voznik, Ljubljana, fot | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Po spornem razpisu šlo le še navzdol

Še leta 2005 je kazalo, da bo naša država sledila smernicam razvitih držav. Takrat so med slovenske policijske postaje in v nekaj mobilnih enot razdelili prvih 60 etilometrov (tip Intoxilyzer 8000), leta 2011 pa so skušali na policiji izvesti še en razpis za 70 prenosnih etilometrov (in poleg tega še 80 indikatorjev alkohola). A se je zalomilo, saj so potencialni ponudniki policijo obtožili prirejanja razpisnih pogojev za etilometre točno določenemu ponudniku, policija pa je nato razpis razveljavila in skušala izvesti postopek s pogajanji. Tudi ta pa se je zaključil neuspešno, nabave novih etilometrov pa vse od leta 2005 niso več izvajali.

Policija je v naslednjih letih overjene etilometre vse redkeje uporabljala, številnih pa niso več poslale v obvezno letno overitev na Urad za meroslovje. Danes jih ima v uporabi le še 35. Policija pravi, da so razporejeni po policijskih postajah. Naš izračun kaže, da torej na vsaki dve policijski postaji v Sloveniji pride po en etilometer.

Vsako leto bi privarčevali za 10 novih etilometrov

Leta 2016 so slovenski policisti opravili skoraj 300.000 preizkusov alkohola z indikatorjem (10.218 pozitivnih). 'Dvomljivcem' in pri hudih nesrečah so odredili 1.251 strokovnih pregledov na alkohol (781 pozitivnih), ob tem pa le še 32 testov z etilometrom (27 pozitivnih). To pomeni v povprečju manj kot en test na en obstoječ etilometer, medtem ko bi v Avstriji in na Švedskem v istih razmerah opravili vsaj 10.000 testov! 

Policija ne more oziroma noče povedati, v kolikšni meri naknadni strokovni testi in etilometri kažejo drugačne vrednosti od indikatorjev. Glede na določena odstopanja v njihovih podatkih in sodne postopke tistih, ki so naknadno oporekali podpisanim rezultatom indikatorjev, pa gre upravičeno domnevati, da teh odstopanj ni tako malo, kar postavi pod vprašaj najmanj pravičnost odmerjenih kazni.

Če policisti že ne želijo prihraniti 130 evrov 781 državljanom, ki so jih napotili na odvzem krvi, bi jih z etilometri lahko na leto prihranili državi 61.100 evrov samo v tistih primerih, ko so preizkusi negativni oziroma pod spodnjo mejo alkohola v krvi. 61.100 evrov po naših podatkih zadostuje za več kot 10 novih etilometrov.

Če verjamete: 50-krat preverijo, enkrat jim ga uspe najti!

"Policisti nimajo navodila, da naj raje izvedejo strokovni pregled. Najprej preverijo, ali je na razpolago etilometer in šele, če je odgovor negativen, izvedejo strokovni pregled," je na vprašanje žurnala24.si, zakaj kljub pravni izenačitvi etilometra in strokovnega pregleda vlada takšno razmerje, zatrdil predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija. To torej pomeni, da je na vsakih 50 preverjanj policisti najdejo le en etilometer, ki je na voljo. 

Alkotest Razkrivamo Avto Kako je policija z indikatorji nategnila pravno državo

Ministrstvo po načelu "Je že v redu ..."

Naša država rezultat hitrega testa - indikatorja kljub drugačni praksi drugje, opozorilom iz domače pravne in meroslovne stroke ter mednarodnim smernicam in priporočilom še naprej priznava kot pravno podlago za kaznovanje. Hkrati pri nas vlada stanje, ko vse dvomljivce policija v praksi avtomatično “kaznuje” s še dodatnimi 130 evri. Kljub temu pa na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič, pravijo, da ne bodo spremenili predpisov, saj so prepričani, da je pravno varstvo preizkušanca zagotovljeno s tem, da ima ob nestrinjanju z rezultatom indikatorja oziroma dvoma v njegovo nezmotljivost še možnost etilometra ali strokovnega pregleda. Navkljub realnemu razmerju med njima 1:49 in dodatni "kazni".

Naslednjič o resničnih razlogih in ozadju, zakaj policisti nikoli 'ne najdejo' etilometra, imajo pa vedno dovolj časa za postopek strokovnega pregleda.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • maresem 16:14 28.november 2017.

    Slovenska policija nje en navaden skorumpirani mafijski gnoj v službi te iste mafijske države in ne v službi državljanov.

  • DAC 15:35 28.november 2017.

    Haha, zakaj si ljudje ne upajo na strokovni pregled in zakaj policaji to izkoriščajo? Ker je ogromno ljudi, poleg alkohola, tudi na dodatnih substancah in jasno je, da je alkohol še najmanjša težava :)

  • pro_reo 14:20 28.november 2017.

    Sasquatch točno tako, najbrž bi pa država morala plačevati vsaki pijani "budali" še strokovni test. Tisti ki ni kriv ne plača, tisti ki je pod vplivom alkohola pa nima kaj iskati na cesti. Že samo zaradi zavajujočega naslova je sporno ...prikaži več da je uredništvo spustilo članek v publikacijo.