V razgretem avtu je otrok, ali lahko razbijem steklo?

Foto: Poslala bralka
Foto: Poslala bralka
Ker se tudi letos pojavljajo pri nas ali v bližini primeru, da so v razgretem avtomobilu otroci ali živali (na Hrvaškem je umrl otrok), nas je zanimalo, ali sploh smemo razbiti steklo avtomobila in rešiti nemočne osebe ali živali, brez, da bi za to kazensko odgovarjali.
Oglej si celoten članek

V zadnjih letih je bilo tudi pri nas več odmevnih primerov, v katerih so gasilci, ali policisti iz razgretega zaklenjenega avtomobila, parkiranega na soncu, reševali nemočnega otroka ali živali.

Razbeljen avto Kako v vročini pravilno ohladiti razbeljen avto

Pri nas je bil zelo odmeven primer leta 2009, ko sta mati in oče med obiskom trgovine na parkirišču v razgretem avtomobilu pustila manj kot mesec dni starega dojenčka. Otrok na srečo ni dobil poškodb, saj ga je iz avtomobila rešil eden od zaposlenih, potem, ko ga je na to opozorila občanka. Delavec je na silo potegnil steklo avtomobilskega okna navzdol, odprl avtomobil in dojenčka odnesel v senco. 

Foto: Profimedia pes avto

Iz policije so za zurnal24.si sicer odgovorili, da tovrstne statistike, koliko posredovanj zaradi ujetih otrok ali živali v razgretem avtomobilu so rešili, posebej ne vodijo, a: "V primeru, da je v razgretem vozilu zaprta žival ali celo otrok, predlagamo, da občani o tem nemudoma obvestijo policiste, ki bodo ukrepali v skladu s svojimi pooblastili."

PROMO Neočiščena klima v avtu lahko škodi vašemu zdravju

Odločajo lahko sekunde

Vendar pa pogosto odločajo sekunde in ne minute. Po nekaterih raziskavah je manj kot 15 minut potrebno, da otroku, ki ga nevestni vozniki pustijo samega v razgretem avtomobilu, odpovedo vitalni organi. Pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija se kabina avtomobila po petih minutah segreje na 24 stopinj Celzija. V pol ure je temperatura v kabini že 36 stopinj Celzij, po eni uri pa že 46 stopinj Celzija. V najbolj vročih dneh, kakršni bodo od srede naprej, se kabina avtomobila, parkiranega na soncu segreje na 70 stopinj Celzija, kar je lahko smrtno nevarno tudi za odrasle.

Foto: Epa Asfalt in vročina kolesnice poskodbe

Kako hitreje shladiti avto Tega trika za hladnejši avto verjetno niste poznali

Na policiji pravijo, da je v takšnih primerih vsekakor bolje biti previden in poklicati "prehitro", kot biti brezbrižen in dopustiti nepopravljive posledice. "Najprimerneje je, da očividci, priče ali prisotni ob takšnih dogodkih najprej poskušajo najti in opozoriti voznika, ali lastnika vozila na nevarne okoliščine, če je seveda dosegljiv, sicer naj pokličejo na tel. št. 112 ali 113 in le v skrajnem primeru sami ukrepajo."

V skrajni sili, če bi žival ali otrok kazal pešanje življenjskih funkcij, pa ima reševanje življenja otroka, živali prednost pred povzročeno materialno škodo, so nam še odgovorili iz policije. Kljub temu je treba z vidika sorazmernosti posega paziti, da pri nasilnem odpiranju vozila ni povzročena nepotrebna škoda oziroma, da je način ustrezen okoliščinam in nujnosti ukrepov za varnost življenja.
V primeru razbijanja stekla je potrebno poskrbeti za svojo varnost in varnost otroka. Avtomobilsko steklo se najlažje razbije s koničastim predmetom. Razbijemo stransko oziroma zadnje steklo, ki se bo razletelo v drobne delce.

Foto: Saša Despot Mazda6 otroški sedež

Bodite pozorni! Pediatrinja: V zadnjem času v ambulanti ogromno otrok s slabostjo in vrtoglavico

Predvidene visoke denarne kazni

Zaprtje živali v avtomobilih v času visokih temperatur predstavlja dogodek, ki ima lahko znake kaznivega dejanja ali samo prekrška. Policija se na tovrstne klice odzove in preveri vsa dejstva in okoliščine ter zbere potrebna obvestila, ter ugotovi, ali gre za kaznivo dejanje ali prekršek.

"Skladno s to ugotovitvijo se nato izvede tudi nadaljnji postopek. V primeru prekrška je za fizično osebo zagrožena globa v višini od 800 do 1200 evrov," odgovarjajo iz policije. V navedenem primeru so lahko podani tudi elementi kaznivega dejanja Mučenja živali pri čemer je zagrožena zaporna kazen do enega oz. do treh let.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 23:58 24. Junij 2021.

    lada, umiri se, dihaj! A si ravno z nočnega potepanja po gostilnah zdaj ko ni več omejitev 😂😂😂

  • 15:08 24. Junij 2021.

    razgret avto,obvezno takoj odpri vrata ,če ne razbiješ šipo brez pardona,pol pa klicat pomoč itd

  • 11:32 24. Junij 2021.

    Z enostavnim domačim spletnim delom v prostem času zaslužim več kot 15.000 EUR. Sem redni študent in samo s tem, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.