Avto
11062 ogledov

Pediatrinja: V zadnjem času v ambulanti ogromno otrok s slabostjo in vrtoglavico

zdravnik
Pred nami je še en zelo vroč konec tedna. Glede na opažanja pediatrov, tudi pri prevozu otrok v avtomobilu, starši ne poskrbijo dovolj za otroke.

"V zadnjih vročih dneh smo zaznali v ambulantah veliko obiskov otrok z izključno visoko temperaturo, glavobolom, slabostjo in vrtoglavico. Ob skrbnem pregledu in opravljenih laboratorijskih preiskavah smo zaznali in potrdili izključno dehidracijo in pregretje otroka. Starši so sicer v večini primerov zatrdili, da otrok pije dovolj, vendar dovolj za običajne dneve," opozarja pediatrinja Mojca Švab Zavratnik, ki staršem svetuje, da ob suhih, vročih dneh brez sapice, ki smo jim bili priča v zadnjih dveh tednih otrokom zagotovijo res zadosten vnos vode, kar pomeni od 1,5 dcl normalno hranjenemu dojenčku do 6 meseca, nato pa se ta količina povečuje na dva litra dnevno pri šolskem otroku. Ob intenzivnejši športni aktivnosti se temu doda še dodatnih 0,5 do 1 litra vode.

otrok vročina grlo | Avtor: Profimedia Profimedia

Servis klimatskega sistema Spremembe s 1. januarjem Avto Novi plin za klimatske sisteme 17-krat dažji

Otrok naj ne pije sladkih pijač

"Otrok, ki dan prebije na vročini, pa se sproti ohlaja v bazenu, žeje ne občuti, kljub temu pa je izjemnega pomena, da pije. Voda zadošča in je varnejša od sladkih pijač, v tem času še posebej, saj s tem zmanjšamo nevarnost pikov os in čebel zaradi zadrževanja le teh v bližini sladkih tekočin," še pravi pediatrinja, ki svetuje tudi glede prevoza otrok, sploh, ko se odpravljamo na daljšo pot. Zavratnikova pravi, da naj se na pot odpravimo v zgodnjih jutranjih urah in pozno zvečer, ko avtomobili niso pregreti in je tudi promet redkejši.

Vročina v parkiranem avtomobilu hitro naraste, zaradi česar lahko otrok celo umre. Zato na NIJZ svetujejo, da nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za minuto.

Avto otrok vročina | Avtor: Profimedia Profimedia

Klima - večna dilema

Na daljšo pot se odpravimo z otrokom raje v nočnih urah, saj jo lažje prenese, če vsaj del poti prespi. Ustavljamo se odvisno od otrokove starosti, potrebe po hranjenju, počitku voznika, nemiru otroka med vožnjo. Temu prilagodimo tudi čas postankov, seveda pa so odvisni tudi od dolžine celotne poti, na katero smo se podali. Mlajši, kot je otrok, bolj pomembno je, da ga v času opoldanske vročine, to je med 11.00 in 17.00  zadržimo v ohlajenih prostorih ali res prijetni senci.

Mazda6 otroški sedež | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj pa klima? Zavratnikova pravi: "Večna dilema. Ponekod je rešitev, kot na primer v mansardnih prostorih, avtomobilih, kjer bi sicer bilo krepko čez 30 stopinj. Tako, da klima ja, kjer je potrebna, ampak s pametjo, ne na 18 stopinj!"

Koliko vode naj spije otrok na daljši poti?

Za nasvete, kako je treba pripraviti otroka pred vožnjo v vročem vremenu in kako uporabljati klimo v avtomobilu, smo pisali tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Njihov nasvet je, da se, preden gremo na pot, pripravimo tudi na možno gnečo na cesti in postanke v dolgih kolonah. Če so sopotniki otroci, nujno priskrbimo dovolj tekočine, za otroka približno 1,5 litra, predvsem vode, če pa je zelo vroče lahko tudi več. Otroku dajemo pijačo v intervalih, tako, da pije kontinuirano in ne vse na enkrat. Pripravno je, če pripravimo nekaj lahke hrane za na pot, v primeru, da obtičimo v prometnih zamaških.

Otroški sedež | Avtor: Profimedias Profimedias

Klimatska naprava Avto Napake pri uporabi klimatskega sistema v vozilu

Na NIJZ odgovarjajo, da je hrana, kot je sadje in zelenjava, v vročih dneh najboljša nadomestitev za težko mastno hrano. Kljub temu pa so lahko na jedilniku tudi sendviči, vendar s primerno vsebino (ne premastni). Uživanje sladkih in gaziranih pijač odsvetujejo, ker pospešijo odvajanje vode. Otroka za na pot oblečemo v lahke naravne tkanine (100 % bombaž, lan), da telo “lahko diha” – se znoji. Če smo na dolgi poti, nujno delamo postanke v senci za osvežitev.

Klimatska naprava Avto Številni mislijo, da bo klima čez leta delovala enako kot pri novem avtomobilu

Kakšna je idealna temperatura?

Idealna temperatura zraka za človeka (toplotno ugodje) se individualno razlikuje, tudi glede na to ali sedimo ali se intenzivneje gibamo. Kot cono toplotnega udobja opisujemo stanje, ko ne čutimo ne hladu ne vročine in ko ne zaznamo gibanja zraka ali njegove pretirane oziroma pomanjkljive vlažnosti.   

Mazda6 klima klimatska naprava ogrevanje sedežev volana | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Motoristična čelada s klimo Avto Klimatsko napravo vgradili v čelado

"V poletnih mesecih, ko zunanje temperature presegajo 30° Celzija, je treba temperaturo v avtu, če ga ohlajamo s klimatsko napravo, ustrezno prilagoditi. Razlika med temperaturo v klimatiziranem prostoru in zunanjo temperaturo naj bo nastavljena glede na toplotno ugodje in zdravstveno stanje posameznika. Predvsem pa se moramo izogibati neposrednemu pihanju ohlajenega zraka iz klimatske naprave. Preprosto pravilo naj bo, da prostorov ne hladimo na nižjo temperaturo, kot jih pozimi ogrevamo," še pravijo na NIJZ in zaključujejo: "Stres za telo predstavlja tudi izpostavljenost hitrim temperaturnim razlikam. Temu se težko izognemo pri vstopanju in izstopanju iz klimatiziranih stavb, pri uporabi osebnih avtomobilov pa je priporočljivo zmanjšati hlajenje 5-10 minut pred prihodom na cilj, s čimer se postopoma prilagajamo na zunanje temperature. Prav tako je pomembno, da zelo razgret avto predhodno prezračimo in nekoliko ohladimo ter šele nato vanj sedemo in vključimo klimatsko napravo."

Komentarjev 6
  • janis2 12:43 25.januar 2022.

    danes sem zelo navdušena. Videla sem komentarje ljudi, ki so že dobili posojilo pri LAPO M-F, zato sem se odločila za prijavo na podlagi priljubljenih priporočil in šele pred nekaj urami sem na računu potrdila skupni znesek 28.500 evrov. To ...prikaži več je res odlična novica in vsem, ki potrebujejo pravo posojilo, svetujem, da zaprosijo za svojo e-pošto: lapofunding960@gmail.com Whatsapp +447883183014

  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 21:00 06.julij 2019.

    Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam, da je resnično posojilo podjetje, od katerega lahko dobite hitro posojilo, nudimo vse vrste posojil našim zaupanja vrednim strankam z obrestno mero 3%, kontaktirajte nas, če potrebujete posojilo. Pošljite nam e-pošto Michealbensonloanagency@gmail.com Obrazec za posojilo ...prikaži več in ga vrnite. Whatsapp: +61447666281 Polno ime ................. Let .............. Država ..................    Znesek zahtevanega posojila. .................. Trajanje ................

  • Majazmaja 14:19 05.julij 2019.

    ... nato pa se ta količina povečuje na dva litra dnevno pri šolskem otroku. -> kot vidim, tega NI priporočila pediatrinja, v skrpucalo pa ste vkomponirali, kot da je. 2 l dnevno je pri npr. 6-letniku (= šolski otrok) absolutno ...prikaži več preveč in dobro pri npr. 15-letniku. Pri malih otrocih je pa absolutno preveč.