V vozniški po novem koda za samodejni menjalnik

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Državni zbor je sprejel novelo zakona o voznikih, ki prinaša novosti pri opravljanju vozniškega izpita s samodejnim menjalnikom.
Oglej si celoten članek

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Babič je pojasnil, da je med novostmi, ki so zajete v noveli zakona o voznikih, tudi vpis kode v vozniško dovoljenje po opravljenem praktičnem delu vozniškega izpita na motornem vozilu s samodejnim menjalnikom.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so nam odgovorili, da je med letoma 2009 in 2013 v Sloveniji vozniški izpit kategorije B s samodejnim menjalnikom opravilo 62 voznikov.

Dodaten preizkus z ročnim menjalnikom

Na ministrstvu pravijo, da je vpis kode, ki pojasnjuje, da je voznik izpit opravil na motornem vozilu s samodejnim menjalnikom, v veliki meri določen z direktivo o vozniških dovoljenjih, ki je povzeta v predpisih o voznikih. Ker je vožnja s samodejnim menjalnikom praviloma preprostejša, predpisi določajo, da se osebi, ki opravi praktični del vozniškega izpita na vozilu s samodejnim menjalnikom, to zapiše v izdano vozniško dovoljenje. Z vozniškim dovoljenjem s tako opombo sme imetnik voziti samo vozila s samodejnim menjalnikom.

Če želi oseba, ki ima vpisano kodo 78 (vožnja vozila s samodejnim menjalnikom) v vozniškem dovoljenju pri določeni kategoriji, voziti vozilo, ki nima samodejnega menjalnika, mora opraviti praktični del izpita na vozilu z ročnim menjalnikom.

Na ministrstvo za infrastrukturo in prostor ne načrtuje promocije uporabe samodejnih menjalnikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 11:12 4. April 2014.

    vozniški izpit z avtomatikom opravljajo tisti, ki ne morejo upravljati avtomobila z ročnim menjalnikom - PREDVSEM so to invalidi.

  • 08:06 4. April 2014.

    Pa saj je bilo to zmeraj ločeno. Kdaj so le uspel te dve stvari , ki sta popolnoma različni združiti …

  • 08:04 4. April 2014.

    Da , samo težkim invalidom , bi moralo biti dovoljeno opravljati izpit z avtomatiki.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.