Avto
916 ogledov

V vozniški po novem koda za samodejni menjalnik

Menjalnik z dvojno sklopko – DSG – pri golfu 1,2 TSI, ki stane 18.839 evrov, pre Žurnal24 main
Državni zbor je sprejel novelo zakona o voznikih, ki prinaša novosti pri opravljanju vozniškega izpita s samodejnim menjalnikom.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Babič je pojasnil, da je med novostmi, ki so zajete v noveli zakona o voznikih, tudi vpis kode v vozniško dovoljenje po opravljenem praktičnem delu vozniškega izpita na motornem vozilu s samodejnim menjalnikom.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so nam odgovorili, da je med letoma 2009 in 2013 v Sloveniji vozniški izpit kategorije B s samodejnim menjalnikom opravilo 62 voznikov.

Dodaten preizkus z ročnim menjalnikom

Na ministrstvu pravijo, da je vpis kode, ki pojasnjuje, da je voznik izpit opravil na motornem vozilu s samodejnim menjalnikom, v veliki meri določen z direktivo o vozniških dovoljenjih, ki je povzeta v predpisih o voznikih. Ker je vožnja s samodejnim menjalnikom praviloma preprostejša, predpisi določajo, da se osebi, ki opravi praktični del vozniškega izpita na vozilu s samodejnim menjalnikom, to zapiše v izdano vozniško dovoljenje. Z vozniškim dovoljenjem s tako opombo sme imetnik voziti samo vozila s samodejnim menjalnikom.

Če želi oseba, ki ima vpisano kodo 78 (vožnja vozila s samodejnim menjalnikom) v vozniškem dovoljenju pri določeni kategoriji, voziti vozilo, ki nima samodejnega menjalnika, mora opraviti praktični del izpita na vozilu z ročnim menjalnikom.

Na ministrstvo za infrastrukturo in prostor ne načrtuje promocije uporabe samodejnih menjalnikov.

Komentarjev 16
  • texpower007 11:12 04.april 2014.

    vozniški izpit z avtomatikom opravljajo tisti, ki ne morejo upravljati avtomobila z ročnim menjalnikom - PREDVSEM so to invalidi.

  • Žurnalček 08:06 04.april 2014.

    Pa saj je bilo to zmeraj ločeno. Kdaj so le uspel te dve stvari , ki sta popolnoma različni združiti . Zgleda da je tud tle imel prste pametnjakovič Žlender !

  • Žurnalček 08:04 04.april 2014.

    Da , samo težkim invalidom , bi moralo biti dovoljeno opravljati izpit z avtomatiki.