Avto
52 ogledov

Prihaja DSG s kar desetimi prestavami

DSG menjalnik Škoda
Volkswagen je najavil menjalnik z dvojno sklopko, ki bo imel kar deset prestav, kar je tri več od dosedanjih koncernovih. V pripravi tudi priključni hibridi.

Očitno se bomo na ulici kmalu pogovarjali v slogu: "Moj jih ima sedem!" "-Moj pa osem!" "-Amaterja, moj jih ima kar deset!" Vojna med menjalniki se je v zadnjem letu zelo razplamtela. BMW-jevemu zgledu, ki že nekaj časa ponuja osemstopenjski menjalnik, so sledile napovedi tekmecev, ki so napovedali devet- in desetstopenjske prenose moči.

A v teh najavah se je zdelo, da so se menjalniki z dvojno sklopko zataknili v sedmi prestavi. Vse doslej, saj je Volkswagen najavil, da bodo njegove dosedanje šest- in sedemstopenjske menjalnike DSG že prav kmalu nadomestili desetstopenjski. To je povedal sam šef koncerna Martin Winterkorn, ki pa ni želel iti v detajle. Na ta način naj bi dosegali še nižjo porabo, ki se je z uporabo različnih tehnik od leta 2000 do danes zmanjšala kar za polovico, še nadaljnih 15 odstotkov manjšo pa Winterkorn napoveduje do leta 2020.

Prihajajo superdizli 

Druga kategorija, ki se ji bo VW bolj posvetil, so dizelski motorji. Tako naj bi v prihodnje razvijali motorje, ki bodo na liter prostornine zmogli kar sto kilovatov moči. Uporabljali bodo prilagodljivo odpiranje ventilov in sistem vbrizga pod izredno visoki pritiski, pa tudi posebne kompresorje polnilnega zraka. 

Očitno je tehnologija dizelskih priključnih hibridov ena najbolj zanimivih ta hip, saj je Winterkorn na simpoziju o avtomobilski industriji pred dnevi na Dunaju napovedal lastne rešitve za to različico pogona. Spomnimo, komaj nekaj pomladi nazaj je Volkswagen samo hibridno tehnologijo ocenjeval za slepo ulico avtomobilskega razvoja.

Kako različni pogoni bodo poganjali avtomobile jutrišnjega dne, kaže še zadnja napoved, saj bodo pri VW-ju ponudili še več avtomobilov z možnostjo uporabe CNG plina, ki je naravi zelo prijazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.