Več znanega o tem, kar je šef Toyote namignil za Žurnal24

Foto: Anže Petkovšek Toyota Aygo
Foto: Anže Petkovšek Toyota Aygo
Toyota in skupina PSA (Peugeot, Citroën in Opel) sta nedavno objavila konec sodelovanja na področju izdelave mini mestnih avtomobilov. Toda, kaj je pravi vzrok za to odločitev?
Oglej si celoten članek

Pri Toyoti so v začetku oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu trdili, da je sodelovanje s koncernom PSA solidno. Potrdili so cel onadaljevanje sodelovanja na področju lahkih gospodarskih vozil. To pomeni, da dokončne ločitve med avtomobilskima velikanoma še ni.

Avto Pogoni, ki bodo zamenjali dizle, so že tu

So se pa znašli na različnih bregovih, kar zadeva mala mestna vozila. Pri Toyoti so v Parizu opozorili, da so pripravljeni še naprej sodelovati s PSA, če bodo našli skupne rešitve. Japonci so še sporočili, da so pripravljeni v prihodnosti sami razvijati mali avtomobil.

Šefica Citroëna Linda Jackson je bila jasna, da v Parizu menijo, da morajo biti od zdaj naprej mala vozila popolnoma električna: "Segment se še naprej krči, zato menim, da mora priti do sprememb.“

Foto: Anže Petkovšek Toyota Aygo

Avto Ko te z najmanjšim in poceni avtomobilom opazijo prav vsi

Toyota na drugi strani je izjemno zadovoljna s svojim malim aygom, ki se prodaja bistveno bolje kot citroën C1 in peugeot 108. Vsa tri vozila izdelujejo na PSA/Toyotini tovarni na Češkem.

Nova vozila Kako smo v smeh spravili šefa evropske Toyote

Foto: SAA Citroën C1

Ključno za Toyoto je, da z aygom k svoji znamki privabljajo predvsem nove kupce, še več, to je struktura kupcev, ki jo najbolj nagovarjajo – mladi kupci, ki prvič kupujejo avtomobil. "To je cilj, ki smo si ga zadali tudi za v prihodnje,“ je dejal prvi mož Toyote v Evropi Johan van Zyl.

Johan van Zyl je v intervjuju za zurnal24.si v Parizu namignil, da bo Toyota dobila tudi manjši SUV B razreda, pri Automotive News Europe pa pišejo, da bi celo aygo utegnil bolj spominjati na SUV kot kompaktni mestni mali avtomobil. 

"Ali obstaja tveganje, da bomo posegli še globlje v dizajn križancev in bodo tradicionalne karoserijske oblike, ki smo jih vajeni v B in C razredu, izginjale? To je možno,“ je v Parizu potrdil Toyotin še prodaje Matt Harrison.

Avto Toyota prius ob prenovi dobila štirikolesni pogon

Foto: Andrej Leban Peugeot 108

Toyota je že najavila, da bodo odkupili PSA-jev delež v tovarni na Češkem, s tem, ko tam ne bodo proizvajali C1 in 108 pa se jim bo sprostila proizvodna kapaciteta tovarne. V tovarni lahk ona leto proizvedejo 300 tisoč vozil, Toyota pa tam letno proizvede 100 tisoč aygov. Mediji že namigujejo, da bo Toyota zaradi Brexita iz Burnastona preselila del proizvodnje na Češko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.