Avto
1912 ogledov

Več znanega o tem, kar je šef Toyote namignil za Žurnal24

Toyota Aygo Anže Petkovšek Toyota Aygo
Toyota in skupina PSA (Peugeot, Citroën in Opel) sta nedavno objavila konec sodelovanja na področju izdelave mini mestnih avtomobilov. Toda, kaj je pravi vzrok za to odločitev?

Pri Toyoti so v začetku oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu trdili, da je sodelovanje s koncernom PSA solidno. Potrdili so cel onadaljevanje sodelovanja na področju lahkih gospodarskih vozil. To pomeni, da dokončne ločitve med avtomobilskima velikanoma še ni.

Avto Pogoni, ki bodo zamenjali dizle, so že tu

So se pa znašli na različnih bregovih, kar zadeva mala mestna vozila. Pri Toyoti so v Parizu opozorili, da so pripravljeni še naprej sodelovati s PSA, če bodo našli skupne rešitve. Japonci so še sporočili, da so pripravljeni v prihodnosti sami razvijati mali avtomobil.

Šefica Citroëna Linda Jackson je bila jasna, da v Parizu menijo, da morajo biti od zdaj naprej mala vozila popolnoma električna: "Segment se še naprej krči, zato menim, da mora priti do sprememb.“

Toyota Aygo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Toyota Aygo Avto Ko te z najmanjšim in poceni avtomobilom opazijo prav vsi

Toyota na drugi strani je izjemno zadovoljna s svojim malim aygom, ki se prodaja bistveno bolje kot citroën C1 in peugeot 108. Vsa tri vozila izdelujejo na PSA/Toyotini tovarni na Češkem.

Servis Toyota Nova vozila Avto Kako smo v smeh spravili šefa evropske Toyote

Citroën C1 | Avtor: SAA SAA

Ključno za Toyoto je, da z aygom k svoji znamki privabljajo predvsem nove kupce, še več, to je struktura kupcev, ki jo najbolj nagovarjajo – mladi kupci, ki prvič kupujejo avtomobil. "To je cilj, ki smo si ga zadali tudi za v prihodnje,“ je dejal prvi mož Toyote v Evropi Johan van Zyl.

Johan van Zyl je v intervjuju za zurnal24.si v Parizu namignil, da bo Toyota dobila tudi manjši SUV B razreda, pri Automotive News Europe pa pišejo, da bi celo aygo utegnil bolj spominjati na SUV kot kompaktni mestni mali avtomobil. 

"Ali obstaja tveganje, da bomo posegli še globlje v dizajn križancev in bodo tradicionalne karoserijske oblike, ki smo jih vajeni v B in C razredu, izginjale? To je možno,“ je v Parizu potrdil Toyotin še prodaje Matt Harrison.

Toyota prius Avto Toyota prius ob prenovi dobila štirikolesni pogon

Peugeot 108 | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Toyota je že najavila, da bodo odkupili PSA-jev delež v tovarni na Češkem, s tem, ko tam ne bodo proizvajali C1 in 108 pa se jim bo sprostila proizvodna kapaciteta tovarne. V tovarni lahk ona leto proizvedejo 300 tisoč vozil, Toyota pa tam letno proizvede 100 tisoč aygov. Mediji že namigujejo, da bo Toyota zaradi Brexita iz Burnastona preselila del proizvodnje na Češko.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.