Volkswagen v enem dnevu ohladil ambicije hrvaške vlade

Foto: Epa
Foto: Epa
Volkswagen se je odzval na namigovanja glede svoje nove tovarne, v kateri bodo proizvajali passata in superba.
Oglej si celoten članek

Ena glavnih tem v avtomobilski industriji v zadnjih tednih je nova Volkswagnova tovarna, saj želijo v Wolfsburgu v svojih nemških pogonih sprostiti prostor za izdelavo električnih vozil v prihodnje in proizvodnjo passata ter superba premakniti na novo lokacijo.

Glavni favorit je Turčija, kjer pa se je zapletlo zaradi vojaškega posega Turčije v Sirijo. Ugibalo se je, da je odločitev o tovarni v bližini Izmirja v Turčiji, kjer bi bili prvi avtomobili proizvedeni leta 2022, padla v vodo in da so v igri za tovarno spet Bolgarija, Srbija, Romunija in po novem tudi Hrvaška.

Foto: Epa Volkswagen

Balkan Na Balkanu bo zrasla nova tovarna gumarskega giganta

Hrvaška: Pripravljeni smo

Hrvaški Večernji list je v ponedeljek na dolgo in široko pisal, da je Hrvaška v popolnosti pripravljena, da bo omogočila Volkswagnu zgraditi tovarno. Hrvati so se celo spraševali, ali lahko Hrvaška postane nova Slovaška, kjer proizvedejo največ avtomobilov na 1.000 prebivalcev, predvsem zahvaljujoč tovarni Mateja Rimca, kjer so se osredotočili na razvoj baterija, zaradi česar so njihovo delo prepoznali tudi pri Hyundaiu in Porscheju, ki partnersko sodelujeta s podjetjem iz bližine Zagreba in sta vanj investirala že skoraj 150 milijonov evrov.

Foto: Rimac Automobili Rimac C-Two

VELIK ZAPLET Erdogan: Vozite lahko samo VW passata!

Hrvaški gospodarski minister Darko Horvat je za Večernji list dejal, da je Hrvaška povsem pripravljena na VW tovarno, ki bi lahko na leto proizvedla 300 tisoč vozil, torej veliko več, kot jih proizvedejo v Revozu v Novem mestu. Hrvaška bi bila pripravljena Volkswagen privabiti z več kot 100-milijonsko subvencijo, saj si želijo Nemci v tovarni, v katero bodo investirali krepko večji od milijarde evrov (1,4 milijarde evrov) zaposliti več kot 4.000 ljudi. Javil se je tudi Mate Rimac, ki je potrdil, da je pomagal vzpostaviti vez med vlado in velikimi igralci na avtomobilskem trgu. Za primerjavo Bolgari so v trenutku, ko so pri VW zamrznili pogovore s Turčijo, oznanili, da bodo znesek subvencije s prvotnih 135 milijonov evrov dvignili na 260 milijonov evrov.

Foto: Epa Volkswagen

TO PA JE DRUGAČE Po Revozu vozijo avtomatski vozički, varijo roboti, delavci pa si pomagajo s tablicami

Nemci bodo čakali na politične poteze Turčije

Kot vse kaže, pa pri Volkswagnu ne želijo izpustiti priložnosti, da tovarno zgradijo v Turčiji. Automotive News Europe piše, da pri Volkswagnu trenutno ne iščejo nadomestne lokacije za svojo novo tovarno, kar je v torek potrdil tudi šef zadolžen za proizvodnjo pri VW Andreas Tostmann. 

Spremembe Naslednjega passata bo razvila Škoda

"Spremljamo dogajanje. Načrti za Turčijo so trenutno zamrznjeni. O alternativnih lokacijah ne razmišljamo aktivno," je dejal Tostmann.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:49 22. Oktober 2019.

    Preveč je turkov v nemčiji, da bi se temu kar tako odrekli...

  • 19:41 22. Oktober 2019.

    Hrčki takoj hinavsko rit nastavijo,ampak švaba ni Juncker.....

  • 15:08 22. Oktober 2019.

    Slaba VW tovarna na Hrvaškem ne bi bila za nas. Bi lahko hodili Slovenci tja delat. V Sloveniji bo tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.