Avto
16510 ogledov

Volkswagen v enem dnevu ohladil ambicije hrvaške vlade

Volkswagen Epa
Volkswagen se je odzval na namigovanja glede svoje nove tovarne, v kateri bodo proizvajali passata in superba.

Ena glavnih tem v avtomobilski industriji v zadnjih tednih je nova Volkswagnova tovarna, saj želijo v Wolfsburgu v svojih nemških pogonih sprostiti prostor za izdelavo električnih vozil v prihodnje in proizvodnjo passata ter superba premakniti na novo lokacijo.

Glavni favorit je Turčija, kjer pa se je zapletlo zaradi vojaškega posega Turčije v Sirijo. Ugibalo se je, da je odločitev o tovarni v bližini Izmirja v Turčiji, kjer bi bili prvi avtomobili proizvedeni leta 2022, padla v vodo in da so v igri za tovarno spet Bolgarija, Srbija, Romunija in po novem tudi Hrvaška.

Volkswagen | Avtor: Epa Epa

pnevmatike Balkan Avto Na Balkanu bo zrasla nova tovarna gumarskega giganta

Hrvaška: Pripravljeni smo

Hrvaški Večernji list je v ponedeljek na dolgo in široko pisal, da je Hrvaška v popolnosti pripravljena, da bo omogočila Volkswagnu zgraditi tovarno. Hrvati so se celo spraševali, ali lahko Hrvaška postane nova Slovaška, kjer proizvedejo največ avtomobilov na 1.000 prebivalcev, predvsem zahvaljujoč tovarni Mateja Rimca, kjer so se osredotočili na razvoj baterija, zaradi česar so njihovo delo prepoznali tudi pri Hyundaiu in Porscheju, ki partnersko sodelujeta s podjetjem iz bližine Zagreba in sta vanj investirala že skoraj 150 milijonov evrov.

Rimac C-Two | Avtor: Rimac Automobili Rimac Automobili

Prenovljeni volkswagen passat VELIK ZAPLET Avto Erdogan: Vozite lahko samo VW passata!

Hrvaški gospodarski minister Darko Horvat je za Večernji list dejal, da je Hrvaška povsem pripravljena na VW tovarno, ki bi lahko na leto proizvedla 300 tisoč vozil, torej veliko več, kot jih proizvedejo v Revozu v Novem mestu. Hrvaška bi bila pripravljena Volkswagen privabiti z več kot 100-milijonsko subvencijo, saj si želijo Nemci v tovarni, v katero bodo investirali krepko večji od milijarde evrov (1,4 milijarde evrov) zaposliti več kot 4.000 ljudi. Javil se je tudi Mate Rimac, ki je potrdil, da je pomagal vzpostaviti vez med vlado in velikimi igralci na avtomobilskem trgu. Za primerjavo Bolgari so v trenutku, ko so pri VW zamrznili pogovore s Turčijo, oznanili, da bodo znesek subvencije s prvotnih 135 milijonov evrov dvignili na 260 milijonov evrov.

Volkswagen | Avtor: Epa Epa

Revoz TO PA JE DRUGAČE Avto Po Revozu vozijo avtomatski vozički, varijo roboti, delavci pa si pomagajo s tablicami

Nemci bodo čakali na politične poteze Turčije

Kot vse kaže, pa pri Volkswagnu ne želijo izpustiti priložnosti, da tovarno zgradijo v Turčiji. Automotive News Europe piše, da pri Volkswagnu trenutno ne iščejo nadomestne lokacije za svojo novo tovarno, kar je v torek potrdil tudi šef zadolžen za proizvodnjo pri VW Andreas Tostmann. 

Škoda logotip Spremembe Avto Naslednjega passata bo razvila Škoda

"Spremljamo dogajanje. Načrti za Turčijo so trenutno zamrznjeni. O alternativnih lokacijah ne razmišljamo aktivno," je dejal Tostmann.
 

Komentarjev 5
  • DasAuto 19:49 22.oktober 2019.

    Preveč je turkov v nemčiji, da bi se temu kar tako odrekli...

  • sam50 19:41 22.oktober 2019.

    Hrčki takoj hinavsko rit nastavijo,ampak švaba ni Juncker.....

  • Pepe007 15:08 22.oktober 2019.

    Slaba VW tovarna na Hrvaškem ne bi bila za nas. Bi lahko hodili Slovenci tja delat. V Sloveniji bo tako ali tako ostal samo JS.