Vozniki, te dni pričakujte veliko brezglavih živali

Foto: Profimedia
Zakaj petarde in promet ne gredo skupaj?
Oglej si celoten članek

Pok petard ima lahko neugodne posledice tudi v prometu, opozarjajo na AMZS, kjer so se pridružili pozivu Policije in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana k odgovorni rabi pirotehničnih izdelkov. Poleg tveganja za poškodbe pirotehnični izdelki namreč predstavljajo tudi povečano tveganje za nastanek prometne nesreče.

Pred začetkom božično-novoletnih praznikov sta Policija in UKC Ljubljana na novinarski konferenci pozvala k odgovorni rabi pirotehničnih izdelkov. Veljavna zakonodaja od 19. do 31. decembra dovoljuje prodajo, od 26. decembra do 1. januarja pa uporabo pirotehničnih izdelkov F1, katerih glavna značilnost je pok. Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani in/ali kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih.

AMZS inštruktorji varne vožnje ob tem izpostavljajo, da lahko nepričakovan pok in vizualni učinek pirotehničnih sredstev vplivata tudi na reakcijo voznika, posledica pa je lahko izguba kontrole nad vozilom oziroma nepričakovan manever ali reakcija drugih udeležencev v prometu. AMZS inštruktor varne vožnje Sandi Sheikha ob tem dodaja: "Voznikom priporočamo, naj v tem prazničnem času v naseljih vozijo še previdneje tudi zaradi domačih živali, ki so zaradi pokanja prestrašene in zbegane."

Če je za voznike nevarna pirotehnika, ki povzroča pok, pa je za same avtomobile lahko še precej bolj nevarna čisto običajna iskriva palčka, ki je še posebej priljubljena med otroki. Preverite, zakaj.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:01 25. December 2018.

    Brez glave živali med drugim lahko vidimo na kolinah ali pa v mesarijah, na cestah pa ne. Tam samo tekajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.