Avto
357 ogledov

Glavna nevarnost za avto na silvestrovo? Palčke!

Iskrice Andrej Leban
Kaj imajo skupnega na silvestrsko noč živali in avtomobili? Ne eni ne drugi ne marajo pirotehnike. Ampak za avtomobil so bolj kot petarde in rakete nevarne na videz nedolžne palčke z iskricami.

Ob pričakovanju bučnih praznovanj novega velja premisliti o varnem zatočišču za avtomobil. Prvega januarja letos (2016) so policisti zjutraj tako v kroniko zapisali kar 23 kaznivih dejanj poškodovanj tujih stvari, pri čemer pa mnogi oškodovanci poškodb na svojih vozilih policistom niso niti prijavili. 

Če se bojite z maligani podprtih nočnih veseljakov in imate to možnost, potem velja avto prek najdaljše noči parkirati v garaži, v kakšni garažni hiši, ali pa vsaj dovolj daleč stran od napovedanih silvestrskih zabav ter glavnih poti do njih. 

Škodo na avtu pa lahko povzročijo tudi (nedovoljene) petarde in rakete. Ker je v veliki večini primerov povzročitelj neznan, bo v primeru tovrstnih poškodb na avtu zavarovalnica škodo izplačala le v primeru sklenjenega delnega ali polnega kaska. V primeru polnega kaska (pri nekaterih zavarovalnicah tudi pri delnem kasku) pa je potrebno upoštevati odbitno franšizo, saj v primeru, da je znesek popravila manjši od nje, zavarovalnica ne bo poplačala škode. Upoštevati je potrebno tudi spremembo, ki jo uveljavitev škode utegne imeti pri lestvici bonusa zavarovančeve police. 

Kaj storiti, če se zgodi ...

Pri padcu goreče rakete na avto ali pri udaru eksplozije močne petarde pride na avtih najpogosteje do poškodb na laku in prask, morda do poškodb stekel. Ob tem je veliko odvisnega od moči petarde. Testi z manjšimi petardami so pokazali, da na avtomobilski pločevini ponavadi ne pustijo posledic, oziroma je mogoče posledice eksplozije odstraniti že z dobro krpo. 

Drugače pa je pri močnejših petardah, ki zaradi udarne moči lahko pustijo udrtine na pločevini, poleg tega pa visoka temperatura ob eksploziji lahko pusti trajne posledice na laku.

Rakete so se izkazala še najmanj problematične, saj pri gorenju bolj kot ogenj izpuščajo pline, še najbolj nevaren je fizični sunek, če raketa udari ob avto, vendar udrtina ne bi smela biti pregloboka, zato popravilo ni zapleteno.

A glavna nevarnost avtomobilom ne grozi od omenjene pirotehnike, temveč od čisto navadnih iskrivih palčk, ki so še posebej priljbuljene med otroki. Kako je to mogoče? Na portalu Brandsalliance.eu so objavili preizkus vse navedene pirotehnike na odluženem avtu z lepo ohranjeno zunanjostjo. 

Iskrice so se glede povzročene škode na testnem avtu izkazale za prave "pošasti". Gorljivi nanos na njih namreč dosega kar 800 stopinj Celzija, zato se skozi lak in barvo palčka zažere kot "skozi maslo." Če pustimo, da palčka v celoti zgori na avtu, potem ni barve, ki bi se bila temu sposobna upreti. Edini način za odpravo povzročene škode je celostno barvanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • VonLiegenStuhl 11:22 31.december 2016.

    Tipično slovensko - skregan s sosedom.

  • Ferluci 10:46 31.december 2016.

    Dobro, da sem izvedel nekaj novega. S sosedom se ne razumeva, ideja ni slaba..

  • tomaz 10:13 31.december 2016.

    Pa res ne veste več o čem bi pisali, da "nafilate" strani. Kdo pa prskalice prižiga pri avtih, do sedaj ga še nisem videl. Pa tud nobena smrekca še ni vžgala zaradi njih. Pišete kako je nevarno, pa naj bo ...prikaži večaj bo karkoli...ali kurjenje na drva (kar ste še pred dvemi leti pisali kako je to najbolj ekološko in celo država je subvencionirala nabavo takih kotlov), ali prskalice, pa detektorji pilnov in podobno. Napišite raje kaj lepega, kako lepo slikco zraven in to bo veliko bolj zaleglo, kot pa neprestano jamranje in opozarjanje nad vsem. Strinjam se , da petarde niso varne in da so nepotrebne, samo to tako ali tako že vsi leta vemo. Kmalu bomo postali tako prestrašeni, kot so amerikanci, k se že svoje sence bojijo.