Začetek krize? Kupci preklicujejo nakupe avtomobilov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nemški trgovci se soočajo z nenavadno težavo, ki marsikje že močno vpliva na njihovo dejavnost.
Oglej si celoten članek

Če je bilo še pred nedavnim avtomobilov premalo, povpraševanje po njih pa veliko, so v zadnjih tednih zaradi zaostrene gospodarske situacije sprva upadla naročila, zdaj pa vse več in več kupcev že preklicuje pogodbe za nakup novih avtomobilov.

Avto AMZS test zimskih pnevmatik 2022 – katere so najboljše?

O teh gibanjih poročajo praktično vsi avtomobilski trgovci. Stefan Reindl, vodja nemškega Inštituta za avtomobilsko industrijo IfA, je za Automobilwoche povedal, da trgovce po koronski zdaj pesti ukrajinska kriza. In ta bo verjetno še bolj drastična zaradi recesije, ki jo je sprožila v Evropi.

K temu je svoje dodal tudi iztek subvencij za elektrificirana vozila. Reindl domneva, da bo tudi kombinacija recesije in zmanjšanja subvencij za električna in priključno hibridna vozila dodala svoje k povečanemu trendu preklicov naročil novih avtomobilov. Avtomobilski trgovci sicer zaresni padec naročil in odpovedi pričakujejo decembra.  Kupci novih avtomobilov lahko namreč naročila prekličejo, če so bili dostavni roki močno podaljšani in bi zato lahko izgubili subvencijo.

Foto: Profimedia Avtomobilski ključi

Vendar pa so takšne odpovedi za trgovce zelo neprijetne. Ne le zato, ker s tem neposredno izgubijo plačilo za novi avtomobil, ampak tudi zato, ker sami ne morejo tako preprosto preklicati naročila pri proizvajalcu. Zato bi se v nekaj mesecih lahko na njihovih dvoriščih znašlo veko avtomobilov, ki jih ne bodo mogli prodati. To velja predvsem za priključne hibride, ki brez subvencij cenovno ne morejo tekmovati z avtomobili z motorji z notranjim zgorevanjem.

Slovenija Popravila cest in zastoji bodo vse bolj pogosti, to je razlog ...

Nemška avtomobilska industrija se zdaj boji, da bo upad naročil pomenil močan udarec za njeno dejavnost.  Direktor prodaje pri Mercedesovem stuttgartskem trgovcu Felixu Klozu Andreas Henkel je na to povedal,  da so se zaradi vojne povečal cene osnovnih dobrin in ljudje imajo trenutno pač drugačne prioritete od nakupa novega avtomobila. Nekateri lastniki dragih avtomobilov poleg tega celo iščejo načine, kako se rešiti svojih vozil in z njimi povezanih lizinških in kreditnih pogodb.

Vozniki, pozor! Pozor: Število ponarejenih rezervnih delov narašča!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 10:35 13. Oktober 2022.

    Zgleda, da je zmanjkalo norcev, ki kupijo avto za vsako ceno ;-)

  • 09:55 13. Oktober 2022.

    Kaj jamrajo. Prodajo manj in imajo vecje dobicke. Bojo pa prilagodili ceno na normalno

  • 08:53 13. Oktober 2022.

    V Sloveniji ne bo sprememb!! Mi v gospodarstvu že sedaj nismo imeli denarja za nova vozila bo pa elita lahko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.