Avto > Iz druge roke
9511 ogledov

Pozor: Število ponarejenih rezervnih delov narašča!

Rezervni deli Žurnal24 main
Na trgu je vse več ponarejenih rezervnih avtomobilskih delov, kar lahko ima negativne posledice za varnost voznika, potnikov in prometa.

Delo, s katerim se ukvarjajo tako imenovani »zaščitniki znamk«, je zelo podobno kriminalističnemu, saj govorijo o racijah, skrivnih proizvodnih obratih in organiziranem kriminalu ter o omrežjih ponarejevalcev, njihovih podpornikih in konfiskacijah.

Ponarejeni avtomobilski deli Posledice so hude Avto Veste, kaj vam je mehanik vgradil v avtomobil?

Pravnica Lita Silje Jänisch, ki je pri Daimlerju zaposlena kor »zaščitnica znamke«, pravi, da poskuša pri svojem delu izslediti ponarejene Mercedesove nadomestne dele in jih umakniti s trga, saj ti predstavljajo veliko varnostno tveganje.

Mercedes ponaredki ponarejeni nadomestni deli | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Med ponarejenimi deli se namreč znajdejo deli zavor, ki so izdelani iz slabih materialov in zato lahko povzročijo daljše zavorne poti ali pa se celo zlomijo. Ponarejevalci lahko v zavorne obloge primešajo celo zelo strupene snovi, kakršna sta svinec ali arzenik. Obstajajo tudi vetrobranska stekla, ki so izdelana iz navadnega stekla, ki se med trkom seveda razbijejo v nevarne kose, prav tako pa tudi zračni filtri, ki niso izdelani iz ognjevarnega materiala. Seznam ponarejenih delov pa je še veliko daljši.

Bodite pazljivi Avto Kako prepoznati ponarejeni avtomobilski del?

100-odstotna rast

Vpogled v podatke avtomobilskih proizvajalcev namreč pokaže, da ti iz prodaje umikajo vzelo veliko ponarejenih delov. Pri Volkswagnu navajajo, da so leta 2021 v racijah zaplenili za 14 milijonov evrov ponarejenih avtomobilskih delov za vozila znamk Volkswagen in Volkswagen Commercial. To je bilo skoraj dvakrat toliko kot leto pred tem, ko so zaplenili za okrog 8 milijonov evrov ponarejenih delov. Pri Daimlerju navajajo, da so lani v sodelovanju s policijo in carino lani zaplenili za več kot 1,86 milijona ponarejenih avtomobilskih delov. To je 6-odstotno povečanje v primerjavi z letom pred tem.

Mercedes ponaredki ponarejeni nadomestni deli | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Jänischeva pravi, da ni avtomobilskega dela, ki ne bi bil ponarejen, od Mercedesovih zvezd, do aluminijastih kolesnih platišč, varnostnih vreč, žarometov, zavor, filtrov in vžignih svečk. Povečanje prodaje ponarejenih delov zaznavajo tudi pri nadzorni organizaciji KÜS. Deloma gre za vitalne dele, ki lahko ogrozijo pravilno delovanje vozila, veliko pa je kopij komponent s trgovsko znamko, ki sicer ne ogrožajo varnosti, proizvajalcu pa lahko povzročijo gospodarsko škodo in mu okrnijo ugled.

avto Vrhovec Kdaj se izplača? Avto Rabljeni avtomobilski del lahko stane zgolj desetino novega

Motociklisti, pozor!

Pri TÜV dodajajo, da zaznavajo tudi vse več ponarejenih delov za motocikle. Nekdo, ki na robniku poškoduje platišče, si mogoče prizadeva, da bi našel cenejše nadomestno, vendar je to lahko ponarejeno. To pa je zelo nevarno, saj predvsem za platišča motociklov velja, da »obstajajo le cela ali zlomljena.« Če pri visoki hitrosti pride do nenadnega zloma platišča motocikla, namreč za voznika običajno ni več rešitve.

Mercedes ponaredki ponarejeni nadomestni deli | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Strokovnjaki opozarjajo, naj se tisti, ki ne bi radi po naključju kupili ponarejenega avtomobilskega dela, zavedajo predvsem nečesa. Če je neki del občutno cenejši od originalnega, je z njim gotovo nekaj narobe. Če bi vseeno radi nekaj privarčevali, kupite odobrene neoriginalne nadomestne dele, ki so po kakovosti enaki originalnim. Ti sicer ne bodo tako poceni kot ponarejeni, bodo pa varni.

Rezervni deli sklopka Ponaredki Avto "Presenetljivo," od kod prihajajo ponaredki

Avtomobilske znamke se sicer močno trudijo, da bi ponarejene dele pravočasno odkrili in jih umaknili s trga. Tako Volkswagen kot tudi Daimler sodelujeta z domačimi in tujimi organi pregona in carino, spremljata dogajanje na spletu in državnim organom pomagata pri pripravi racij. Tudi Porsche, ki sicer ne objavlja podatkov o številu ponarejenih delov, tudi sistematično ukrepa proti ponarejevalcem. Osredotočajo se na ponudbo spletnih platform, kakršne so Ebay, Amazon ali Alibaba ter prav tako izvajajo racije, predvsem na Kitajskem, od koder prihaja največ ponarejenih delov.

avtomobilski deli Avto Nevarni nakupi preko spleta
Komentarjev 4
  • oneh 08:57 29.september 2022.

    Peljem avto na servis in mi tam vgradijo kar pač vgradijo. Kako naj jaz vem, kaj so vgradili, še posebej, če mi zakasirajo kot original? So mi pa že na pooblaščenem servisu ponudili za vgradnjo originalni rezervni del ali nadomestek, ...prikaži več kateri je bil več kot pol cenejši in na videz povsem enak. Mi je pa original zdržal 3 leta, pol cenejši nadomestek pa deluje še po 7 letih. Tak da- tudi original lahko ni to, kar bi naj bil.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:53 29.september 2022.

    Pregrešno drage original dele pa ziher ne bom in nisem nikoli dal ,mehaniku povem da hočem cenejše ,pa ne moreš verjeti,še garancijo mi dajo,tako da ne bluzite.Doma pa nihče več ne popravlja avtov,da bi krneki del notri dal

  • popokatopetl 08:49 29.september 2022.

    Oglasno sporočilo!