Avto
49481 ogledov

Začetek krize? Kupci preklicujejo nakupe avtomobilov

Nakup avtomobila Profimedia
Nemški trgovci se soočajo z nenavadno težavo, ki marsikje že močno vpliva na njihovo dejavnost.

Če je bilo še pred nedavnim avtomobilov premalo, povpraševanje po njih pa veliko, so v zadnjih tednih zaradi zaostrene gospodarske situacije sprva upadla naročila, zdaj pa vse več in več kupcev že preklicuje pogodbe za nakup novih avtomobilov.

AMZS test zimskih gum 2022 Avto AMZS test zimskih pnevmatik 2022 – katere so najboljše?

O teh gibanjih poročajo praktično vsi avtomobilski trgovci. Stefan Reindl, vodja nemškega Inštituta za avtomobilsko industrijo IfA, je za Automobilwoche povedal, da trgovce po koronski zdaj pesti ukrajinska kriza. In ta bo verjetno še bolj drastična zaradi recesije, ki jo je sprožila v Evropi.

K temu je svoje dodal tudi iztek subvencij za elektrificirana vozila. Reindl domneva, da bo tudi kombinacija recesije in zmanjšanja subvencij za električna in priključno hibridna vozila dodala svoje k povečanemu trendu preklicov naročil novih avtomobilov. Avtomobilski trgovci sicer zaresni padec naročil in odpovedi pričakujejo decembra.  Kupci novih avtomobilov lahko namreč naročila prekličejo, če so bili dostavni roki močno podaljšani in bi zato lahko izgubili subvencijo.

Avtomobilski ključi | Avtor: Profimedia Profimedia

Vendar pa so takšne odpovedi za trgovce zelo neprijetne. Ne le zato, ker s tem neposredno izgubijo plačilo za novi avtomobil, ampak tudi zato, ker sami ne morejo tako preprosto preklicati naročila pri proizvajalcu. Zato bi se v nekaj mesecih lahko na njihovih dvoriščih znašlo veko avtomobilov, ki jih ne bodo mogli prodati. To velja predvsem za priključne hibride, ki brez subvencij cenovno ne morejo tekmovati z avtomobili z motorji z notranjim zgorevanjem.

cestišče Slovenija Avto Popravila cest in zastoji bodo vse bolj pogosti, to je razlog ...

Nemška avtomobilska industrija se zdaj boji, da bo upad naročil pomenil močan udarec za njeno dejavnost.  Direktor prodaje pri Mercedesovem stuttgartskem trgovcu Felixu Klozu Andreas Henkel je na to povedal,  da so se zaradi vojne povečal cene osnovnih dobrin in ljudje imajo trenutno pač drugačne prioritete od nakupa novega avtomobila. Nekateri lastniki dragih avtomobilov poleg tega celo iščejo načine, kako se rešiti svojih vozil in z njimi povezanih lizinških in kreditnih pogodb.

Rezervni deli Vozniki, pozor! Avto Pozor: Število ponarejenih rezervnih delov narašča!
Komentarjev 21
  • Toma 10:35 13.oktober 2022.

    Zgleda, da je zmanjkalo norcev, ki kupijo avto za vsako ceno ;-)

  • jakec1575 09:55 13.oktober 2022.

    Kaj jamrajo. Prodajo manj in imajo vecje dobicke. Bojo pa prilagodili ceno na normalno

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:53 13.oktober 2022.

    V Sloveniji ne bo sprememb!! Mi v gospodarstvu že sedaj nismo imeli denarja za nova vozila bo pa elita lahko še bolj kupovala nove avte saj vlada dviguje plače v JS tako da ne bo problema!! Upokojenci pa lahko lačni ...prikaži več in premraženi plešejo in razmislijo ali so prav izvolili!!